Veszprém megye 8. Balatonedericstől Balatonszepezdig

Veszprém megyei országjárás – 8. rész – Balatonedericstől Balatonszepezdig

Balatonederics

Balatonedericsen sokan ismerik a Dr. Nagy Endre által alapított Afrika múzeumot. Az alapító életútjáról és a gyűjteményről a honlapon olvashattok, ezt nem ismétlem meg. Mivel én jártam párszor Afrikában, nem volt akkora újdonság a gyűjtemény, de nem bántam meg a látogatást a pazar, megunhatatlan balatoni kilátásnak köszönhetően.

A Fekete-kastély felkeresése méltó volt a híréhez. A korábban üdülőként működő, ma már teljesen kihalt épület nemcsak nevében, de hírében is „fekete” – ez az egyik leghírhedtebb szellemkastélyunk. Első tulajdonosait, a Nedeczky fivéreket halálra ítélték, és bár később mindkettőjüket felmentették, az idősebb fivér öngyilkosságot követett el. Ekkoriban egy gyilkosság is történt a kastély falai közt, ugyanis egy féltékeny gulyás itt ölte meg a család szakácsnőjét. 1928-ban Vág Jenő lett a kastély új tulajdonosa, aki szerelmi légyotton kapta feleségét, így ő is önkezével vetett véget életének. Az özvegyet egy csalfa, többszörös bigamista tengerésztiszt forgatta ki a vagyonából, így a kastélyt ismét el kellett adni. A második világháborúban egy kettős ügynök miniszteri főtanácsos volt az épület tulajdonosa, aki a megtorlástól tartva szintén önkezével vetett véget életének. Egy darabig üdülőként funkcionált az épület, de ma már ritka ramaty állapotban van: a szobák romosak, a vakolat hullik, ablakok kitörve, a kert elvadult. A fentiek tükrében talán érthető, hogy én is óvatos léptekkel araszoltam a gazban. A bejárat felé tartva sűrű bokrok közt kellett átverekedni magam, és hirtelen valami meleg nedvességet éreztem a kézfejemen. Nem vagyok egy gyáva utazó, de azért megszeppenve láttam, hogy piros a lé – mint kiderült, valami bogyó nőtt a bokron, abba nyúlhattam bele. Mindenesetre a szokásosnál kicsit szaporábban kezdtem szedni a lépteimet, elkattintottam pár képet, aztán iszkoltam vissza az autóhoz.

Balatonedericstől Szigliget felé autózva láthatjátok a jelzést a Csodabogyós Barlang felé. Bevallom, nekem a ragyogó napsütésben nem volt kedvem lemenni a föld alá és overallt magamra öltve sárban kúszni-mászni, de egy kevésbé tökéletes időjárású napon ez jó móka lehet – főleg gyerekekkel. Nagyon jó kis leírások olvashatók a neten az itteni földalatti túrákról, és úgy tűnik, bárki nekivághat, volt például a túrázók közt nyugdíjas csoport is.

Étel-ital:

A szomszéd településen, Balatongyörökön a Csókafészekben egy korábban Budapesten több helyet megjárt séf, Kerekes Sándor viszi a konyhát, akit régi gasztrománok még a Gold Bisztróból vagy az Almáriumból ismerhetnek.

Szigliget

Szigliget sokak kedvenc balatoni városa, hiszen igazán egyedi atmoszférája van. A táj szépsége, az Öregfalu romantikus hangulatú nádfedeles épületei, a hegyoldalban kanyargó zegzugos utcák, a hegytetőn meredező középkori várrom számos költőnek, írónak, költőnek adott évszázadokon át ihletet. Két XIII. századi emléke a várrom, illetve az avasi templomrom.

A vár tetejéről pompás kilátás nyílik a környékre, már csak ezért is érdemes felkaptatni a hegy tetejére

A falu főterén álló, XIX. század elején épült klasszicista Esterházy-kastély és 9,2 hektáros arborétuma ma a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány Szigligeti Alkotóháza néven működik. Az alkotóház elsősorban költőknek, íróknak nyújt nyugodt környezetet, de a kertet bárki látogathatja.

