Városnézés – 6. Chelsea és Gramercy

CHELSEA ÉS GRAMERCY
(a 14th és 34th Street között)

I’d rather be a lampost in New York than Mayor of Chicago.
(Mayor James J. Walker)

TÉRKÉP

Kezdjük a sétát a 9th Avenuen, a 15. és 16. Street közt: itt található a Chelsea Market, a világ egyik legnagyobb fedett piaca. 1912-ben itt született az Egyesült Államok legnépszerűbb édessége, az Oreo. Egyik érdekes üzlete példul a Ronnybrook Milk Bar, hatalmas tejtermékválasztékkal.

Az L jelzésű metróval három megállót utazva kelet felé érjük el a lerobbant, zajos Union Squaret, kéregetők és hajléktalanok tanyáját. A teret a Broadway, a Park Avenue, valamint a 14th és a 17th Street határolja. Régen a színházi és üzleti élet központja volt a tér, mostanában inkább csak politikai demonstrációk teszik híressé. A lecsúszott koldusok mellett jól megférnek itt a környék napozó, csevegő nyugdíjasai, a baseballsapkás, gördeszkás ifjak, valamint a biopiac is. Ha észak felé indulunk a Broadwayen, a hajdani Ladies’ Mile-on sétálunk. Nehéz elképzelni, de pár évtizede ez a pár blokk volt a legelegánsabb bevásárló negyed. Ma már csak meglehetősen ócska holmikat áruló üzleteket találunk itt, melyek folyamatosan “going out of business”.

Ha a 20th Street-en kelet felé sétálunk, a Lexington Avenuenél a Gramercy Parkhoz jutunk ki, a város egyetlen még ma is privát parkjába. Régebben sok kisebb-nagyobb park volt New Yorkban, melyekhez csak a környéken lakóknak volt kulcsa, de ma ez az utolsó mohikán. A kis zöld oázist 1831-ben létesítették, és a tér körüli házban lakók sokáig színaranyból készült kulcsocskával jutottak be a parkba. Ma már a kulcs ugyan vasból készül, de külső betolakodó most sem teheti be a lábát a kertbe – kivéve évente egyszer, általában május első szombatján, amikor kíváncsi érdeklődők is meglátogathatják.

A közelben egy csodálatos kis utcarészt kereshetünk fel: ez a Block Beautiful, azaz a szép háztömb. Az East 19 utcán az Irving Place és a Third Ave közt nagyon hangulatos házak sorakoznak, melyek különösen így együtt alkotnak harmonikus egészt.

A város egyik legfotogénebb épülete, a vasalóra emlékeztető Flatiron Building Building a 23. utca és Broadway találkozásánál áll.

A 1902-ben a maga 20 emeletével büszkén emelkedett ki a város házai közül, de elég hamar lekörözték. Építése után sokáig hatalmas tömegeket vonzott, de a művészeket is megihlette – az egyik leghíresebb fotót Steichen készítette róla.

A 222 W23rd Street alatt található az a szálloda, amelynek művészeti és irodalmi örökségével talán egy másik hotel sem vetekedhet: a Chelsea Hotel. Megfordult itt Tenesee Williams, Mark Twain, Jack Kerouac, Dylan Thomas. 1966-ban itt forgatták Andy Warhol “Chelsea lányok” c. filmjét, Leonard Cohen dalt írt róla. 1978-ban pedig egy punkzenész itt gyilkolta meg barátnőjét – mindez csak tovább növelte a szálló kultikus hírnevét.

Jelenleg (2014 tavaszán) felújítják, így nem fogad vendégeket. Nyitva van viszont az épület aljában üzemelő Donut Plant, jobbnál jobb kis fánkokkal.

Egy másik remek kulináris intézmény az Eataly, főleg olasz gourmet áruk lelőhelye.

A 23th Street és a Madison Avenue kereszteződésénél találjuk a Madison Square Parkot, néhány érdekes felhőkarcolóval. A tér északkeleti sarkán áll az aranysapkás New York Life Insurance Building, Cass Gilbert (a Woolworth Building építésze) alkotása. Egy blokkal délebbre található az Apellate Division of the Supreme Court korintuszi oszlopsorral díszített épülete, mellette pedig a Metropolitan Life Insurance Tower.

Ha városnézés közben itt megéhezünk, van egy üzlete a sweetgreen salátaláncnak Broadwayen, a 27-28. utcák közt: a Nomad. Egyedileg összeállított és kész saláták, nagyon szuper hely.

Az East 29. Street 1 alatt áll “The Little Church Around the Corner”. 1870-ben egy színészt akartak eltemetni egy közeli templomban, de az ottani lelkész nem vállalta az alacsonyrendi foglalkozás miatt a búcsúztatást, és a sarki kis templomot javasolta. A templomnak azóta is különleges kapcsolata van a színészvilággal és más művészekkel – többek közt P. G. Wodehouse is itt tartotta esküvőjét.

A környéken sétálva a legjobb hely a kávézásra a Stumptown Coffee (18 W29 Street), igazi újhullámos kávézó, a nagyszerű Ace Hotel mellett. A hatalmas félhomályos lobbiban minden vendégnél volt egy laptop, mintha egy különös szekta tagjai tartottak volna itt találkozót

A városrészben a kedvenc kajáldám az Ichiumi, 6 E 32 St (Fifth és Madison között). Egy mennyország a sushi híveinek – all you can eat büfé! Hétfőtől csütörtökig ebéd 18.95, vacsora 31.95, péntektől vasárnapig ebéd 24.95, vacsora 34.95.

Igazi tősgyökeres new yorki intézmény a Second Avenue Deli,amely a nevével ellentétben már nem a 2. sugárúton áll, jelenlegi címe 162 E33rd Street (Lexinton és Third Avenue között). 1954-ben alapították. Két személynek is gondot okozó hatalmas szendvicsek és városszerte a durvaságukról ismert pincérek – ahogy az egy igazi delinél lenni szokott. Mielőtt sorra kerülünk, vegyünk nagy lélegzetet, mert villámgyorsan kell majd válaszolni a pincérek kérdéseire. Milyen kenyérbe kérjük a szendvicset (fehér, barna, rozs, francia, stb.), mit kérünk bele (saláta, majonéz, stb.). Ezeken a dolgokon nem lehet ott eltűnődni. A szendvicsek tartalmának és méretének csak a fantáziánk szab határt.