Városnézés – 5. East Village és Alphabet City

EAST VILLAGE ÉS ALPHABET CITY
(a 14th Street és a Houston Street között, a Broadwaytől keletre)

5. TÉRKÉP

A legeslegkedvencebb városrészem. A hangulatos bárok, a graffitik, az amatőr színházak és a csóri fiatalok negyede. A negyed alaphangulatát megadó kulcsfigurák között volt Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Willam Burroughs és a beatköltészet más nagyjai, de itt adta első koncertjeit például a Velvet Underground vagy a Sonic Youth is. Ha egy este nincs konkrét programunk, csak úgy be akarunk esni valami érdekes helyre, akkor erre a legjobb esélyünk ezen a környéken van. Különösen a Tompkins Square körüli rész bővelkedik bárokban, klubokban, kis éttermekben.

A negyed felfedezését kezdjük az Astor Place nevű téren. A placc közepén egy hatalmas sarkára állított fekete kocka áll, amit kellő erőbedobással el lehet forgatni.

A tér déli végében látjuk a Cooper Union Foundation Building hátát. Ez volt az első koedukált iskola, az első, amely származásra való tekintet nélkül vette fel a diákokat, az első, amely ingyenes órákat kínált felnőtteknek. Ma egy neves építészeti iskola működik az épületben, melynek nagytermébe érdemes bekukkantani.

A 425 Lafayette alatt található a Public Theater barna homokkőből és vörös téglából készült épülete, ahonnan sok híres darab indult világhódító karrierjére, pl. a Hair.

A színházzal szemben, a 428-434 Lafayette alatt áll a Colonnade Row, amely egykor kilenc előkelő ház együttese volt. Neves írók és művészek laktak itt, mint Washington Irving vagy Charles Dickens.

Pár lépésre délre, az East 4th Street 29 szám alatt található egy imádnivaló épület, a Merchant’s House. Egy jómódú kereskedőcsalád egykori otthonába kukkanthatunk be itt, a város egyetlen kívül-belül eredeti állapotban fennmaradt 19. századi épületében. Az 1832-ben, vörös téglából és fehér márványból épült ház egy évszázadon keresztül adott otthont a Tredwell famíliának és ír szolgáinak. Csodálatos kis ház, amely kihagyhatatlan, ha meg akarja valaki ismerni New York múltját.

A Bowery 315 alatt, a Bond Streetnél állt a punk legendás koncerthelyszíne, a CBGB, ahol nekem még volt alkalmam koncerteken hallgatni, de a klub 2006-ban bezárt. Jelenleg egy divatáruüzlet van a helyén, de megőriztek sok graffitit és ereklyét.

Az East 7th Street 15 alatt a város egyik legrégebbi kocsmája, az 1854-ben nyílt McSorley’s Inn áll, melyet egészen az 1970-es évekig csak férfiak látogathattak. A padlót még a mai napig fűrészporral szórják le, és az ajtón még ma is olvasható az egykorú felírás: “Barnasör és nyers hagyma kapható, hölgyek számára tilos a belépés”.

Az Astor Place északkeleti végéből nyílik a Stuyvesant Street, ami a 10th Streetnél torkollik a 2nd Avenuebe. Ezen a sarkon áll a helyes kis St. Mark’s Church, amely gyakorlatilag mióta felépült az 1800-as évek elején, helyi művészeit központként is szolgál. Olyan híres táncosok is felléptek itt, mint Isadora Duncan vagy Martha Graham.

A 175 2nd Avenue (11th Street) alatt ettem a legfrissebb, legjobb sushit a városban a Kano Yama nevű étteremben.

Az E7th Street és 1st Avenue sarkánál találjuk az Abraco Espressot, ami a 2014-es Zagat Guide szerint a város legjobb kávézója (csak délután 4-ig tart nyitva és hétfőnként zárva). Nekem speciel nem ez ízlett a legjobban, hanem Canal Street és West Broadway sarkán levő Everyman Espresso kávéja.

Az East 6th Street-en számos indiai étterrem található, a Tompkins Square mellett pedig a legendás Odessa, 119 Avenue A címen (7th Street és St. Marks Place között). Neonlámpák, műanyag székek, hangos és büdös, azaz nem egy igazán romantikus vacsorázó hely. De olcsó és finom, igazi házi ukrán konyha.

