Veszprém megye 4. Lovászpatonától Döbröntéig

Veszprém megyei országjárás – 4. rész – Lovászpatonától Döbröntéig

Lovászpatona

Lovászpatona is csodálatos kastéllyal büszkélkedhet. A Somogyi-kastély 1794-1808 között épült klasszicizáló késő barokk stílusban. A manzárdtetős épület középső részét háromszög alakú oromzat zárja le, előtte oszlopokon nyugvó erkély van. Ma általános iskola.

Magyargencs

Magyargencsen hajdanán több főúri kastély és nemesi kúria is volt, de már sajnos egy részük eltűnt. Túlélte az idők viharát három kúria, melyből kettő magántulajdonban van, a harmadikban pedig az óvoda üzemel. A település fő látványossága a ma is eredeti szépségében pompázó Széll-kastély. Ennek neobarokk épülete 1916-ban leégett, és az akkor történt helyreállításkor kapta jelenlegi formáját. Építése Kerkapoly Károly, országgyűlési képviselő nevéhez fűzhető, de a kastély ma elnevezését Széll Emilné Radó Cecíliáról kapta, aki 1935-ben lett a tulajdonosa. Az épületet 1985-ben újították fel, egy darabig iskolaként üzemelt, ma könyvtárnak és a helytörténeti múzeumnak ad helyet, udvarán harci eszközöket állítottak ki.

Pápa

Pápa ahhoz kicsi, hogy önálló várostérképet kapott volna a Magyarország atlaszomban, ahhoz viszont nagy, hogy a látnivalókat magától megtalálja az ember. Kérdezősködni kellett hát, ami a vidéken oly jellemző bájos párbeszédekhez vezetett:

-Jó napot, meg tudja mondani, hol van az Ókollégium?
-Ismerős itt Pápán?
-Nem, először járok itt, Pestről jöttem.
-Na, ott forduljon balra, ahol régen az áruház volt.
-(??!!) Köszönöm.

A város nevéről én elsőként az egykori iskolákra asszociáltam – fel is kerestem az Ókollégiumot, ahol Jókai Mór, Petőfi Sándor, Eötvös Károly is tanult.

Ugyancsak közismert pápai nevezetesség az Esterházy-kastély, amelyben a közelmúltig zeneiskola és könyvtár működött. Nagy munkálatok zajlanak a környéken, az épületet jelenleg kívül-belül restaurálják. Néhány elkészült terem már látogatható és a teremőr elmondta, hogy folyamatosan nyitják majd az újabb helységeket. A könyvtár már összepakolt, költözésre vár, annak helyére is a múzeum költözik, melynek vezetői egy családi szórakozásra alkalmas komplexumot igyekeznek kialakítani. A látogatót korhű jelmezekbe öltözött fiatalok fogadják és a tárlatvezetés során is igyekeznek élőképekkel, kis jelenetekkel megidézni a múltat. A gyerekcsoportoknak interaktív, játékos foglalkozásokat tartanak és a kicsiknek lehetőségük van arra is, hogy a kastély gyönyörű barokk ruháit felöltve egy fotóval örökítsék meg a látogatásuk emlékét. Bár gyakorlatilag egy építési területet jártam be, és a már elkészült termek se voltak különösebben izgalmasak egy sok palotát megjárt utazónak, a pénztárostól a teremőrig mindenkin érződő lelkesedés szerintem garantálja, hogy itt jó családi programokat fognak kialakítani.

Nekem a városban a legnagyobb élményt a Kékfestő Múzeum jelentette, különösen annak tetőtéri szárítóhelysége, ami egy egész különleges tér. Ez Közép-Európa egyik legrégebbi kékfestő műhelye, ahol a felszerelésektől az iratokig rengeteg emlék megmaradt. A Szászországból hazánkba települt Kluge család hét generáción keresztül, az 1700-as évek végétől egészen 1956-ig űzte itt a mesterséget.

Ha már arra járunk, érdemes bekukkantani a közeli Gránátalma gyógyszertárba is, ahol értékes műemlék berendezés mögül szolgálják ki a vásárlókat.

Dáka

Klasszicista stílusban, 1820 táján épült a Nádasdy család kastély Dákán. A Nádasdyak után a Festeticsek birtokához tartozott, majd 1858-ban vásárolta meg a svájci emigrációból hazatért özvegy Batthyány Lajosné. Az építmény 1949 óta szociális otthon, parkja engedéllyel látogatható, de nekem csak a kerítésen kívülről sikerült egy fotót kattintani. A kastély épületében elméletileg egy Batthyány emlékszoba található, de én nem láttam, hogy lehetett volna bejutni, portásnak, csengőnek nyoma se volt. Az útról nézve mind a kert, mind az épület szép, rendezett állapotban van.

Pápakovácsi

Pápakovácsi főutcájának meghatározó építménye a 18. században épített barokk Somogyi-kastély, amelyet 1816-ban klasszicista stílusban építettek át. A kétemeletes, timpanonos, erőt sugárzó építmény ma általános iskola. Aránylag jó állapotban van, bár lábazata erősen felázott.

Ganna

Ganna jó eséllyel indulhatna az ország legtakarosabb falujának versenyén – csupa tökéletesen rendben tartott portál, makulátlan utcakép.

Már ezért megér egy látogatást, de ott van még az 1800-as évek elején épült klasszicista Kerektemplom is, a római Pantheon kicsinyített mása, az Esterházy-család mauzóleuma. A neoklasszikus épületet 1808 és 1818 között építették, a neves francia építész, Charles Moreau tervei alapján. A görög kereszt alaprajzú templom felett hatalmas kupolát emeltek, amely akkor a legnagyobb volt az országban. Első látogatásom alkalmával ide se tudtam bejutni, a helyszínen derült ki ugyanis, hogy a látogatást előre kell telefonon jelezni. Bár felhívtam kis cetlin ott megadott számot, a telefont felvevő hölgy sajnálkozva közölte, nem tud odajönni, mert távol van. Néhány hét múlva azonban visszatértem és sikerült bejutnom a templomba, illetve az altemplomba, ahol számos neves Esterházy személyiség nyugszik: Esterházy Miklós, az építtető, Esterházy Bálint, a Monarchia moszkvai nagykövete, valamint Esterházy Miksa, a Magyar Atlétikai Klub alapítója. A templomnak nincs saját weblapja, a látogatási információkról (bejelentkezés, jegyár) a község honlapján érdemes tájékozódni.

Döbrönte

Gannától pár percre található Döbrönte, egy másik tüchtig falu, a szarvaskői vár romjaival. A falu főutcájáról remek látvány nyílik a temető felett elhelyezkedő vár két megmaradt részére: a rondellára és a belső torony egy részletére.