Vas megye 7. Véptől Ikervárig

Vas megyei országjárás – 7. rész – Véptől Ikervárig

Vép

Vép Erdődy-kastélya ma üresen áll, de hatalmas parkjában álló gazdasági épületekben mezőgazdasági szakiskola működik. 2003-ig a kastélyban kollégium működött, azóta sajnos üres, és gyorsan romlik az állapota. A kastélybelsőt egyetlen napra megnyitották 2012-ben, az eseményről filmrészlet is készült, de már csak megrendelésre érhető el.

Mindezt 2014-ben tudtam meg, és akkor még beengedtek a kertbe. 2017 őszén sajnos már nem csak belülről, de kívülről sem lehet megnézni a kastélyt, a portán legalábbis azt mondták, szigorítottak a belépésen. Az épülettel azóta se történt semmi, szomorúan vár a jobb sorsra. Elvileg bekerült a kastélyprogramba, úgyhogy remény még van a helyrehozatalára.

Tanakajd

“Nem sokan tudják, hogy itt van egy kastély” – nézett rám elismerően a portás. Valószínűleg igaza van, ugyanis a kastély nem hotel, hogy sokan tudnának róla, ráadásul az utcáról egyáltalán nem látszik.

Tanakajd klasszicista Ambrózy-kastélya 1820 körül klasszicista stílusban épült. Az egykori tulajdonos, Ambrózy Migazzi István kiváló kert és arborétum-építő volt. A kastélyt 1945-ben államosították, 1954-től a Vas Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Igazgatóság működik benne. Parkja természetvédelmi terület és talán még soha nem láttam ennyire sűrű kastélyparkot – mint egy áthatolhatatlan dzsungel. De nem attól sűrű, hogy elhanyagolt lenne, mert látszik rajta, hogy példásan rendben tartják, egyszerűen ilyen a növényzet. Isteni illatok és madárcsicsergés, jó lehet a dolgozóknak reggelente ide jönni a munkahelyükre.

Vasszécsény

Vasszécsény nem egy nagy település, mégis két kastély, no meg egy hatalmas romos magtár is található itt.

Az Ó-Ebergényi-kastély 1750 körül épült barokk stílusban és első látogatásom idején, 2013 novemberében kastélyszállóként üzemelt. Már akkor is tanácstalanul szemléltem, egyáltalán nyitva van-e még, ugyanis sehol nem volt egy lélek se, és egy, a romos fal mellé támasztott tábla is lehangolóan arra utalt, hogy ezt bizony bezárták. Az ablakokon bekukucskálva viszont azt láttam, hogy a folyosókon felhalmozott szobanövények virítottak még, sőt, akkor még a honlap is üzemelt. Végül felhívtam az önkormányzatot, hogy a rejtély végére járjak és megtudtam, hogy a kastélyszálló csak nyáron üzemel, ősztől tavaszig ilyen magára hagyott szomorkás állapotban vegetál.

2017 őszén ismét erre jártam, de akkor már meg se tudtam közelíteni az épületet, ugyanis egy igen rozoga hídon kellett volna átkelni, amit nem kockáztattam meg. A falubeliek szerint már évek óta bezárt.

A kastély szellemekről, paranormális jelenségekről is elhíresült, e témában több cikket és tévériportot is találni a neten – ez utóbbit akkor is érdemes megnézni, ha nem hiszünk a kísértetekben, mert legalább bekukkanthatunk a kastélybelsőbe.

Az eredetileg XVIII. századi Új-Ebergényi kastély felújítása 1985-ben fejeződött be. Egy budapesti cég, a Villanyszerelő Vállalat a tulajdonosa, de bérlő üzemelteti. A kastélyszálló főleg esküvőkre specializálódott. Mind az épület, mind a park kifogástalan állapotban van, és nem semmi, hogy a tulajdonosoknak a kastelyszallo.hu domaint is sikerült megszerezniük. Kedvesen fogadtak, de elmondták, hogy korhű részlet nincs az épületben, így nem érdemes bent nézelődni – és nem is igazán invitáltak tovább. Így kénytelen voltam a booking.com-on szállásfoglalási szándékot mímelve legalább virtuálisan bekukucskálni a szállóba, milyenek is a szobák.

A falu harmadik nevezetessége, a műemlék magtárépület a 18. században épült, a hagyomány szerint egykor kolostor volt benne.

Csempeszkopács

Csempeszkopácson az apró, egyszerű külsejű Szent Mihály arkangyal templomáról nem is sejtenénk, micsoda kincseket rejt.  A templombelső festett faliképei több korszakban, a XII-XVIII. század között készültek. A román stílusú templom a jáki templomra emlékeztető, díszes bélletes kapuval büszkélkedhet. Mellette, az egyszerűbb bejáraton felirat jelzi, kinél van a kulcs, és a kedves idős hölgytől megtudtam, még Ausztriából és Németországból is érkeznek időnként buszok, hogy megtekintsék a templom ritka kincseit. A templom élő intézmény, azaz hétvégenként vannak Istentiszteletek, hol szombaton, hol vasárnap, mert a helyi pap más településen is szolgál.

