Hol együnk Berlinben?

Berlinben az az egyik legcsodálatosabb, hogy gyakorlatilag minden háztömbben szinte végigehetjük az egész világot. Rengeteg török, indiai, és ezerféle más etnikai büfé van, de ugyanígy jelen van a fine dining, és retro NDK élményeket is találni.

Néhány kedvenc:

Michelberger Hotel

Többen ajánlották, hogy feltétlenül nézzem meg ezt a szállodát. A szobákat ugyan nem láttam, de az étterem és a kávézó is nagyon bejött. Mindkettő a mai trendeket követi, tágas terekkel, hatalmas ablakokkal, friss, szezonális, és kizárólag bio alapanyagokat használó, egészséges fogásokkal.

Reggelente büféreggeli van, de ha valaki nem akar 18 eurót kifizetni egy nagy reggeliért az étteremben, a büfében talál olcsóbb fogásokat. Ebédidőben nagyon jó ár-érték arányban van menü, a vegetáriánus 10, a húsos 12 euró. Kis saláta, leves, főfogás és desszert. Imádtam. (Csak a weblapon kapcsolnák ki a zenét, rém idegesítő). A Warschauer Strasse metrómegálló közelében van.

Osseria

Ha szeretsz nosztalgiázni, itt a helyed! NDK étterem, igazi retró belsővel. Amíg vártam az ebédre, alaposan szemügyre vettem mindent – a gyufásdoboz gyűjteménytől a retro szappanokon át a régi orosz és NDK fényképezőgépekig. Megannyi kincs! Az ebédmenüt kértem és bevallom, bűn rossz volt, de hát mit vár az ember ilyen helyen, és egyébként is így autentikus:-) A full NDK élményt csak a felszolgáló törte meg, aki „túl” kedves volt. Már eleve azzal, hogy beengedett félórával a zárás után. Ebédidőben ugyanis déltől háromig vannak nyitva és én fél négykor léptem be az ajtón, ami csak azért volt még nyitva, mert két idősebb hölgy ott ragadt ebéd után, úgy belemerültek a pletykálásba, hogy nem lehetett kitenni őket. A száraz rántott hús és a hozzá kapott rettenetes szósz ellenére egyáltalán nem bántam meg, hogy elzarándokoltam ide.

Cafe Kalwil

A Kalwil kávézóba elsősorban a róluk látott fotók csábítottak, nem is a kajájuk híre. A képek alapján megfogott az egyedi hangulata és nem is kellett csalódnom, tényleg különleges hely. Ha valaki homofób, talán jobb, ha elkerüli (bár szerintem az ezt az ajánlót sem olvassa, mert már rég elmenekült a weblapomról a liberális nézeteim miatt).  Azért ha már ott jártam, kikértem az egyik ebédre ajánlott fogást és meglepően friss, üde főzelékféleséget kaptam. Már fizettem és indultam kifelé, amikor megláttam a süteményes pultot, és földbe gyökerezett a lábam. Muszáj volt visszaülni az asztalomhoz és betolni egy citromtorta szeletet.

Markthalle Neun

Az utóbbi időben a „Streetfood Thursday” rendezvényeivel vívott ki magának nevet ez a régi vásárcsarnok, de a többi napon, napközben is érdemes betérni, mert a legtöbb hely akkor is nyitva van (BBQ, nepáli momo, sütemények, grillezett sajtok, stb.).

Haferkater

Az egyik kedvenc reggeliző helyem volt, finom és laktató zabkásákkal, jó kávéval, barátságos hangulattal.

Burgermeister

Hamburgerező egy nyilvános WC helyén? Miért is ne:-)

Berlin egyik ikonikus streetfood büféje a Burgermeister (már a név is zseniális!:-), ami a Kreuzberg negyed szívében, az U1 metró Schlesisches Tor állomásánál áll. A zöldre pingált helység a vasúti sínek alatt, két forgalmas utca közé ékelődve bújik meg, oldalán “Männer” (Férfiak”) felirattal. Igazi berlini intézmény: izgalmas helyszín, hajnalig tartó nyitvatartás, soha nem szűnő sor és multikuli közönség.

