Vas megye 1. Pápoctól Sitkéig

Vas megyei országjárás – 1. rész – Pápoctól Sitkéig

Pápoc

Pápoc legszebb emléke a román stílusú kápolna, különösen annak félköríves záródású, oszlopokkal díszített kapuzata. Amikor 2014 áprilisában először jártam itt, a négykaréjos kápolna északi oldalához épített egykori kolostort épp felújították. A megújult épületet jelenleg kultúrházként hasznosítják.

Csönge

Csönge egyetlen turista-attrakciója a Weöres-emlékmúzeum. Első blikkre úgy tűnik, zárva van, de egész évben látogatható. Az ajtaján feltüntetett telefonszámok valamelyikét kell megcsörgetni, és jön, akinél a kulcs van.

Ostffyaszonyfa

Korábban soha nem hallottam Ostffyaszonyfa nevű településről, pedig egy ilyen megrögzött kastélyvadásznak igazi kincs: a településen ugyanis 5 (öt!) kastély is van, és abszolút reprezentálják a különféle kastélysorsokat. Mind az öt példamutató módon részletesen be van mutatva a község honlapján, úgyhogy én nem is részletezem.

A 18. századi Ostffy kastélyt 2008 és 2010 közt pályázati pénzekből gyönyörűen felújították, jelenleg önkormányzati hivatalként működik.

Ugyancsak pompás állapotban van a 19. századi Niczky kastély, ez azonban magántulajdonban van, nem látogatható. Amikor ott jártam, egy hölgy nagy létrán állva épp karácsonyi égősort fűzött fel egy fenyőfára, néhány segítője kíséretében. Megkérdeztem, tudja-e, kié a kastély, mire élesen válaszolt. “Az enyém. Miért, nem állhat grófnő létrán?” Nehezen igazodtam ki rajta, mert ugyan barátságtalan volt, de aztán rám mordult, ne ácsorogjak az utcán, ha meg akarom nézni az épületet, menjek be. Gyorsan be is mentem (amilyen zavarba hozott, a fényképezőgép az autóban maradt), mire odajött mind a 6-8 kutyája, úgyhogy sec-perc alatt csupa sáros lettem. De legalább nagyobb kárt nem tettek bennem.

Annyit sikerült megtudni, hogy a háború során az eredeti tulajdonost elzavarták, sokáig katonák laktak az épületben, majd szükséglakásokat alakítottak ki benne. A rendszerváltáskor egy osztrák ingatlankezelő vette meg az épületet és a hölgy osztrák férje attól vásárolta meg. Az úr kint él Bécsben, de a magyar származású felesége, Mariann itt lakik évek óta a faluban.

Az ugyancsak magántulajdonban levő XIX. századi reneszánsz Károlyi-kastély sem látogatható, de az az utcáról is látszik, hogy igényesen felújították. Legalábbis azt hittem, amíg egy falubeli hölgy el nem mondta, hogy csak kívülről tették rendbe, belül még sok munka lenne. Nem tudják, mi a helyzet, mert nincs semmi mozgás, azt gyanítják, a tulajdonos árulja.

A meglehetősen romos Ajkay-kúria egy közelben lakó bácsika elmondása szerint időnként nyitva van, ugyanis egy tornatanárnő tart itt foglalkozásokat gyerekeknek.

Teljesen elhanyagolt és lezárt viszont a Weöres kastély, amely a kapun levő korábbi felirat szerint utoljára italboltként üzemelt (ez a kép 2014-ben készült, mostanra a felirat eltűnt). A kastély hosszabb külföldi magántulajdonban után 2016-ban került magyar tulajdonba, akinek reménykeltő tervei voltak a felújítást követő hasznosításra. Sajnos nem történt semmi azóta sem. Beszélgetőpartnerem szerint a siófoki fiatalember nem mérte fel, mennyi engedély és pénz kell egy műemlék-épület rendbetételéhez, így megrettent a feladattól és árulja a szerzeményét.

