Vas megye 8. Jánosházától Hegyhátszentpéterig

Vas megyei országjárás – 8. rész – Jánosházától Hegyhátszentpéterig

Jánosháza

Jánosházán az Erdődy-Choron kastély eredete a XIV. századra vezethető vissza, de a mai épületet 1609-ben egy XVI. századi udvarházból alakították ki. A jelenlegi formáját meghatározó toronysisakot csak 1935-ben kapta. A II. világháború után államosították, majd járványkórházat létesítettek az egyre romló állapotú épületben. Később mezőgazdasági szakiskola és múzeum működött benne. Jelenleg meglehetősen romos állapotban van. A házat csak távolról, a kerítésen túlról tudtam fotózni.

Amikor 2017 őszén ismét erre jártam, a cukrászdában dolgozó hölgyet igyekeztem szóra bírni, de csak annyit tudott, hogy nem látogatható, leginkább azért, mert életveszélyes. Ugyan rendbe tették a tetőt, hogy ne ázzon tovább, de a födém beszakadt. Azt nem sikerült kideríteni, hogy állami vagy magántulajdon. Viszont valóban, a tető más, mint a korábbi képen.

Bögöte

Bögötén épp csak áthajtottam, amikor megláttam egy csinos kastélyt, pedig ez nem szerepelt a hat útikönyv alapján összeállított útitervben. Az interneten kutakodva aztán kiderült, hogy a Horváth-kastélyról van szó, melynek építése a XIX. század végén, 1875-ben fejeződött be. Egy 2013-as információ szerint osztrák magántulajdonban van, kívülről szépen felújítva, de nem látogatható, így belülről nem tudtam megnézni. Kutya és utcára kitett kuka van, úgyhogy biztos lakják.

Hosszúpereszteg

Hosszúpereszteg mellett találhatóak az igencsak festői és békés Szajki-tavak. A 11 tó közül öt a horgászok rendelkezésére áll, a hatodikat pedig fürdőzésre tettek alkalmassá. Nem tudom, milyen itt, amikor nyáron pezseg az élet, de november elején, amikor minden kihalt volt, gyönyörű idilli volt a táj. Büfék, kis kalandpark, játszótér, lángosos – ugyan késő ősszel mind zárva, de ezek szerint strandszezonban minden adva van a tökéletes nyaraláshoz. Szezonon kívül is lehet bérelni téliesített apartmanokat, ami szerintem jó ötlet lehet – a környéken egy rakás nevezetességet el lehet érni egynapos kirándulásokkal, éjszakánként viszont tökéletes a csend, nyugalom.

Mikosszéplak

Mikosszéplak kastélyáról az interneten olvastam és megfogott a romos épület látványa, mindenképpen fel akartam kutatni. A Mikos-Zierer-kastély 1857-66 között épült, és az igen mutatós kastély egykor kápolnával, sőt pálmaházzal is rendelkezett. Az államosítás után oktatási központ, majd SZOT üdülő volt. Jelenleg magántulajdonban van az erősen lepusztult, de még így is gyönyörű épület.

A műútról egy murvás bekötő út vezet a kastélyhoz. Három évvel ezelőtti első látogatásom idején az út elején egy terepjáró állt, kissé zord sofőrrel. Kérdezte, hova indulok, mondtam, hogy a kastélyhoz. Kurtán közölte, hogy oda nem lehet bemenni, sőt, a közelébe se, mert az odavezető híd le van zárva. Mivel már sok lezárt helyre bemásztam, ez különösebben nem vette el a kedvem, úgyhogy vidáman megköszöntem neki, és továbbhajtottam. Valóban elértem egy hídhoz, melyet sorompó zárt le, de az alatt át lehetett bújni. Mögötte ott magasodott a fák közt a kastély, de kerítés állta az utam. Ez még nem lett volna akkora baj, mert elég nagy luk tátongott rajta, de kutyacsaholás is hallatszott.

