Veszprém megye 2. Veszprém és Nemesvámos

Veszprém megyei országjárás – 2. rész – Veszprém és Nemesvámos

Veszprém

Balatonalmáditól mindössze negyedórás autózásra fekszik Veszprém, így a Balatonnál pihenőknek remek kirándulóhely, amikor már nincs strandidő. A lebilincselő múzeumok és galériák mellett a veszprémi állatkert garantáltan jó szórakozás a gyerekeknek, ugyanakkor a város a gasztronómia kedvelőinek is tartogat meglepetéseket.

Veszprém belvárosát pazarul felújították az elmúlt években, így gyönyörű sétát lehet tenni a műemlék épületek (például a Pósa-ház és a Városháza) közt.

A palotákból, múzeumokból és templomokból álló várnegyed egyetlen sétálóutca, de ez az ország legépebben fennmaradt barokk utcája.

A várnegyed bejárata az Óváros térről nyílik, így itt célszerű kezdeni a város felfedezését a tér szép polgárházaival. A 48 méter magas Tűztorony védelmi célokat szolgált: tetejéről egész Veszprémet szemmel lehetett tartani, innen igyekeztek mihamarabb észrevenni a városban fellobbanó tüzeket. A toronyba megéri felmászni, mert csodálatos kilátás nyílik a várnegyedre és belvárosra.

A közeli Művészetek Házában állandó és időszaki kiállítás tekinthető meg, de a város egyébként is bővelkedik galériákban. Engem teljesen lenyűgözött a Dubniczay-palota, ahol a László Károly kortárs gyűjtemény festményei meghökkentően jól mutatnak a régi, málló festékes falakon. Nehéz eltalálni egy régi épület és egy modern művészeti kollekció párosítását, de szerintem itt nagyon jól sikerült.

A barokk Érseki Palotában nekem a legjobban a lépcsőház tetszett, a túravezetés során úgy kellett finoman noszogatni, hogy haladjunk tovább.

A gyönyörű sétálóutcáról mindenképp érdemes betérni a Szent Mihály Székesegyházba is, évszázadokon keresztül ugyanis itt került sor a magyar királynék megkoronázására.

A régi városrészben még számos múzeum, templom és köztéri szobor található, de én indultam tovább az állatkert felé. A 90-es évekig a veszprémi állatkertről legtöbbünknek nem volt igazán jó emlékünk, különösen a kis ketrecekbe zárt medvék látványa volt elszomorító. Az elmúlt évtizedben, részben európai uniós támogatásból végbement fejlesztések nyomán a kiváló fekvésű állatkert végre vidám kikapcsolódást kínál, az állatok hatalmas, korszerű, kényelmes kifutókban élnek. Az állatkert nagy kiterjedése és a programok sokasága (Csimpánzvilág, Böbe majom tanodája, állatsimogató, „Kölyökdzsungel” 300 négyzetméteres fedett játszóház, Afrika-ház, a régi bakonyi mesterségeket bemutató Erdei Mesterségek tanösvény) révén akár egész napos esőprogramnak is beillik.

Az egyik leglátványosabb rész a Gulya-dombon elterülő Afrika-szavanna kifutó, ahol zsiráfok, orrszarvúak és zebrák élnek közel egy hektáros közös élettérben. A bejáratnál érdemes rákérdezni az etetések időpontjára, akkor ugyanis a rejtőzködőbb állatokat is nagyobb sikerrel láthatjuk.

Nemesvámos

Nemesvámos és Veszprémfajsz között található egy Közép-Európában páratlan római villagazdaság romterülete, amely Balácapuszta néven lett ismert. A szezon első látogatóinak egyike voltam, néhány nappal a megnyitás után, így a kertész-idegenvezető-gondnok még igen lelkesen vezetett körbe a területen. A legimpresszívebb emlékek a mozaikok voltak, részben eredetiek, részben másolatok, de mind figyelemre méltóak. Kérdésemre, hogy a terület látogatását ajánlhatom-e családos ismerősöknek, azaz gyerekek is szokták-e élvezni, azt felelte, hogy bár a kétezer éves romok nem izgatják őket, de szívesen eljátszanak az azokat ismertető multimédiás monitorokkal:-).