Vönöck

Vönöckön a Karátsony-kastély 1902-ben épült neobarokk stílusban. 2007-ig általános iskolaként funkcionált, aztán 2009-ben szállónak rendezték be. Nem valami elegáns kastélyszállóra kell gondolni, inkább amolyan menedékházra. A földszinten van néhány kétágyas szoba, az emeleten pedig nagy, 10-12 ágyas szobák (emeletes ágyakkal). A szobákhoz közös fürdő tartozik (egy lent, egy pedig fent). Összesen 50 vendéget tudnak elhelyezni és meglehetősen baráti áron lehet kibérelni: fejenként 2500 forintért. A berendezés igazi retro, a kastély-jellegre csak a plafon rozettái utalnak. Színházi társulatok, zenekarok jönnek ide pihenni, de ha a közelben van valami sportverseny, akkor is igénybe veszik. Jól jön a falubelieknek is, ha esküvőre vagy más családi rendezvényre sok rokont hívnak meg, itt tudják őket elszállásolni. Az önkormányzatnál lehet érdeklődni, ha valaki kivenné a szobákat.

A gondnok elmesélte, imádni szokták az idevetődő városiak, az emeletes ágyak ugyanis régi gyerektáborokra, katonaságra emlékeztetik őket. Az étkezés is megoldható, ugyanis pont szemben van a település konyhája, ahol az óvodának, időseknek főznek – akár teljes panzió is befizethető.

Kemenessömjén

Kemenessömjén Berzsenyi kastélyát Berzsenyi Jenő, Vas vármegye tiszti főorvosa építtette 1904-05-ben, szecessziós stílusban. A második világháború után kultúrház, iskola, majd 1974-ig gyermekotthon volt. A rendszerváltás után egy osztrák vállalkozó vásárolta meg, aki jelentős anyagi ráfordítással eredeti szépségében újíttatta fel az épületet, amely kastélyszállóként működött. 2005-ben ismét gazdát cserélt, egy budapesti cég (Ökocentrum Kft.) vásárolta meg, de azóta üresen áll és rohamosan pusztul. Én igen elhanyagolt állapotban bukkantam rá, elvadult kert közepén. Az utcai fronton a kerítés egy darabja csak odatámasztva van, rögzítve nem, így azt elbillentve a kertbe be lehet jutni, de a málló vakolatú kastély zárva van. A kert is elég félelmetes, a majd’ térdig érő fűben-gazban gázolva kifejezetten borzongós hely, nem is mertem nagyon sokáig időzni. Az ablakon bekukucskálva egy lepukkant zongorát láttam a földszinti terem közepén, de falból kitépett berendezések nyomait is. A szomszédos önkormányzatnál elmondták, sajnos mindent kiloptak belőle, a csövektől a WC kagylókig.

Van a településen még egy nevezetes régi épület: a Radó-kastély. 1880 körül épült, középső részén korábban erkély volt. A II. világháború után járványkórház működött benne, majd 1947-től iskolának adott otthont. Néhány évig üresen állt, átépítették és a másik kastéllyal együtt gyerekotthonként szolgált. Az utóbbi években azonban csak raktárként hasznosítják, állapota romlik. Önkormányzati tulajdonban van, szeretnének itt idősek otthonát létesíteni.

Kemenesmihályfa

Kemenesmihályfa Bercsényi utcáján két kastélyt is találunk. Kicsit összezavart, hogy a kastélylexikon online adatbázisában a Bercsényi utca 8-ban egy tornyos kastélyt kellett volna látnom. Ott ugyanis egy szerényebb kúria van, a képen látható nagyobb kastély az utca végében, az általános iskola mellett áll. Mindkét épület Vidos családhoz fűződik, a falu legnevesebb nemesi famíliájához. A család leghíresebb tagja Vidos József, nemzetőr ezredes volt. A nagyobbik kastély jelenleg gyönyörűen felújítva magántulajdonban (a tokorcsi Fodor Attila üzletember tulajdonában) van, nem látogatható.

