35 weblap, ahol ingyen szállást tudsz szerezni

Kétség kívül a legnagyobb fejtörést sok utazónak a szállásköltség okozza – pedig egyáltalán nem törvényszerű, hogy az sokba kerüljön. Ha egy kicsit a „kockán kívül” gondolkodunk, azaz elrugaszkodunk attól, hogy a szállás csak hotelszobát jelenthet, egy rakás lehetőség van a világon arra, hogy olcsón, vagy akár ingyen megszálljunk helyeken. Úgy is fogalmazhatnék, csak akkor költ az ember sokat a szállásra, ha úgy dönt – de egyáltalán nem muszáj!

Biztos sokan hallottatok már a couchsurfingről (amikor valaki otthonában meghúzhatjuk magunkat egy kanapén) vagy a housesittingről (amikor idegenek lakására lehet vigyázni ingyen szállás fejében). Félősebb, szólóban utazó lányoknak nem feltétlen jön be az első opció, kutyáktól és macskáktól idegenkedők (vagy épp allergiások, mint én) meg nehezen találnak őrzésre való lakást. Kortól, kalandvágytól, egyéniségtől függően más és más megoldás jöhet szóba, úgyhogy összeállítottam egy komplett listát, amiből szemezgethettek – és remélem, ebben mindenki megtalálja a neki valót!

Couchsurfing, avagy amikor egy helyi vendégül lát

A legismertebb ingyenes szálláslehetőség az, amikor valaki otthonában meghúzhatjuk magunkat – időnként a vendégszobában, de általában inkább egy kanapén, vagy földre terített hálózsákon. Az utazó számára a legnagyobb előny az ingyen szállás, de nem elhanyagolható az sem, hogy lesz egy helyi ismerőse, akinek révén bepillanthat abba, hogyan élnek a helyiek, és aki általában szívesen útbaigazítja, elmeséli, mik a legjobb látnivalók, éttermek. Sőt az is előfordul, hogy ha egy húron pendülnek, a házigazda és a vendég közös programokat is szerveznek. A házigazdák mindig nyitott emberek, hiszen pont azért fogadnak vendégeket az otthonukban, mert szeretnének más országokból jövő utazókat megismerni. Minden ilyen weblapon az összes résztvevőnek regisztrációs lapja van, és lehetsz utazó, vendéglátó, vagy mindkettő.

Én a lent felsorolt lapokat még nem próbáltam, de azok egyik elődjét, a Servast igen, és csupa jó tapasztalatom volt. Azon túl, hogy nem kellett szállásra költeni, kifejezetten élveztem, hogy angliai körutam során bekukkanthattam abba, hogy élnek különböző hátterű családok: kommunában élő diákoktól egyetemi professzoron át felső középosztálybeli, jómódú párig. Ha idegenkedsz az elején a rendszertől, mindenképp csak olyan vendéglátókhoz menj, akikről már sok jó értékelést látsz.

A jó hír: minden lapra ingyenes a regisztráció!

Tipp: hogy elnyerd a vendéglátók bizalmát, tegyél fel magadról egy olyan fotót, amin jól látszik az arcod, és igyekezz szerezni néhány referenciát olyan barátaidtól, akik már tagjai a szervezetnek. A vendéglátást pedig illik valamivel viszonozni: vigyél valami kis ajándékot vagy készíts a házigazdádnak egy magyaros vacsorát.

1. Couchsurfing: a legnagyobb ilyen lap

2.. BeWelcome

3. The Hospitality Club: kissé idejétmúlt designú weblap és évek óta be nem jelentkezett tagok, de soha nem lehet tudni, egy próbálkozást megérhet

4. Global Freeloaders: ez se mai weblap, de még élő

Homeexchange, azaz lakáscsere

Láttátok a Holiday című filmet? Mert akkor tudjátok, miről van szó – bár már az elnevezésből rá lehet jönni. Két lakástulajdonos elcserélni az otthonát, az internetes „lakás-társkereső” segítségével. A csere lehet szimultán (amikor egyidejűleg utaznak a másik otthonába) és nem szimultán (amikor van másik otthonuk, így nem feltétlenül kell egy időben utazni a két félnek). Az egyáltalán ne tartson vissza titeket, hogy attól féltek, a ti lakásotokba nem jönne senki – nekem egy 32 m2-es kis budapesti lakást sikerült elcserélni egy háromszobásra New Yorkban, szóval méretkülönbség nem akadály!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Erről a lehetőségről írtam egy hosszabb cikket is az origo-ra, ebben találsz sok személyes történetet.

5. Homeexhange.com: magyar tagoknak kedvezményesen 20.000 Ft az éves díj

6. Love Home Swap: háromféle csomag, havi 17 eurótól

7. Home Link: 95 dollár az éves díj

8. Knok: családokra specializált szálláscserék, első év díja 29 dollár

9. Home Base Holidays: főleg angol szállásokat listáz, 59 dollár az éves díj

10. Stay 4 Free: főleg amerikai szállásokat listáz, háromféle csomag, havi 12 eurótól

11. Trampolinn: egy kicsit más elven működik, mint az előzők. Itt nem szimultán cseréről van szó, hanem pontgyűjtésről: ha valakit beengedsz a lakásodba, pontokat gyűjthetsz, amiket más házigazdáknál „lelakhatsz”. Nincs tagsági díj.