A sikerhez persze nemcsak jó név és egyedi helyszín kell, de jó burger is. Mivel ritkán eszem, nem vagyok nagy szakértő, de az biztos, hogy nekem nagyon ízlett. A sor hosszából ítélve pedig másoknak is bejön:-) Csak állóhely van, ha az ember kivárja a sort és rendel, kap egy sorszámot, aztán ácsoroghat még egy kicsit tovább, míg elkészül a burgere – de higgyétek el, megéri!:-)

Chutnify

Hogy a felvezetőben említett világkonyhák közül is ajánljak egyet: a Chutnify két éttermében szuper dosákat lehet enni. Ez a palacsintaszerűség egy dél-indiai specialitás, én ott ettem utoljára és nagyon megörültem neki, hogy ismét kóstolhatom. Sokféle töltelékkel van, én sütőtököset kértem, isteni!

Zola

Kreuzberg városrészben 2015-ben nyitott nápolyi pizzázó, amely zsenge kora ellenére már számos blogon kivívott magának elismerést. Egy belső udvarban van, mintegy tízféle pizzát kínál és egyáltalán nem volt könnyű a választás. Már csak azért sem, mert késő délután jártam a környéken és bár tudtam, hogy este nyolcra vacsorára vagyok hivatalos, nem bírtam ellenállni a pizzának. Mivel egy pizzás dobozzal mégse mehettem a vacsorára, gondoltam, megeszem a felét, és a másik felét alufóliába csomagolva bedugom a retikülömbe. Így is lett. Hogy ne legyen a kistáskámnak átható gorgonzola szaga (mert persze annyi eszem sincs, hogy ne olyat kérjek), alaposan becsomagoltuk a kiszolgálóval nejlonzacskókba is. Másnap isteni reggeli lett belőle!

Lebensmittel in Mitte

Ha valaki a rusztikus, hagyományos fogásokat részesíti előnyben a fine/modern dininggal szemben, akkor itt a helye. Én käsespatzlet ettem, és nagyon rendben volt. Hatalmas adag, pont jól elkészítve, friss salátával. Amikor kólát kértem (tudom, de néha megkívánom), a tulajdonos döbbenten nézett rám, és közölte, nem tartanak mérgeket. Nem vagyok biztos benne, hogy a helyette kiválasztott Almdudler előző nap leszedett bio szőlő levét tartalmazta, de nem mertem ellenkezni. Abban is hagyományos az étterem, hogy nincs wifi és nem engednek laptopot használni (sőt még egy weblapot vagy hivatalos facebook lapot se találtam hozzájuk), igyekeznek megőrizni a régmúlt idők étkezéseinek hangulatát.

Barn

A város egyik legmenőbb kávézója, tényleg jó kávéval és néhány friss süteménnyel. Nincs sok leülős hely, inkább elvitelre kérik az italokat, illetve jobb időben a kávézó előtti kis teraszon lehet leülni.

Barcomi’s Deil

A Barntól néhány lépésre, egy belső (házakon átívelő, Gozsdu-szerű) udvarban bújik meg ez a deli. Legszívesebben becsomagoltam volna és egy az egyben hazahoztam volna magammal. Vannak például nagyon jól kinéző bagelek és kencék, melyre több próbálkozás volt már Budapesten, de képtelenek voltak gyökeret verni. Vannak saláták és meleg fogások is, de a showt a sütemények lopják el, egyszerűen ellenállhatatlanok.

Köszönet a tippekért a blogbarátoknak – elsősorban a sok segítséget nyújtott Chili és Vanília Zsófinak, valamint a zabkásás helyért Balázs utazik Balázsának