Próbáltam felmérni, ki van-e kötve a kutya, de aztán csak nem mertem kockáztatni. Amíg ott vacilláltam, megjött a terepjárós úr és elég mogorván kérdezte, nem zavar-e, hogy magánterületen járok. Való igaz, a hídon is már ott virított a felirat, hogy magánterület. Mint kiderült, ő a tulajdonos család egyik tagja. Igyekeztem kedvesen meggyőzni, hogy kastélybolond vagyok, ne haragudjon már, sőt, ha már itt van, engedjen be a kastélyhoz, de hajthatatlan maradt. Annyit sikerült elérnem, hogy megígérte, ha tavasszal újra erre járok, majd beenged, mert akkor kezdődik az építkezés. Ebben maradtunk.

A következő év tavaszán nem jutottam el ide, de három évvel később, 2017 őszén igen. Semmi nem változott. A terepjárós úr ugyan nem került elő, de minden változatlan volt: a romos kastély, a sorompóval lezárt híd és a csaholó kutya. Sajgott a szívem, hogy megint nem sikerül közelebb jutnom, mert a neten csodás fotók vannak róla, de bevallom, féltem.

A faluban szokás szerint kérdezősködtem kicsit. Egybehangzóan pénzmosodának titulálták a kastélyt, amely folyamatosan kézről kézre vándorol.

Csehimindszent

Csehimindszenten a bájos katolikus templom, valamint a közelében levő Mindszenty József szobor állítja meg az utazót. A híres bíboros ebben a községben született, szülőházát emléktábla jelzi.

Csehimindszenten sikerült friss kastélytulajdonosakkal is megismerkednem. A potypusztai birtok a 18. században a Festetics család birtokában volt, valószínűleg ők emeltek itt eredetileg kúriát. Később a Horváth család, majd 1871-ben a Mesterházy család vásárolta meg a birtokot, ez utóbbiak alakították át az egykori kúriát historizáló – eklektikus stílusú kastéllyá. Az államosítás után 1952-től SZOT gyermeküdülőként működtették.

Jelenleg a kastély német tulajdonos kezében van, aki alaposan átépíti. Az ott dolgozó munkás nem nagyon akart beengedni, mondván, nem fognak örülni az épp a telken lévő tulajdonosok, de kikönyörögtem, hadd beszéljek velük. Kedvesen mosolyogva elmondtam nekik, hogy kastélybolond vagyok, a környéken utazgatok, és szeretném egy kicsit közelebbről megnézni a romos szerzeményüket. Nagyon barátságosak voltak, és német-angol keveréknyelven valahogy el is beszélgettünk. Maguknak vették a kastélyt és a mellette levő gazdasági épületeket, ez utóbbiak már takarosan fel is lettek újítva. Nem akarnak szállodát nyitni, az kiderült, arra meg nem mertem rákérdezni, mégis mit fognak csinálni ennyi szobában.

Sajnos arra is fény derült, hogy a kastélyban belül az égvilágon semmi nincs épen, úgyhogy nem volt érdemes bent is körülnézni – csak az épület külső formája emlékeztet a régi időkre, amit meg is kell őrizniük, hiszen műemlék.

Három évvel később, 2017 őszén ismét arra jártam, és meglepve láttam, hogy az sajnos semmi nem változott. Sikerült elcsípnem a gondnokot, aki elmondta, hogy a tulajdonos és a szándék változatlan, csak rettenetesen lassan haladnak a tervezési-engedélyezési munkák. A tulajdonos gyakran jár itt, úgyhogy nincs elhanyagolva a projekt.

Vasvár

Vasvár központja nagyon szépen rendezett, itt található az egykori domonkos templom és kolostor. A templomba ugyan csak az előtérig lehetett bemenni, de a kapu mögött található rácson keresztül azért bepillanthattam a templombelsőbe.

Hegyhátszentpéter

Hegyhátszentpéter a különleges, 1891-ben épült faluház miatt ér meg egy kitérőt, melynek festett, faragott faoromzata és berendezése is korabeli.

(A kastélyok tulajdonviszonyai, funkciói meglehetősen gyakran változnak. A fent leírtak 2017 novemberi állapotokat tükröznek. Számos információt falubeliektől hallottam, azokat alátámasztani, megerősíteni nem tudom, így nem hivatalos adatok – de úgy gondoltam, a kastélyok bemutatásához a blogon felhasználhatóak).