A St. Mark’s Place a 7th és a 9th Street között fut, ez tehát az 8th Street álneve az Astor Pl és az Avenue A között. Ez a pár saroknyi útszakasz az East Village ütőere, megannyi érdekes kis bolttal, hangulatos kávázóval.

Az egyik nagyon jó kis hely a Mamoun’s Falafel, ahol isteni fáva babból készült friss, puha falafelt adnak. A másik szenzációs büfé a Xi’an, aminek a kézzel húzott tésztáját érdemes kipróbálni.

Egy utcával arrébb, a 9. utcában található a Otafuku, japán streetfood, isteni finom és olcsó. A “B” kombinációt érdemes rendelni: okonomyaki és takoyaki kombót.

Ramenből is van errefelé zseniális, a Ramen Misoya, a 7 és 8. utcák közt a 2nd Avenuen. Háromféle miso alap van, a hozzávalókat is kiválogathatjuk és egy tányér kiadós levestől abszolút jól lehet lakni. Én a Kyoto stílust kóstoltam, zöldségekkel (yasai ramen), de kértem hozzá egy szelet sertéshúst – tökéletes volt.

A St. Mark’s Place a Tompkins Squarebe torkollik, amely politikai demonstrációk és radikális gondolatok bölcsője. Itt kezdődik az Alphabet City, ahol a számozott Avenueket felváltják a betűsek, mivel erre már kissé kövérebb Manhattan. A Tompkins Square egy-két évtizede még erősen narkóstanya volt, de már sokat tisztult a környék. Ennek persze a környékbeliek szempontjából rossz oldala is van: mivel békésebb lett a negyed, tehetősebb rétegek is átköltöztek ide, és így itt is elkezdtek felfele kúszni a lakbérek. Egyelőre diákok, puerto ricóiak és állástalan művészek vannak még többségben, de egyre több telek-spekuláns lát fantáziát az üres telkek beépítésében és a lerobbant házak felújításában. Mindig ugyanez a sorrend: először a művészek jönnek, majd a galériások, az étteremtulajdonosok, és a sort mindig az ingatlanügynökök zárják.

Rendcsinálás ide vagy oda, az Avenue B-től keletebbre ne nagyon menjünk éjszaka. Az Avenue D mögötti részt pedig kizárólag semmitől sem félő drogkereskedőknek ajánlom – errefelé a rendőrök is csak hármasával mernek sétálni. Az Avenue A-n éjjelente hömpölyög a tömeg, itt általában biztonságban vagyunk.

A fotósoknak legjobb azonban hajnalban jönni erre, amikor még az üzletek rolói le vannak húzva. Ekkor csodálhatjuk meg ugyanis a redőnyökre pingált színesebbnél színesebb festményeket – érdemes hát egyszer rászánni magunkat a korai kelésre. De ha a redőnyöket felhúzzák, még mindig marad látnivaló, hiszen a környék tele van falfirkákkal. Sok ezek közül a kábítószerek áldozatainak állít emléket.

De jópofák a beépítetlen telkeken létesült közösségi kertek is, pl. a 6th Street és az Avenue B sarkán, ahol a környékbeliek évente pár dollárért bérelt talpalatnyi kis földdarabkákon paradicsomot termesztenek. Innen pár lépés a gazdag madárvilágról nevezetes Creative Little Garden, megannyi madáretetőjével.

Visszatérve a belváros felé, a 2nd Avenuen is nézzünk körül, a 8-10 Street környékén, amely az ukránok tradicionális otthona. A 2nd Avenue és 9th Street sarkán 1954 óta üzemel a tradicionális ukrán ételeket felszolgáló Veselka, melynek egyik érdekessége, hogy napi 24 órában szolgálnak fel reggelit.

Az 11st Street és 1st Avenue kereszteződésénél található az 1894 óta üzemelő olasz cukrászda, a Veniero Bakery, eredeti ólomüveg mennyezetével.

Egy remek japán étteremet is találunk a környéken, a 171 First Avenue alatt a Momofuku noodle bart.

Aki magyar ízekre vágyik, a Korzo Haus étteremben talál gulyást a 178 E7th a alatt, az Avenue A és B közt. Egy egészen különös fogást is találunk itt, a lángosba csomagolt hamburgert.