Étel-ital

A szigligeti vár alatt nagyon népszerű a fagyizó, és joggal: láthatóan sok szeretettel lett kialakítva, hiszen a kertben gyerekeknek kis asztalokat, kutyáknak itatót is elhelyeztek a kertben.

Szigliget kulináris intézménye Oszi bácsi keszegsütődéje a strandon, kihagyhatatlan.

Badacsonytomaj

Badacsonytomaj elsősorban a Kisfaludy Sándor emlékmúzeumot magába foglaló Szegedy Róza házról nevezetes. A költő romantikus szerelmekben bővelkedő életéről, majd feleségéhez fűződő boldog és hűséges kapcsolatáról a múzeum honlapján olvashattok részletesebben.

A közelben van a Kisfaludy-ház is, ami a házaspár présháza volt, itt ma a Kisfaludy-ház étterem működik.

A múzeum elöl megunhatatlan panoráma nyílik a badacsonyi szőlőkre, és az alatta csillogó tóra.

Ugyancsak megéri felkaptatni a Folly arborétumhoz, melyet 1905-ben telepített Folly Gyula pécsi orvos. Az ember azt se tudja, hova nézzen: a kert százéves örökzöldjeire vagy inkább a hegytetőről nyíló elképesztő kilátásra.

Szállás

Badacsonytomajban, a szőlőhegyen bújik meg a hangulatos Óbester panzió, a Stílusos Vidéki Szállodák szövetségének egyik tagja. A magyar német házaspár, no és a két gyerek, két kutya és két cica meghitt otthont nyújtanak a vendégeknek, páratlan panorámával.

Révfülöp

Révfülöp ősi révátkelőhely, itt volt a második legfontosabb átkelő a Balatonon. A település központjában, a vasútállomás közelében álló szigeti templomrom egy igazi kis ékszerdoboz, amely különösen naplemente idején hangulatos.

Egy, talán még ennél szebb is emlék az ecséri templomrom egy, a XII-XIII. században épült falusi templom maradványa. Ez Révülöp és Kővágóörs közt van, az egyik forrás az előzőre, a másik az utóbbira teszi, de valahol a kettő közt megtaláljátok.

Étel-ital

Révfülöpön erősen ajánlott a parton levő lángosos, ahol mind a lángos, mind a környezet pompás, kiváló hely ejtőzésre.

Balatonszepezd

Balatonszepezden is akad egy kastély, Sebestyén Gyula néprajztudós angol romantikus kastélyokat idéző nyaralója. Jelenleg olasz tulajdonban van, szállodaként üzemel, de látogatókat is beengednek egy gyors körülnézés erejéig.

Étel-ital

Ha nem is Szepezden, de a szomszédos Zánkán két szerethető helyet is találtam. Zánkának egyébként nincs különösebb nevezetessége, hacsak az nem, hogy itt voltam úttörőtáborban, azaz itt kezdődött a szerelmem a Balatonnal:-)

A Neked Főztem nevű kis bisztró nem a parton van, hanem egy útelágazásnál, és elég kis meghatóra sikeredett az érkezésem. A vendéglő küszöbén álló fiatal pár ugyanis kb. úgy nézett rám, mint aki jelenést lát, és szinte egyszerre mondták: “Jaj, nem hoztuk a könyvet!”

Mint kiderült, olvasták a blogon, amikor megírtam, hogy erre járok a hétvégén és gondolták is, kérhetnének dedikálást a könyvükbe. Flóra és Ricsi ugyanis épp világgá készül, és bőszen olvassák a könyvem. Persze másnap visszamentem és megoldottuk:-)

A másik hangulatos hely közelebb van a parthoz (bár az se kilátással), ez pedig a Fészek. Áprilisban csak pár fogás volt az étlapon és csak hétvégén üzemeltek, de amit hirtelenjében kóstoltam, biztató volt.