Ezt attól a kedves 84 éves nénitől tudtam meg, aki a kisebbik kastéllyal szemben lakik, és akinek a fia azt gondozza. Így kulcsa is volt az épülethez, és nem kellett sokáig kérnem, hogy megmutassa. Átcsoszogott az utcán két aranyos cicája társaságában, és bejutottunk a kúriába. Ezt a Vidos családtól Szuhay Balázs színész családja vásárolta meg, akinek a felesége volt rokoni kapcsolatban a Vidos családdal. Kilenc évvel ezelőtt az épület ismét gazdát cserélt, egy angol úr vette meg, aki hét közben Budapesten élt, de a hétvégéket itt töltötte. Egy ideje visszaköltözött Angliába, úgyhogy itt ritkábban mutatkozik. Nem tudja, mitévő legyen az épülettel, mert igencsak sokba kerülne a felújítása. A ház két végében egy-egy hálószoba lett kialakítva modern fürdőszobával, középen pedig nappali és étkező van. Bár az épület eléggé lepusztult, néhány csodaszép régi bútort és festményt találunk benne.

Celldömölk

Celldömölkön a Szűz Mária római katolikus plébániatemplomot, valamint a hozzá kapcsolódó Kálváriát kerestem fel.

Elnéztem ugyan a viszonylag frissen megnyílt, pár éve átadott kőzetkiállításra is, de visszariasztott a 2400 forintos belépő. Csilivili épület, csilivili weblap, de egy árva látogató nem volt – mondhatnám, szinte tipikus EU fejlesztés-sors.

Mesteri

Mesteri két nevezetessége közül csak az egyiket sikerült fellelnem: az Árpád-kori templomot, amely mellett egy fa harangláb áll. A település egykori részének Intaházának honlapja említést tesz egy kastélyról is, de ezt a GPS-en jelölt helyen nem találtam, sőt, a helyiek is csak csóválták a fejüket, amikor ezután érdeklődtem. Nem én voltam az első, aki hiába kereste a kastélyt – a műemlékem.hu a helyiekre hivatkozva úgy tudja, lebontották.

Sitke

Sitke népszerűségéért sokat tett Balázs Fecó, aki 1986 óta munkálkodik a romos sitkei kápolna felújításén. Három évtizede szervezi a kápolna dombján évente megtartott rockfesztivált, melyeken neves hazai zenekarok lépnek fel, de amely megmaradt egy kedves, baráti hangulatú fesztiválnak. A fesztivál bevételeiből kezdődött meg a kápolna felújítása, amely ma igazán szép állapotban, büszkén magasodik a dombon.

A kápolna a közeli Felsőbüki Nagy-kastélyhoz tartozott, amely 1730 körül épült, eredetileg erő­dítményszerű épületként. Jelenlegi formáját 1851-ben, a romantikus stílusú átalakítás során nyerte el. A háborúk után iskola volt, 1982 óta szállodaként működik. Eredetileg két család kezelte, ma már csak az egyik, a Kovács család birtokolja. Eleinte bérlőként álltak neki a felújításnak és üzemeltetésnek, de 1996-ban lehetőségük nyílt rá, hogy megvásárolják az épületet. Eredeti berendezés nincs egy szál se, de a tulajdonos igyekszik régi bútorokat felvásárolni a szobákba. A 15, részben pótágyazható szobában 30-40 vendéget tudnak elhelyezni, a normál, illetve tetőtéri szobaár 12.800 és 10.800 forint két főre. A nagyteremben időnként esküvőket tartanak. A végeredmény meglehetősen eklektikus, de inkább nem szólok egy szót sem, mert örülök annak, hogy egy épület megmenekült.

(A kastélyok tulajdonviszonyai, funkciói meglehetősen gyakran változnak. A fent leírtak 2017 novemberi állapotokat tükröznek. Számos információt falubeliektől hallottam, azokat alátámasztani, megerősíteni nem tudom, így nem hivatalos adatok – de úgy gondoltam, a kastélyok bemutatásához a blogon felhasználhatóak).