Vas megye 6. Bozsoktól Sorkifaludig

Vas megyei országjárás – 6. rész – Bozsoktól Sorkifaludig

Bozsok

Bozsokon az osztrák határhoz közeli Sibrik-kastélyt Árpád-kori alapokra emelték 1614-ben. Igazi várkastély hangulata van, meseszerű erdő közepén, vizesárokkal és kis híddal. Bár volt egy furgon előtte, azt saccoltam, az a gondnoké lehet, mert az épület zárva volt. Legutóbbi funkciója szerint kastélyszálló, az ablakra egy árlista is ki volt ragasztva, egész elfogadható árakkal, de az épületet körbejárva én úgy véltem, itt már nemigen fogadnak vendégeket. Különösen a hátsó rész, a bárpulttal ellátott terasz volt omladozó állapotban.

A településen találhatóak még a volt Batthyány-kastély romjai is, bár tényleg csak nyomokban.

Bucsu

Bucsun az útépítést megelőző régészeti feltárás során egy boltozott gyűjtőcsatornát fedeztek fel, mely a Kőszegi-hegység forrásaiból Savariát látta el. A csatorna egy rövidke darabjánál kis bemutatóhelyet alakítottak ki.

Felsőcsatár

Felsőcsatáron magánkezdeményezésből született a Vasfüggönymúzeum, de sajnos ez csak a nyári szezonban van nyitva, november elején így zárva találtam.

Vaskeresztes

Vaskeresztes hideg vizű Pinka patakja gazdag pisztrángokban. A helyi horgászfogadó és borház előtt egy tanpályát is létesítettek a kezdő pisztrángozóknak.

Ják

Azt hittem, Jákon a bencés apátsági templom körül nagy sürgés-forgás lesz, ehhez képest igencsak meglepődtem, hogy én voltam az egyetlen látogató. A XIII. századi román templom bélletes kapuja az egyik legismertebb építészeti emlékünk, ezért csodálkoztam, hogy nem tolonganak itt turisták. A jegyárus bácsit kérdeztem, nyáron nagyobb-e a tömeg, de csak ingatta a fejét, hogy akkor is kevesen járnak erre. Igazán kár.

Balogunyom

Balogunyom két kastélya közül az egyiket Sényi Gábor emeltette 1842 körül klasszicista stílusban. 1962-ben fejeződött be a felújítása, ezután sokáig általános iskolaként üzemel. A tábla a kapun még mindig ezt jelzi, pedig a szemben lakó család elmondta, már vagy egy évtizede megszűnt itt az oktatás. Olyan kevés gyerek volt, hogy nem érte meg fenntartani, azóta a kicsik átjárnak a közeli nagyvárosokba. A kastélyt azért még hébe-hóba használják, itt vannak a nagyobb falusi rendezvények, ünnepek. Nagy mázlim volt, épp nyitva találtam, mert idősek napját ünnepeltek a faluban. Amikor egy ott dolgozótól megkérdeztem, egyáltalán ez most kinek a tulajdonában van, azonnal rávágta olyan kérő hangsúllyal, mintha egy kitömött pénztárcát látott volna nálam: “Mienk, az önkormányzaté. De eladó!”.

A másik kastély jóval kisebb – ez a Borsics kastély, amit 1790 körül emeltek. Jelenleg szépen felújítva magántulajdonban van, de azt nem sikerült megtudnom, milyen nemzetiségé, egyik falubeli ugyanis osztrák tulajdonost említett, egy másik pedig magyart.

Sorokpolány

Sorokpolánnyal is úgy jártam, mint Magyarszecsőddel – egy templomot akartam meglátogatni, ami ugyan zárva volt, de egy pompás kastélyt találtam. Pontosabban nem is templom, amit kerestem, hanem a Szapáry-mauzóleum, egy pompás neoreneszánsz műemléképület. A helyi kastély tulajdonosa megvenné és felújítaná, de az állam nem adja – így viszont rohamosan pusztul.

A Szapáry-kastély a 19. században épült. A II. világháború során hadikórház, majd népi kollégium, párthelység, raktár és iskola volt. 2002 óta magántulajdonban van. A kastélyt csodálatosan felújító tulajdonosa, a dán állampolgárságú Kolos Lajos időnként megnyitja a látogatók előtt is, egy ilyen eseményről írt újságcikkben leshetjük meg, milyen is a kastélybelső.

Sorkifalud

Sorkifalud külterületén, Taródházán az egykori Nádasdy-kastély a 17. század végén kora barokk stílusban épült. Ez Nyugat-Magyarország legrégibb téglakastélya, melynek különlegessége, hogy mindkét szintje boltíves szerkezetű. Jelenleg külföldi tulajdonban van, nem látogatható. Alaposan körbejártam, de mindenhol ép az kerítés. Amikor találok egy lukat a kerítésen vagy egy nyitott ajtót, akkor általában bemegyek – ilyenkor esetleg érvelhetek azzal, hogy a luktól nem láttam a kerítést. De ebben az esetben egyértelműen át kellett volna rajta mászni, ami már azért tuti birtokháborítás. Néhány kép van a kastélybelsőről a település honlapján.

(A kastélyok tulajdonviszonyai, funkciói meglehetősen gyakran változnak. A fent leírtak 2017 novemberi állapotokat tükröznek. Számos információt falubeliektől hallottam, azokat alátámasztani, megerősíteni nem tudom, így nem hivatalos adatok – de úgy gondoltam, a kastélyok bemutatásához a blogon felhasználhatóak).