Egyediek, barátságosak, színvonalasak: Stílusos vidéki szállodák és éttermek

Mesés birtokon álló felújított nemesi kúria, baldachinos lakosztály a Dunakanyarban, afrikai szafarit idéző luxus sátor Egertől egy ugrásra, lovas túrákat szervező, nyolc szobás vendégház – ezek a különleges szállások mind egy nagyszerű szerveződés, a Stílusos vidéki szállodák tagjai.

Hogy is kezdődött?

A kis csapat összekovácsolásában a dominót egy vendég pöccintette meg, aki a noszvaji Nomád Hotelben egyszer csak elszólta magát: „Pont olyanok vagytok, mint a Rosinante!”. Balogh Bari, a Nomád lelke szerencsére nem egy irigy vagy sértődős fajta, inkább kíváncsi típus. Nekivágott, hogy felkeresse azt a híres Rosinantét, amit a vendégei emlegetnek, hogy utánanézzen, mégis mit tud az a másik hotel. Megérkezvén hamarosan ő is konstatálta, hogy hasonlóan gondolkodnak, így azonnal összebarátkozott a két hotel vezetősége. És ha már ők ketten egymásra találtak, gondolták, utánanéznek, vannak-e még hasonló szállodák az országban.

Stílusos vidéki szállodák és éttermek

De milyen is az a „hasonló”?

A csapathoz tartozó szállodák közös jellemzője, hogy kisméretű (maximum 25 szobás), családi szállodák, melyek egyediek, stílusosak, hangulatosak. Kulcsfontosságú a szívből jövő vendéglátás, amihez szerintük elengedhetetlen a tulajdonos állandó jelenléte vagy gyakori felügyelete. Ugyancsak sarkalatos pont a minőségi étkezés, a reggelik például többeknél legendásak.  De nemcsak a tárgyi értelemben vett színvonal a fontos, hanem hogy mindezt szívvel-lélekkel nyújtsák – a lelkesedés és a kis méret lehetővé teszi, hogy itt az alkalmazottak emlékezzenek arra, melyik vendég hogy szereti reggel a kávéját. És ez bár apróságnak tűnik, pont az ilyen apróságoktól szeret bele az ember egy-egy hotelbe.

A kis szállodák többnyire maguk jelentkeznek, de az is gyakran megesik, hogy a vendégek ajánlanak új tagokat. A jelölteket alaposan és sok szempontból ellenőrzik (még próbafoglalás is előfordul) és ha átjutott a szűrőn, meghívják az éves közgyűlésre. Akkor léphet be a szövetségbe, ha a kétharmad rábólint. A növekedés nem mondható erőltetettnek, hiszen az ominózus hét évvel ezelőtti látogatás óta mindössze nyolc tagot számol a szervezet. Igaz, amikor úgy érzik, valaki nem úgy ’húz’, mint a csapat többi tagja, kiszavazásra is van példa. De nem is az a cél, hogy minél többen legyenek, hanem az, hogy vendégeiknek jó szívvel ajánlhassák a többi tagot, mert biztosak lehetnek benne, hogy hasonlóan barátságos, színvonalas vendéglátásban lesz része.

Stílusos vidéki szállodák és éttermek

A szövetség tagjai:

Káli Art Inn (Köveskál)

Nomád Hotel & Glamping (Noszvaj)

Rosinante (Szigetmonostor)

Kosbor Panzió (Magyarszombatfa)

Babérliget Kúria (Polány)

Platános Kúria (Balástya)

Páskom Cottage (Lajoskomárom)

Montem Vendégház (Mátraszentistván)

Hotel Botanica (Dánszentmiklós)

Villa Millenium (Balaonalmádi)

Malomporta (Bozsok)

Kistücsök Food and Room (Balatonszemes)

Villa Chez les Amis (Balatonszepezd)

Alsópetényi vendégházak (Alsóptetény)

A kölcsönös segítség, tapasztalatcsere, egymás ajánlása az egész szerveződés kulcspontja, ami  – lássuk be -, meglehetősen szívet melengető a mai, versenyhelyzetre épülő világunkban. Ha egy vendég elégedett valamely tagjuknál, boldogan keresi fel a többi szállót, mert gyakorlatilag biztos lehet benne, hogy ugyanazt a színvonalat fogja tapasztalni. Ezt a szervezet azzal is igyekszik forszírozni, hogy a törzsvendégeknek útlevél-programot vezettek be: ha valaki végigjár minden szállodát, utána ingyen vendégeskedhet ott, amely neki a legjobban tetszett.

Az együttműködés arra is kiterjed, hogy közösen jelenjenek meg vásárokon, kiállításokon, illetve folyamatosan inspirálják egymást, tanuljanak a többiektől.

