Vas megye 4. Szombathelytől Gencsapátiig

Vas megyei országjárás – 4. rész – Szombathelytől Gencsapátiig

Szombathely

Szombathelyre egy esős, szürke délutánon érkeztem, így a város nem a legszebb arcát mutatta.

A csalódásokat tetézte, hogy vasárnap délután dacára mind a székesegyház, mind pedig a Romkert zárva volt.

A szomszédos épület dolgozóit hiába faggattam, hogy miért nincs ott senki hivatalos nyitvatartási időben, csak a vállukat vonogatták, hogy gyakran hamarabb bezárnak, mint ahogy elő van írva. Az régi Centrum áruház fantasztikus szecessziós épületét is csak kívülről tudtam megnézni.

Egy vadonatúj múzeummal viszont szerencsém volt, mert épp a zárás előtt sikerült besurrannom, így személyes idegenvezetést kaptam a lelkes fiatal muzeológustól. A régi Iseum szentély helyén egy korszerű, sokrétű múzeumot alakítottak ki, melynek központjában az kis szentély mása található. A körülötte kialakított kiállítótérben az Iseum leleteinek bemutatása mellett az Isis-Serapis tiszteletet és más vallási kultuszokat bemutató tárlat van, sok oktatóanyaggal, gyerekeknek különösen izgalmas interaktív számítógépes kütyükkel.

Az Iseummal szinte szemben áll az ország egyik legépebb állapotban fennmaradt zsinagógája, amely már évtizedek óta hangversenyterem.

Szombathelyen egy rakás kastélyt is találunk elszórva a városban. Herényt 1950-ben csatolták Szombathelyhez. Az addig önálló községben a múlt századfordulón már öt kastély állt: a Gothard, a Bubla, a Lelovics, a Széll családoké, valamint gróf Széchenyi Miklós győri, majd nagyváradi püspöké. A Lelovics kastélyban az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma működik, míg a többi lakóépületként funkcionál. Én ezek közül csak a Gothard-kastélyt kerestem fel.

A Béke téren álló Gothard-kastélyt Szalánczy Márton, a megye alispánja építtette 1696-1699 között barokk stílusban. A kastély a 19. században a neves csillagász, Gothard Jenő birtokába került. Az épületet 1881-ben átalakították eklektikus stílusban Hauszmann Alajos tervei alapján, és egyik szárnyának végében egy csillagvizsgálót is létrehoztak. A szomorú állapotú kastélyban és a csillagvizsgálóban szociális bérlakásokat alakítottak ki, az egykori pompából nem sok maradt.

A egykori Kámon városrészben, a Szófia utca 20. szám alatti Reissig-kastélyt hiába kerestem, csak új épületeket láttam. Utólag utánanéztem az interneten, és kiderült, hogy mégis a kastély láttam, ugyanis teljesen átépítve vadonatúj lakásokat alakítottak ki benne.

Kámon másik nevezetessége a Saághy-kastély, amelyet a Gorup család építtetett még a XVIII. században. Ezt az épületet vásárolta meg később dr. Saághy István földbirtokos, aki bővítésként klasszicista stílusjegyeket hordozó kastélyt emelt az utcafront felőli részen. A kastéllyal átellenben húzódik a világhírű Kámoni Arborétum, amelyet dr. Saághy István alapított. A kastélyt nemrég csodálatosan felújították. Nem láttam semmi mozgást, az interneten talált hír szerint lakásokat alakítottak ki benne. Az előző, romos állapotról a műemlékem.hu lapon láthatunk fotókat.

Az arborétumba is betértem, csodálatosan rendben tartott kis ékszerdoboz, maga a megtestesült nyugalom.

Nem a legszebb kastély az Erdődy, ami ráadásul elég ramaty állapotban is van. Nem sikerült kiderítenem, ki a tulajdonosan és van-e egyáltalán lakója.

Jobb állapotban van a romantikus angol gótikus stílusú Festetics-kastély. Az 1860-ban épült fényűző kastély mellett egy télikertet és egy angol kertet is kialakítottak. A II. világháborúban minden érték elveszett vagy tönkrement, egy ideig hadikórház működött a kastélyban. 1945-ben kisajátították, majd 1950-től a Megyei pártfőiskola, 1968-tól az MSZMP oktatási központja működött az épületben. 1981-től a Fővárosi Tanács kapta birtokba a kastélyt, amely felújíttatta az épületet, és idősek otthonát alakítottak ki benne.

Az Ernuszt-kastélyt Ernuszt Kelemen, a Széchenyi család oladi birtokának irányítója építtette az 1870-es években. Jelenleg egy szakiskola működik benne, szép állapotban van.

Szombathely még egy érdekes látnivalót kínál: ez a vasi múzeumfalu, amely azt mutatja be, hogyan éltek Vas megye falvaiban az elmúlt kétszázötven évben. Igyekeznek visszaadni az Őrség, a Vendvidék, a Hegyhát és a Kemenesalja hangulatát a legrégibb és legszebb épületek átmentésével, melyet az eredeti faluszerkezetekbe helyeztek el.

Gencsapáti

Gencsapátin van egy szép régi Széchenyi-kastély, mely az 1820-as években épült klasszicista stílusban, majd a század végén átalakították és eklektikus stílusban kibővítették. Utoljára gyermekintézményként működött, most romosan áll. Sajnos még a közelébe se sikerült jutnom, ugyanis a kapuhoz egy hídon kell átkelni, ami meglehetősen hiányos volt, így le is volt szalagokkal zárva. Nem mondom, hogy teljesen lehetetlenség bejutni a kertbe, de egyedül nem akartam kockáztatni – ha megcsúszok és bokát törve a patakban végzem, kiabálhattam volna hetekig segítségért, senki meg nem hallja. Néha tudni kell meghátrálni is.