Housesitting, avagy lakások (és háziállatok) őrzése

A housesitting weblapokon olyanok keresnek lakásuk, házuk őrzésére önkénteseket, akik több-kevesebb időre elutaznak. Időnként ez csak egy hétvégét jelent, de máskor akár hónapokat. Jellemzően háziállatokra kell vigyázni, leginkább kutyákra, macskákra, de van, amikor más feladatok is akadnak, például kertészkedés. Óriási előnye, hogy itt teljesen egyedül lehetünk, nincsenek házigazdák, a hátránya viszont az, hogy a kis kedvencek őrzése miatt röghöz kötött az ember, azaz hiába megyünk valahova akár három hónapra, minden éjszakát ott kell töltenünk (de legalábbis reggel és este meg kell etetni a ránk bízott állatokat).

Ezekre a weblapokra általában éves díj ellenében lehet regisztrálni, de néhányat kipróbálhatunk ingyen. Az, hogy milyen további költségek terhelnek minket (például rezsi), megállapodás kérdése.

12. Trusted House Sitters: a legnagyobb oldal, 99 dollár az éves díj

13. House Carers: 50 dollár az éves díj

14. Nomador: 89 dollár az éves díj

15. Housesit Match: 34.80 font az éves díj

16. Mind my House: a legalacsonyabb tagdíj, mindössze 20 dollár évente

17. Luxury House Sitting: 25 dollár az éves díj

18. Housesit Word: ennek is olyan múltszázadi weblap designja van, mint a Hospitality Clubnak, de elvileg még működik, 40 dollár az éves díj

Önkéntes munka

Rengeteg olyan lehetőséget találni a neten, amikor önkéntes munkáért szállást, ellátást lehet kapni, sőt néha fizetést is. Sok lapon regisztráció nélkül is lehet nézelődni, úgyhogy először érdemes böngészni, van-e egyáltalán olyan lehetőség, ami érdekel, és csak utána fizetni tagdíjat. Én ezt nem próbáltam, de van olyan barátnőm, aki igen – delfineket számolt Horvátországban.

19. Anywork Anywhere: ingyenes

20. Volunteers Base: ingyenes

21. WOOF: talán a legismertebb ilyen szervezet, az éves tagdíj régióktól függ

22. Staydu: ingyenes

23. Grassroots Volunteering:ingyenes

24. Helpx: a tagdíj 20 euró két évre

25. Workaway: nagyon népszerű lap, 23 euró az éves díj (pároknak 30 euró)

26. Picking jobs: idényjellegű mezőgazdasági munkák, ingyenes

27. Hostel Jobs: ingyenes

28. Helpstay: az éves tagdíj 20 euró (pároknak, családoknak 27 euró)

29. Hostel Travel Jobs: jelenleg kedvezményesen hat euró a regisztráció és utána már nincs éves díj

Külföldi munka

Számos lehetőség van arra is, hogy megdolgozzunk az ingyen szállásért (és általában ellátásért), és így próbáljuk ki, milyen külföldön élni. Jó pár weblap létezik au-pair (gyerekfelügyelő) munkákra, de ha valaki nem akar egy családnál lakni, akkor akár nyári táborokban is lehet nagyobbacska gyerkőcökre vigyázni. IT tudással meg aztán végtelenek a lehetőségek! Néhány weblap:

30. Aupairworld

31. Find an Au Pair

32. Aupair.com

33. Summercampstaff

34. Campleaders

35. Ezen a linken 25 weblap van külföldi munkakereséshez, zömében IT

A fentiekkel sem merültek ki a lehetőségek: fiatalok jelentkezhetnek ösztöndíjakra (én is így éltem két évet New Yorkban), de akár az európai önkéntes programra (EVS) is. És tudjátok mi a legjobb abban, ha külföldön tanultok vagy önkénteskedtek más fiatalokkal? Hogy rengeteg külföldi barátot lehet így szerezni, akiknél később aztán ingyen meg lehet szállni!

Még valami: azt azért soha ne felejtsétek el, hogy a világ gazdagabbik részéből indultok utazni, és sokszor ott, ahova mentek, a helyieknek az életben nincs lehetősége kimozdulni. Így ha a harmadik országban jártok, mindig legyen a szemetek előtt, hogy nem szabad visszaélni a vendégszerető helybéliek kedvességével. Egyszer-egyszer el lehet fogadni egy meghívást helyi családoktól, de életvitelszerűen mindig abban bízni, hogy majd valaki befogad, enni ad, anélkül, hogy esélyetek lenne ezt később törleszteni, szerintem necces. Persze ha itthon is aktív vendéglátók vagytok, akkor nem szóltam!:-)

Mi van még? Lehet vadkempingezni, éjszakai vonaton aludni, felkutatni külföldön élő ismerősöket, rokonokat. No és persze lehet utazási blogot is írni! Ha ügyes vagy és sok olvasód lesz, gyakran egész színvonalas szállodák is szívesen vendégül látnak:-). Én már kaptam szállást cserébe azért, hogy használhassák a fotóimat, illetve meghívásokat, hogy szerepelhessenek a blogban.

Amint látjátok, ha valaki nagyon akar utazni, akkor meg lehet találni a lehetőségeket arra, hogy akár ingyenesen is találjon szállást, a lehetőségek száma végtelen. Ha Te is ismersz még ilyen lehetőségeket, írd meg a blogom facebook lapján kommentben.

Jó keresgélést kívánok, és ha tetszett a bejegyzés, oszd meg a barátaiddal is!:-)