Városnézés – 8. West midtown

WEST MIDTOWN
(A 6th Avenuetól nyugatra, a 34th és 59th Street között)

There is no place like it, no place with an atom of its glory, pride, and exultancy. It lays its hand upon a man’s bowels; he grows drunk with ecstasy; he grows young and full of glory, he feels that he can never die.
(Thomas Wolfe)

7. TÉRKÉP

A “midtown” nyugati része jóval lerobbantabb, mint keleti párja. Itt nem találunk annyi csillogó üvegpalotát, inkább bérházak, peep-showk, színházak, apró üzletek és gőzölgő csatornák furcsa keverékét.

A 7th Avenue és a 34th Street sarkán áll a Pennsylvania Station, fontos metró- és vasútállomás. Felette-mellette tornyosul a Madison Square Garden, ahol remek sport- és zenei programok vannak. Ha épp nincs program, de valaki meg akarja nézni belülről, akkor megteheti szervezett (és drága) túra keretében. Ennél nagyobb élmény viszont, ha sikerül jegyet szereznünk a helyi kosárlabdacsapat, a New York Knicks egy mérkőzésére. A szezon késő ősztől késő tavaszig tart és általában pár nap alatt elkelnek a jegyek az egész évadra, de mindig érdemes próbálkozni. A meccs inkább egy házibulira, mint egy sporteseményre emlékeztet. Sípok, dobok, őrjöngés – óriási élmény.

A Madison Square Garden mögött, a 8th Avenuen a hatalmas neoklasszikus épület a szép oszlopsorral a városi főposta. Rossz nyelvek szerint azért építették ilyen nagyra, hogy a homlokzatára ráférjen a posta szlogenje: “Neither snow nor rain nor heat nor gloom of night stays these couriers from the swift completion of their appionted rounds”.

A Penn Stationnel átellenes sarkon áll a világ egyik legnagyobb áruháza, a Macy’s. A 7th Avenue felé eső oldalán van a férfiüzlet, a Broadway felöli részen pedig a női holmik – 9 emeletnyi választékkal. A sarkon levő piros táskás hirdetés történetét itt olvashatjátok, az üzlet egyik érdekességéről, a fából készült mozgólépcsőről pedig itt.

A Broadway és a 6th Avenue találkozásánál terül el a Herald Square, további üzletekkel. Az éves Hálaadásnapi felvonulást a Macy’s bevándorolt dolgozói szervezték meg először 1924-ben, szerettek volna valami Európára emlékeztető pompás parádét. Ez akkora siker lett, hogy hagyományt teremtettek. Néhány régi fotó a Hálaadásnapi parádéről és a karácsonyi vásárról. Az áruház leghíresebb filmszereplése a Miracle on the 34th Street-ben van.

A Times Squaretől néhány lépésre (a 6. Avenue és a 43. utca sarkán) található a International Center of Photography épülete, remek kiállításokkal. A központot 1974-ben hazánkfia, Cornell Capa alapította, hogy megőrizze neves fotóriporterek munkáit – mint amilyen bátyja, Robert Capa volt. A kiállítások mellett iskola, kutatóközpont és könyvtár is működik az épületben.

A 7th Avenue és a Broadway találkozásánál találjuk a Times Squaret, a város szívét – a világ leglátogatottabb turistaattrakcióját. Itt kígyózik minden délután az aznapi színházjegyeket vadászók sora, 1907 óta itt ünneplik a new yorkiak az új évet, itt láthatjuk a leghosszabb fehér és fekete limuzinokat, itt csillognak a sokszor meghökkentő óriási hirdetések és itt a leghektikusabb az amúgy sem álmos hangulatú város. Néhány éve a tér nagy részét lezárták a forgalom elöl, így nyugodtan kávézhatunk az asztaloknál. A tér a New York Times napilap székházáról kapta a nevét, amely valaha a tér északi sarkán álló háromszögletű épületben volt. A felhőkarcolónak manapság csak a földszinti üzleteit használják, belül üresen áll, mivel teljesen befedik a reklámok – ezek akkora bevételt hoznak, hogy bérlőkre nincs is igazán szükség.

A Times Squaren található a Ben & Jerry’s egyik üzlete (151 W34th Street; 41 Times Square; Rockefeller Center). Nemcsak a legjobb fagyi, de az egyik legjópofább cég is. Az 1987. október 19-i tőzsdekrach napján, pár órával az árfolyamok drasztikus zuhanása után már a Wall Streeten állt kis fagylaltos autójuk, amelyről ingyen osztogatták az alkalomra kreált új fagylaltjukat a búskomor brókereknek. Az új íz neve: Ilyen az élet…

A Times Square környékén két igen ritka Michelin csillagos éttermet is találunk: két teljesen egyszerű kínai büfét, melyek első látásra egyáltalán nem különböznek a majd’ minden sarkon megtalálható kifőzdéktől, még házhoz szállítós szolgáltatásuk is van. Az egyik a Lan Sheng a 60 W39th Street alatt (a 6th Avenue sarkán), a másik pedig a Cafe China, 13 E37th Street alatt (Madison és 5th Avenue közt) – mindkettő minden nap nyitva van este 10-ig. Nem tudom, van-e még a világon ilyen alacsony árfekvésben Michelin csillagos étterem, de ez a kettő egész biztos a legolcsóbbak közt van.

A Broadway, az 8th Avenue, valamint a 41st és 57th Street által behatárolt területen sorakoznak az úgynevezett Broadway színházak, amelyek a leghíresebb darabokat mutatják be – sokszor ugyanazt hosszú éveken át. Jelenleg körülbelül 35-40 aktív színház működik a környéken, a többit bezárták vagy átalakították más jellegű intézménnyé. Még ha nem is sikerül jegyet szerezni, érdemes estefelé erre kószálni, hogy bámulhassuk magát a közönséget.