Stílusos vidéki szállodák és éttermek

A stílusos éttermek

A Rosinante nem csak ebben a szerveződésben játszott kulcsszerepet, de egy hasonló csapat létrehozásában is, amely a Stílusos Vidéki Éttermiség nevet kapta.

2012 februárjában a Rosinante meghívta ugyanis az encsi Anyukám Mondta éttermet, amely nem volt még akkora szupersztár, mint napjainkban, de a bennfentesek már régóta suttogtak legendás pizzájukról. De ha már nekik elküldtek egy meghívót, meginvitálták a Nomádot is, plusz néhány egyéb vidéki éttermet, melyekről jókat hallottak.  Ezek kiválasztásában Ruprecht Lászlónak volt kulcsszerepe, aki addig is összefogott néhány kiemelkedő vidéki éttermet.

Az első SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermek) találkozó hatalmas siker volt, a Rosinante egyébként tágas éttermében lépni nem lehetett a tömegtől. Nyilvánvaló lett, hogy ilyen találkozókra abszolút megvan az igény és a közönség, úgyhogy az első eseményt követte a többi, így mára rendszeressé váltak a SVÉT-ek.

Stílusos vidéki szállodák és éttermek

Akárcsak a testvérszervezet, a hotelek esetén, itt is megfigyeléssel és teszteléssel kezdődik az új tagok kiválasztása, melyet kétharmados többségű megválasztás követ.

A SVÉT jelenlegi tagjai:

67 Szigma (Székesfehérvár)

Almalomb (Hosszúhetény)

Anyukám Mondta (Encs)

Clarisse (Tura)

Erhardt Étterem (Sopron)

Gusto 13 (Veszprém)

Harrer Chocolat (Sopron)

Hibiscus by Jankovich Restaurant (Rácalmás)

IKON Étterem (Debrecen)

Kistücsök Étterem (Balatonszemes)

La Maréda (Győr)

Macok Bisztró és Borbár (Eger)

Mandula Étterem és Bor-bár (Villány)

Mihályi Pattiserie (Vác)

Natura Hill (Zebegény)

Nomád Hotel (Noszvaj)

One Eleven Roastery (Sopron)

Pajta Bisztró (Őriszentpéter)

PalKonyha (Palkonya)

Panificio El Basilico (Budapest)

Platán (Tata)

Rosinante Étterem (Szigetmonostor)

Schwartz Bisztró  (Románia)

Villa Kabala (Szigliget)

Villa Rosa (Dunaszerdahely)

Bár az éttermek stílusa eltérő, a vendéglátáshoz való kapcsolatuk, lelkesedésük közös és mindannyian azon munkálkodnak, hogy tanuljanak egymástól és jó hangulatú rendezvényeken vigyék közelebb a vidék gasztronómiáját az arra fogékony közönségnek.

Stílusos vidéki szállodák és éttermek

Programok, fesztiválok

Az évenként megrendezett nagy éttermi találkozó mellett kisebb, regionális programokat is szerveznek, mint például a tavaszváró mini-SVÉT februárban a Rosinantéban, a  Hú!SVÉT – sőt Hú!SWEET Palkonyán, a már hagyományosnak mondható pünkösdi Glamping Piknik Noszvajon,  vagy augusztus közepén a Debrecziner Gourmet fesztivál az IKON főszereplésével. Ugyancsak hagyománya van már a SVÉT-falunak a Gourmet fesztiválon (2018-ban május 17 és 20 között), ahol egy kupacba tömörülve várják a vendégeket. Szintén megszokott, hogy itt mindig az Anyukám Mondta standjánál kígyózik a leghosszabb sor, lepipálva minden csillagos és egyéb menő éttermet. Pár éve üzembe állt a Pannónia hajó, melyen hónapról hónapra más SVÉT-tag biztosítja a vacsorát és az egyesült eddigi talán legnagyobb szakmai sikere, hogy 2017 januárjában a Bocuse d’Or Budapesten rendezett európai döntőjén a SVÉT-tagok biztosították a látogatók számára a cateringet.

A rendezvények folytatása mellett a SVÉT tagok – különösen Csapody Balázs, a vidéki gasztronómia első számú szószólója – további terveket dédelgetnek. Szeretnék minél ismertebbé tenni a magas színvonalon dolgozó vidéki termelőket, hogy azok annyi megrendelést kapjanak, hogy folyamatosan tudjanak dolgozni és abból tisztességesen meg is éljenek.

A stílusos vidéki szállodák és éttermek szerencsére rájöttek, hogy nem a széthúzás, hanem az összefogás vezet előre, és a tapasztalat őket igazolja. Tanulnak egymástól, ajánlják a többieket, a vendégek pedig boldogan járnak körbe köztük – mert a saját példám is igazolja, hogy a színvonal addiktív, azaz ha az ember elmegy az egyikbe, azonnal kíváncsi lesz a többire.

Stílusos vidéki szállodák és éttermek