Veszprém megye 9. Kővágóőrstöl Dörgicséig

Veszprém megyei országjárás – 9. rész – Kővágóőrstől Dörgicséig

Kővágóőrs

Kővágóőrs méretéhez képest igen gazdag látnivalókban: a kőtenger mellett templomromokat találunk itt, valamint csodálatos régi házakat, ilyen például a Petőfi u. 14. alatt található kisnemesi kúria.

Egy kevésbé ismert, eldugott látványosság a régi zsinagóga épülete, amely ma már üresen, romosan áll. Az internetes leírás és a szomszéd házban lakó idős néni elmondása szerint is utoljára raktárként üzemelt. Sajnos a csodálatos épület teljesen elhanyagolt, lassan benövi a gaz. Két kerítés veszi körül, de nem lehetetlen bebújni a lukakon, az épület pedig tárva-nyitva áll, úgyhogy meg tudtam nézni a szép karzatot.

Érdekesség még, hogy a mellette levő utcát Cseh Tamás utcának nevezték át, bár ez nem tudom, mennyire hivatalos, a GPS-ben nem így szerepelt.

Salföld

Salföldön a falu határától délre fekvő pálos kolostor romjai érdekesek, de a faluban is sok szép régi házat találunk. Főleg gyerekes családoknak lehet érdekes a természetvédelmi major, ahol jellegzetes magyar állatfajtákat mutatnak be.

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek, a pálos rendnek a kolostora a falu határában, az erdő mélyén bújik meg. A temető mellett kell elindulni, egy darabig autóval is járható úton, majd az utolsó mintegy három kilométert gyalog. Mivel a templomrom kedvelt kirándulóhely, egy kulturált pihenőhelyet alakítottak ki mellette padokkal, tűzrakó-hellyel, menedékházzal.

Káptalantóti

Káptalantóti a legtöbbeknek a piacáról ismerős, amely az ilyen típusú piacok talán első számú hazai képviselője. Az, hogy kinőtte magát, nem kérdés, sőt, talán túlságosan is. Már áprilisban is alig lehetett parkolót találni a környéken, pedig komoly területeket befogtak e célra. Nekem őszintén szólva egy kicsit már túl nyüzsgős, túl nagy volt.

Na de van hova menekülni – a környék egy elhagyatott, békés templomromot is rejt. Azaz régen rejtett, most már nem annyira nehéz megtalálni, ugyanis szépen rendbe tették a környékét.

Mindszentkálla

A Káli-medence egyik bájos községének, Mindszentkállának legromantikusabb látványossága Kisfalud templomnak romja. A település közepén álló templom mellett, a Rákóczi utcán felsétálva érjük el a kis dombocskán álló kőhalmot, amely mellől szép kilátás nyílik a környékre. A helyi tájékoztató tábla szerint „hajója román kori, szentélye gótikus, 1335-ben említik először a források. 1548-ban a törökök felégették, majd falujával együtt többször is elpusztult”.

Szentbékkálla

Kővágóőrs, Salföld és Szentbékkálla közelében a homokkőből hatalmas, bizarr formájú kőhátak jöttek létre. A leglátványosabb kvarchomokkő-formákat Szentbékkálla mellett találjuk.

A község két romantikus rommal is büszkélkedhet. A temető közelében, erdős környezetben áll a Velétei palotarom, azon ritka romok egyike, amely nem templommaradvány. A balatoniromok blog is bemutatja ezen a linken.

Néhány percnyire innen, a Fekete-hegyen található a Töttöskáli templomrom, az egyik legcsodálatosabb fekvésű a számos balatoni templomrom közül. A sárguló levelű szőlőtőkék aranyként csillogtak az őszi nap fényében, alig tudtam elszakadni a tájtól, annyira lélegzetelállító volt.

Köveskál

A Káli-medence igen felkapott lett az utóbbi években. Ennek központja, szíve Köveskál, ahol a falusi vendéglátást igen magas színvonalon találjuk meg néhány étteremben, magánszálláson. A Három Huszár panzió csak szállóvendégeket fogad, a csodálatos ízléssel berendezett és barátságos Káli Art Inn szállást és étkezést is nyújt, ide ebédre is betérhetünk. Szintén népszerű a Kővirág Inn, sokat dicsért éttermében vacsorázni lehet, ebédidőben csak péntektől vasárnapig van nyitva.

Monoszló

Monoszló határában Hegyestűnek nevezik az egykori bazaltkőbánya miatt részben elhordott hegyet, ahol geológiai bemutatóhelyet alakítottak ki. A vulkáni kürtőben megdermedt bazalt láva a kihűlés során sokszögű, hatalmas, függőleges oszlopokban maradt meg és ez a különös táj a kőbányászat során tárult fel. A hegy nemcsak a látványos bazaltoszlopok miatt vonzza a látogatókat, de a tetejéről csodálatos panoráma nyílik a Káli-medencére és a Tapolcai-medence tanúhegyeire. A terület belépőjeggyel látogatható, a nyilvántartásról és árakról a fenti linken lehet tájékozódni. Az egykori bazaltbánya épületében egy kiállítás mutatja be a Balaton-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeit.

Szentantalfa

Szentantalfa templomromát már csak a kilátás miatt is érdemes felkeresni: az odavezető úton elbűvölő kis házakat találunk, a Szent Balázs templom előtti kis ligetből pedig fantasztikus kilátás nyílik a Balatonra és a szőlőkertekre.

Dörgicse

Dörgicsében mai falu területén hat település is volt: Boldogasszony vagy Alsódörgicse, Szentpéterdörgicse vagy Felsődörgicse, Szarkadörgicse, Akalidörgicse, Kisfaluddörgicse és Ságdörgicse.

A településen a négy működő templom mellett három romos kőtemplom is található. Ezek közül a legismertebb az Alsódörgicsei (Boldogasszony) templomrom, amely megmaradt 22 méteres oromfalával messzire látszóan magasodik a falu fölé. A templom akusztikája ma is kitűnő, több zenei műsort is rendeztek itt. A rom melletti területen szép és példásan rendben tartott pihenőhely van kiépítve, padokkal, mosdóval. A romhoz a Balaton felöl érkezve rögtön a település határában kell jobbra fordulni, a jelzést követve a domboldalra.

Ha a falu központjába érkezünk, a Szent Péter templomrom tűnik fel előttünk. Különlegessége, hogy valójában két templom – egy XI. századi és egy XIII. századi rész – egymás mellé építésével jött létre.

Dörgicséről Kisdörgicse felé haladva, a régi kőhíd után mintegy 100 méterre kell balra fordulni, rögtön az első földútra. Onnan már azonnal látszik a Bere-patak rétjén megtalálható XIII. századi kis templom romja, amelyet Szent Miklós tiszteletére emeltek.

A térségben található a Művészetek Völgye, amely hat települést ölel fel: Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Öcs és Pula. Márta István zeneszerző és baráti köre először 1989-ben szervezett itt művészeti fesztivált, amely azóta rendkívül népszerű, több tízezres látogatottságú eseménnyé nőtte ki magát.