Ha a Times Square-től nyugat felé sétálunk, az egykori Hell’s Kitchen nevű negyedbe jutunk, New York egyik legszegényebb és legkevésbé biztonságos körzetébe. Nincstelen olaszok, görögök, írek és közép-amerikaiak tengetik itt az életüket. A negyedet ugyan átkeresztelték Clintonnak, de ezzel nem gazdagodtak meg lakói. Híres látványosság nem sok akad, inkább azoknak ajánlom, akik szeretnek csak úgy csámborogni turisták által kevésbé frekventált utcákon. Napközben viszonylag biztonságos, éjjel azonban inkább kerüljük el.

Manhattan nyugati 46. utcájának végén, a hajóállomás szomszédságában, a Hudson folyón lebeg az Intrepid II. világháborús repülőgép-hordozó, valamint a Gowler tengeralattjáró párosa, amely 1982 óta múzeumként funkcionál (Intrepid Sea, Air and Space Museum). Az Intrepid fedélzetén számos harcászati eszköz megtalálható a világ minden részéről, sőt 2011 óta az Enterprise űrhajó is a múzeum területén kapott helyet. A Stern Hall az óriási repülőgéphordozókat, míg a Technologies Hall a jövő rakétáit mutatja be. (Ha valaki nem akar sokat gyalogolni, a 49. utcán fel tud szállni egy nyugat felé tartó M50 buszra, visszafele pedig az 50. utcán lehet visszabuszozni a Broadwayre).

Az Intrepidhez legközelebb eső érdekes étterem a Meskerem, a 468 West 47th Street alatt (10th Avenue). Remek etióp étterem, a legjobb ebédidőben menni (hétköznap 11.30-3.30 között), amikor igencsak baráti áron kóstolhatjuk meg a különlegesen fűszerezett étkeket. A Sohoban is található egy üzletük, 124 MacDougal Street, 777-8111.

A 57th Street és a 7th Avenue sarkán áll a Carnegie Hall, rendkívül színvonalas zenei produkciók színhelye, melyet Andrew Carnegie finanszírozott. A terrakottából és téglából épített reneszánsz épület akusztikája a világon az egyik legjobb. Az 1891-es megnyitás óta számtalan híresség fellépett itt, mint például Caruso, Csajkovszkij, Bernstein, Mahler, valamint a jazzvilág nagyjai: Dizzy Gillespie, Ella Fitzgerald és Charlie Parker. De játszott itt a Beatles és a Rolling Stones, és néhány híres beszéd is elhangzott a patinás teremben: például Albert Einstein előadása vagy Martin Luther King utolsó nyilvános beszéde. Akárcsak a Radio City Music Hallt, a Carnegie Hallt is felháborodott New York-iak serege mentette meg a lebontástól. Mivel csillagászati értékű telken áll, az épület helyére irodaházakat akartak emelni, de a város látszólag nemtörődöm lakói ilyen helyzetekben igencsak a sarkukra állnak és nem engedik szeretett intézményeiket bántani. Az 1950-es végén kibontakozott megmenő hadművelet élére Isaac Stern hegedűművész állt. 1976-ban, a Carnegie Hall 85. születésnapján, egy jótékonysági koncerten (melyet az “évszázad koncertjének” is neveznek) Leonard Bernstein vezényelte a Messiást, majd meghatott hangon idézte fel, hogy a pályáját itt kezdte, mint a balett-táncosokat kísérő zongorista. A koncerten 1.2 millió dollár gyűlt össze. A lebontás helyett 1985-ben felújították az épületet, így ma még szebb homlokzattal és megnövelt előcsarnokkal fogadja neves művészeit és elegáns közönségét.

A környéken több tucatnyi szuvenír boltban válogathatunk az I Love New York feliratú pólókból, hamutárcákból, öngyújtókból, zoknikból, és még ki tudja, mi mindenből (de ugye emlékszünk, hogy mindez jóval olcsóbb a kínai negyedben, a Canal Streeten?).

A Carnegie Hall hírnevével vetekszik a Carnegie Delicatessen, 854 7th Avenue (55th Street). A kötelező megkóstolnivalók listáján előkelő helyen szerepel az itteni sajttorta (“cheesecake”). Vigyázat: könnyen függőségi helyzet alakulhat ki.

Az 8th Avenue és a Central Park South találkozásánál, azaz a Central Park délnyugati sarkánál terül el a Columbus Circle. A tér parkhoz közeli sarkán álló szoborcsoport neve Maine Monument, az 1898-ban elsüllyedt hajón meghalt tengerészeknek állít emléket. A tér közepén pedig a névadó Columbus figyeli a körforgalmat és a turistákra vadászó lovas hintókat. A tér 2. számú épületében kapott helyet a Museum of Arts and Design, egy remek kortárs design-múzeum.

A Columbus Circlenél található a nagyszerű, három Michelin csillagot kapott Jean Georges étterem, ahol talán a világ legjobb ár-érték arányú ebédmnüje van (két fogás 38 dollárért), de ha valaki – mint én – “beéri” azzal, hogy a séf kötetlenebb vendéglőjében eszik, az ugyanott található Nougatineban, akkor 28 dollárért jut 3 fogáshoz. Három csillagos színvonal, faltól falig ablakokkal, kilátással a Central Parkra… Ottjártamkor hatalmas öröm volt, mert akkor tudták meg, hogy a tekintélyes New York Timestól négy csillagot kaptak: