Vas megye 2. Sárvártól Simaságig

Vas megyei országjárás – 2. rész – Sárvártól Simaságig

Sárvár

Sárvár belvárosa nagyon rendben van, tiszta, felújított, barátságos. Természetesen megnéztem a sokak által ismert várkastélyt, ahol gyönyörű a nagy díszterem.

A város azonban egy kevésbé ismert, igazi kincset is rejt. Ez a Hatvany-Deutsch kastély, melyet cukorgyári kastélyként is ismernek, ugyanis az egykori cukorgyár mellett áll. Az épületet a cukorgyárat alapító Hatvany-Deutsch Béla építette 1899-ben, a család nyári szálláshelyéül. Az államosítás után városi kulturális központ lett: csodálatos erkélyes, kandallós báltermében színházi előadásokat és filmvetítéseket is tartottak. A cukorgyár 1998-ban zárt be, ekkor a kastély is enyészetnek indult. Megvásárolta ugyan egy osztrák befektető és elvégzett néhány szükséges állagmegóvási feladatot – például új tetőt kapott a teljes épület -, de aztán elfogyott a lendület, a pénz.

Amikor 2014 áprilisában először jártam itt, siralmas állapotokat találtam. A fából készült régi parkettákat felszedték, a falakról leverték a vakolatot, minden terem tégláig lecsupaszítva állt.

Mindezt onnan tudom, hogy miután sokáig ácsingózva bámultam a kastélyt a lelakatolt kerítésen kívülről, visszaindultam az autóhoz, de megláttam egy bácsikát egy közeli ház ablakában. Rákérdeztem, nem lehet-e egész véletlenül valahogy bejutni a kertbe, mire megmutatta, melyik szomszédnál van a kulcs. Kicsöngettem az ott lakó urat, aki eleinte nem volt igazán lelkes az ötlettől (volt egy kis pálinkaszaga is), de aztán meggyőztem, vigyen már be. Hozta a kulcsot, és nemcsak a kertbe, de még a kastélyba is bejutottam.

Amikor az épület történetét kerestem a neten, arról nem sok információt találtam, de a kastélyt egy ingatlanportálon is felleltem. Ebből azt tudtam meg, hogy „Készen van és rendelkezésre áll egy engedélyezett építési engedély ami az épület szállodává alakítását tartalmazza. A jelenlegi tervek szerint egy konferencia/wellness szálloda létesülne. E szerint 41 szoba, 3 konferencia-terem, 1 étterem, wellnes rész, pince-bár valamint kívül egy hozzá épített (opcionális) fedett medence lenne. Vételár 332 milló forint.”

Amikor második látogatásom idején, 2017 őszén megálltam a kastély előtt, első pillantásra úgy tűnt, nem történt itt semmi. De aztán jobban szemügyre véve az épületet feltűnt, hogy az ablakokat kicserélték.

Ismét sikerült leszólítanom egy helybélit, akit nem kellett sokáig nógatni, hogy meséljen egy kicsit. Tudomása szerint az előző tulajdonos, akinek a felső ablakok cseréje köszönhető, sajnos elhunyt és az örökösök bocsátották áruba az épületet. Egy sárvári vállalkozó, Molnár Csaba vásárolta meg, akinek egy kávézója is van a városban (Lilaudvar). A kastélyt nem tervezi hotelként hasznosítani, hanem elképzelései szerint az kulturális funkcióknak adna helyet. Informátorom személyes véleményét is hozzátette, miszerint kormányközeli vállalkozóról van szó, így biztos a kastélyfelújítási alapra fáj a foga, sőt, még egy Hit gyülekezetes mellékszál is szóba került, de mivel ezek már tényleg spekulációk voltak, köszönettel búcsút intettem.

Rábapaty

Rábapaty kastélyának építését a XVII. század végére vagy a XVIII. század elejére teszik. A felirat szerint jelenleg általános iskola, történetét a település honlapjáról ismerhetjük meg.

Zsédeny

Zsédeny szép kis szállodája a Káldy-Maróthy-család 1890-ben épített kúriájában üzemelt első látogatásom idején, 2014 áprilisában. Korábbi magyar magántulajdonosa szépen felújította a kúriát hotel céljára. Az akkori, szintén magyar magántulajdonos 2013-ban vásárolta meg a kúriát, és nagyívű terveket vázolt fel – megnövelné az éttermet, valamint kerti úszómedencét is ki akart alakítani. Nagyon előzékenyen megmutatta a szobákat, mindegyik más berendezésű volt, de mind kedves és takaros. Amikor ott jártam, épp útépítő munkásokat szállásoltak el az épületben, akik egy közeli országút kiépítésén dolgoztak. „Minden lehetőséget meg kell ragadni” – mondta a tulajdonos, akinek emiatt egy kicsit át kellett rendezni a szobákat. Nagyon drukkoltam neki, hogy sikerre vigye a vállalkozását, de sajnos nem így történt.

Legnagyobb bánatomra 2017 őszén már zárt ajtók fogadtak. Bár a főúton még áll egy reklámtábla, a kissé gazos, elvadult kertben nyilvánvaló lett, hogy a hotel már egy jó ideje nem nyitott ki.

Szeleste

Szeleste kastélya 1855-ben épült, de 1954-ben leégett, csak a főfalak maradtak meg. 1990 és 2000 között Dr. Kovács János állíttatta helyre, azóta is az ő tulajdonában van, és kastélyszállóként fogad vendégeket. Sikerült bekukkantanom pár szobába is, a sitkeinél valamivel ízlésesebben van berendezve, de drágább is (egy standard szoba két főre 24.000 forint, míg a szebb superior 43.000).

Energikus vezetője – bár nem tudta, hogy bloggerrel/újságíróval van dolga, mert csak úgy inkognitóban besétáltam – lelkesen mesélt vagy fél órán keresztül, milyen nagyszerű adottságai vannak a helyi gyógyvíznek. Ha jól értettem, a megszokottnál jóval magasabb sótartalom az, ami miatt ez a víz különösen jó bőrbetegségek (például ekcéma vagy pikkelysömör) gyógyítására. A vendégek 95 százaléka magyar és nagy részük visszatérő. Egy idő után sajnos elkanyarodott a beszélgetés abba az irányba, hogyan tették tönkre a vörös ingesek (kommunisták) az országot, meglehetősen sok logikai bukfenccel kifejtve, miért tehetnek őt mindenről az inflációtól a minimálbérek emelkedéséig – ekkor udvariasan elköszöntem.

Hegyfalu

Hegyafalun az egykori klasszicista Széchenyi kastély ma idősek otthonaként üzemel.

Répceszentgyörgy

Répceszentgyörgy Szentgyörgyi-Horváth-kastélya 1790 körül épült, késő barokk stílusban. A kastély 1905-45 között püspöki nyaralóként, majd később nevelőotthonként, illetve iskolaként működött. Mostani jogállásáról nem találtam semmit a neten, a helyiek szerint osztrák vagy német tulajdonosa van.

Körbe van kerítve, a kiskapu viszont nem volt bezárva, úgyhogy én ezt akként értelmeztem, a kert szabadon látogatható. Egy hátsó épületben még láthatóak a régi bordásfalak is. A kastély és a többi épület jelenleg elhagyatottan áll, kertjében kedves emlék a növényekkel már félig benőtt gőzmozdony.

Vasegerszeg

Vasegerszeg számomra elég sci-fi. A kastélylexikon online adatbázisában levő címen és néven találtam egy kastélyt, ami pont úgy néz ki, mint az ott megadott fotón. Azonban az ott leírt történettől egy totál eltérő sztorit hallottam a szomszédban évtizedek óta élő nénitől, aki a kastélyt gondozza, és ismeri egykori és jelenlegi tulajdonosait is. Rejtély.

A kastélylexikon szerint: „A XVIII. századi Wittnyédy (későbbi Markusovszky)-kastélyt 1820-ban klasszicista stílusban átépítették, majd a század második felében eklektikus stílusban alakították át. A Wittnyédy családtól Kiss Gyula vásárolta meg (emiatt Kiss-kastélynak nevezték), akinek lányát Markusovszky Lajos vette el. A kastély jelenleg panzió.”

Ehhez képest a szomszéd néni elmondása szerint a kastély valamikor a Bethlen családé volt. A háború után egy budapesti cég, a Középületépítő Vállalat üdülője lett, ahol a vállalati dolgozók kedvezményesen, a külsős vendégek magasabb árakon szállhattak meg. A néni a konyhán dolgozott majd két évtizedet. Később egy jómódú szombathelyi úr, Kondor János vásárolta meg a kastélyt, de hamarosan rájött, hogy drága azt fenntartani háromfős családjának. Az egykori tulajdonos család fülébe jutott, hogy a kastély talán eladó, és a 86 éves Bethlen grófné megvásárolta. Az ő fia, a Budapesten sikeres üzleti karriert befutó Bethlen Mikós is meg szokott itt fordulni. A családnak van több más épülete is a faluban (majorsági épületek és egy családi ház), melyeket már pazarul rendbe hoztak és istállóként, raktárként üzemelnek. Azt nem lehet tudni, mi a terv a kastéllyal, jelenleg üresen áll. Amikor érdeklődtem, nincs-e valakinél kulcs, hogy megnézhessem, a falubeliek csak ingatták a fejüket, hogy nincs ott mit nézni, még bent is csak gaz nő.

Nagygeresd

Nagyeresden a falumúzeumot szerettem volna megnézni, de azt már felszámolták. Kastély persze itt is akad, a Cseszneky-Mesterházy-kastély, amely szépen felújítva, magántulajdonban van, nem látogatható. 2014-es látogatásom óta talán egy kicsit kopottabb, elhanyagoltabb, de nem vészesen.

Csinos viszont a templom hátsó része.

Simaság

Simaság barokk Festetics kastélya a XVIII. század végén épült, 1956 óta pszichiátriai intézet, így nem látogatható.

(A kastélyok tulajdonviszonyai, funkciói meglehetősen gyakran változnak. A fent leírtak 2017 novemberi állapotokat tükröznek. Számos információt falubeliektől hallottam, azokat alátámasztani, megerősíteni nem tudom, így nem hivatalos adatok – de úgy gondoltam, a kastélyok bemutatásához a blogon felhasználhatóak).