Veszprém megye 3. Zirctől Bakonybélig

Veszprém megyei országjárás – 3. rész – Zirctől Bakonybélig

Zirc

Zirc főterét a hatalmas apátság kettős tornya uralja, amely látogatásomkor narancsszínben ragyogott a késő délutáni fényben. A híres Reguly Antal műemlék könyvtárba félóránként indulnak vezetett csoportok (csak úgy lehet belépni), mindössze 600 forintos belépőért, feltétlenül megéri! Egyszerűen lenyűgöző a csodálatos könyvtárterem a megannyi régi kötettel, valamint a két földgömbbel – illetve egy föld és egy éggömbbel!

Elsétáltam az arborétumba is, tettem egy szép nagy kört a 18 hektáros park egy részében. Az arborétumban a bejárat melletti térképen kinézhetjük magunknak, milyen hosszú sétaútvonalat akarunk tenni. Van több táv a tó körüli rövid sétától a parkot körüljáró hosszabb ösvényig.

Tés

Tés látványosságai a szélmalmok, melyeket egy családi ház udvarából közelíthetünk meg. Én többször is elhajtottam oda-vissza a felirat előtt, keresve az utcát, amely a szélmalmokhoz vezet, de egyszerűen csak be kell csengetni a feliratnál levő házba és annak a hátsó kertjében állnak a malmok. A házban kovácsmúzeum is működik, de a fő attrakció a két malom. A tulajdonos egy hatalmas kulcsot nyomott a kezembe, azzal sétáltam el az udvar mögötti réten fekvő két malom egyikéhez – mindenesetre nem kellett attól félni, hogy ha leejtem a kulcsot a burjánzó fűbe, akkor ne találnám meg. A malmok fénykorukban gabonát őröltek, kapacitásuk kedvező szélviszonyok mellett napi 4 mázsa volt. A malom még ma is működőképes és fel lehet mászni a zsindelyes, kúpos tető alá is.

Csetény

Csetény nagy felüdülés volt a sok romos, megközelíthetetlen, vagy épp felújított, de üresen tátongó kastély után. Itt ugyanis ezerrel zajlott az élet a falu Holitscher kastélyában. Az épületet még az Esterházy család építtette. Mai nevét utolsó tulajdonosáról, Holitscher Károlyról kapta, aki országgyűlési képviselő, bankelnök, nagybirtokos volt. Vámbéry Ármin, a később világhírű keletkutató és felfedező itt tanult, majd házitanítóként dolgozott. A kastélyban jelenleg helytörténeti kiállítás, könyvtár, e-Magyarország Pont működik. Látogatásom idején a könyvtárban több fiatal internetezett, a nagyteremben épp pingpongcsata zajlott, a parkban pedig kismamák trécseltek a játszótéren önfeledten szórakozó gyerekek mellett. Igazi közösségi helyként funkcionál a ház, amit véleményem szerint energikus vezetőjének köszönhet. Ő rögtön mellettem termett, amikor olvasgatni kezdtem a kastély történetét bemutató tablókat. Körbekalauzolt az épületben, elmesélte a ház és az 1993-ban megkezdődött felújítás történetét. Sajnos a közelmúltban fémtolvajok több milliós kárt okozva levágták és elvitték a régi ereszcsatornákat. A felújítás még csak a kastély felére terjedt ki, a másik részre még gyűjtik a pályázati forrásokat. A vidám kis kastély és a parkja szabadon látogatható.

Bakonyoszlop

Bakonyoszlop is büszkélkedhet egy Esterházy kastéllyal. A XVIII. századi barokk épületben jelenleg gyermekotthon működik. Az épület nem látogatható, de a védett, ősfás parkba be lehet merészkedni.

Csesznek

Kis testmozgásként a cseszneki várba kaptattam fel. Útközben a temetőnél érdemes megállni, mert onnan is szép kilátás nyílik a sziklaszirten magasodó, még romos állapotában is páratlanul szép várra. A vár a tatárjárás után épült és kalandos történetének talán legizgalmasabb momentuma, hogy egy gyilkosság is történt falai közt: Garai Jánost a felesége, Hedvig mazóviai hercegnő 1429-ben megmérgeztette, ugyanis házasságtörő viszonyt folytatott Szécsényi Miklós főnemessel. Zsigmond király a hercegnőt vagyonelkobzással és életfogytiglani fogsággal büntette. A várban ma már csak a romos falakat lehet körbejárni. Itt nincs kiállítás, de ennek megfelelően olcsó a belépő. Ha hétfőre kell rossz idős programot szervezni, amikor minden múzeum zárva, akkor ez egy jó opció, ugyanis egész évben, minden nap látogatható. A vár legmagasabb pontjáról fantasztikus kilátás nyílik a környékre, megéri felkapaszkodni.

Bakonybél

Bakonybél a ma szeretetotthonként működő volt bencés kolostor és a Bakonyi Erdők háza mellett ….

..egy új, egyedi látnivalóval is büszkélkedhet: a 2012 tavaszán megnyílt Csillagdával. A városlakó ember a fényreklámok, közvilágítás és szmog miatt ma már ritkán lát csillagfényes éjszakát, így erre a legjobb mód egy csillagászati bemutató. Ahogy hely prospektusa találóan fogalmaz: „már nem csak a természeti népeknek, a ritkuló élővilágnak, hanem a csillagos égboltnak is szüksége van rezervátumokra, védett területekre”. És hogy miért éppen Bakonybélben? A falu a Balaton-felvidéki Nemzeti Park részeként viszonylag kedvező helyzetben van fényszennyezettség szempontjából, így alkalmassá vált csillagászati élménycentrum létrehozására.

A Csillagdáról nemcsak kevesen tudnak, de Bakonybélen járva sem lehet észrevenni, pedig egy impozáns modern épületről van szó. Sikerült úgy elrejteni – és ezért le a kalappal a tervezők előtt – hogy egyáltalán nem zavarja a falu összképét. A látogatóközpontban egy elsőrangú planetárium (ahol a közel félórás vetítés minden kerek órában kezdődik), valamint egy magas minőségű távcsőpark működik, továbbá csillagászattörténeti és űrkutatási kiállításokat lehet végignézni. A planetáriumban a nyolc méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára a HD minőségű képeknél kétszer nagyobb felbontású film elrepít minket a Naprendszer legkülönbözőbb tájaira, átfogó ismertetést nyújtva a bolygókról. A kiállított tárgyak segítségével a csillagászat és az űrkutatás történetét ismerhetjük meg. A jeles személyek élettörténete mellett láthatunk itt meteoritot is, de számomra a legérdekesebb a marsjáró szerkezet hű mása volt. A kupolában elhelyezett speciális távcsővel felhőtlen időjárás esetén lehetőség van a napba nézésre – ez sajnos nekem nem jött össze, nem voltak ideálisak a fényviszonyok. Előzetes egyeztetés és csoportos bejelentkezés esetén éjszakai távcsöves bemutatókra is van lehetőség.