Zsennye

Zsennyén egy középkori udvarházból épült a XVIII. században a Bezerédj-kastély, amely 1953-tól alkotóház. Valami egész megnyugtató, otthonos érzést áraszt, legszívesebben azonnal odakuporodtam volna egy karosszékre, és megkértem volna a hely üzemeltetőjét, hadd maradjak néhány éjszakára.  Az itt dolgozó, alkotó művészek közül sokan már évtizedek óta visszajárnak, ahogy a gondnok hölgytől megtudtam, már ismerik őket – ki az, aki a szombathelyi karnevál időpontjára szokott érkezni, ki az, aki nagyon szereti a házi rétest, ki melyik szobát preferálja, és így tovább. Azaz pont azok a kis apróságok vannak itt jelen, amitől otthonossá válik egy szálloda. Főleg a Magyar Alkotóművészek szövetségének tagjai, illetve azok családtagjai laknak itt, de elvileg más is foglalhat itt szobát (árlista ITT).

Rum

A rumi kastélyt a XIX. század első évtizedeiben építhették a Bezerédjek klasszicista stílusban. Később Széchenyi Péter a tulajdonába került régi kastélyt erőteljesen átalakította, illetve folytatta a Bezerédjek által megkezdett bővítést. Ennek hatására teljesen megváltozott az épület arculata, a stílusjegyek összevissza keveredtek. Érdekes és építészetileg meghökkentő, hogy a főhomlokzati rész jobb sarka félköríves, míg a többi szögletes. Jelenleg különféle gyermekintézmények laknak az épületben (óvoda, általános iskola, készségfejlesztő szakiskola és gyermekotthon).

Kám

Kám mellett található a Jeli arborétum. A hatalmas park ottjártamkor, késő ősszel már bezárt, de csak elvileg, mert a kapu nyitva volt: a sétautak javítása folyt éppen. Így besétáltam a csodálatos fák közé, és ahogy elnéztem, nem voltam egyedül, mert egy andalgó fiatal párral is találkoztam. A munkásokat különösebben nem zavartam, és bár egy helybéli dolgozónak tűnő fiatalember megkérdezte, hogy mi járatban vagyok, miután elmondtam, nem zavart ki. Az arborétumot 1920-as években hozta létre Ambrózy-Migazzi István. Elsősorban májusban és júniusban látványos, amikor különféle színekben több ezer rododendron-bokor pompázik a kertben.

Meggyeskovácsi

Meggyeskovácsi két kastéllyal is büszkélkedhet. A településen áll a romos, kihalt volt Batthyány-Arz kastély. Legutóbb panzióként működött, még néhány éve is, amit a jelenlegi állapotában nehéz elképzelni. Akkor még egy budapesti család (Nyers  László) volt az üzemeltető, akik ide költöztek, és tényleg igyekeztek hotelként hasznosítani, de sajnos nem volt az üzlet nyereséges és tönkrementek. A hotelt eladták és azóta sokadik magántulajdonban van. Nem láttam, hogy bármi munkálatok történnének az épületen. A közelben levő gazdasági épületek különösen siralmas állapotban vannak. Helybeliek szerint csak egy pénzmosoda, kézről kézre vándorol, ÁFA-visszatérítés és EU-támogatás reményében.

Meggyeskovácsiból Csempeszkopácsra vezető út mentén áll a Bejczy-kastély, amelynek parkjában egy kápolna található. Ezt lehet észrevenni az útról, majd a legközelebbi autóbejárónál álltam meg. Itt elvileg egy lánc állta az utamat, de az nem képzett különösebben leküzdhetetlen akadályt, így be tudtam kukucskálni a kastély kertjébe. Aránylag jó állapotban van mind a kastély, mind a körülötte található gazdasági épületek. Mint a szomszéd telekről kisétáló hölgytől megtudtam, a kastélyban már évtizedek óta egy magyar származású idős színésznő, Máger-Nagy Ilona Eszter lakik német férjével (semmit nem találtam róla a guglin, és a kastély történetét se sikerült kibogoznom). A kastélybelsőt még ez a kertet gondozó szomszéd se látta, az elmondások alapján bogarasnak tűnő hölgy oda senkit nem enged be. A gazdasági épületek jelenleg üresen állnak.

Ikervár

Ikervár Battyhány-kastélya XVIII. századi barokk eredetű, amit eklektikus stílusban alakítottak át. A kalandos sorsú kastély utoljára, 2001-ig gyermekotthonként működött.

2013 novemberében jártam itt először, akkor magántulajdonban volt. A főút felől megközelíthetetlennek tűnt, de a mellette álló iskola udvaráról csak sikerült besurrannom legalább a kertbe (de ezt nem tőlem tudjátok).

2017 őszén azonban szó szerint bezárult ez a kiskapu is. Az iskola felől kerítés épült, a főbejáratnál pedig leláncolt kapu és egy őr állja az utat. Tavaly tulajdonosváltás volt, az Állami Vagyonkezelő kezébe került az épület. A falubeliek nagy reményeket fűznek ahhoz, hogy állami támogatásból sikerül felújítani a kastélyt. Ők igazán mindent megtesznek a sikerért: komoly tervvel pályáztak és lelkesen őrzik Batthyány emlékét is. 1849. október 6-án végezték ki Batthyány Lajos grófot, és ez alkalomból, az aradi vértanúk napján a faluban minden év október 6-án emléknapot tartanak.

(A kastélyok tulajdonviszonyai, funkciói meglehetősen gyakran változnak. A fent leírtak 2017 novemberi állapotokat tükröznek. Számos információt falubeliektől hallottam, azokat alátámasztani, megerősíteni nem tudom, így nem hivatalos adatok – de úgy gondoltam, a kastélyok bemutatásához a blogon felhasználhatóak).