Városnézés – 3. Tribeca, Chinatown és Little Italy

TRIBECA – azaz Triangle Below Canal Street
(a Broadway és a West Side Highway, valamint a Chambers és a Canal Street között)

2. TÉRKÉP

Azok a művészlelkek, akik ma már nem tudják megfizetni a Soho lakbéreit, a Sohotól délre eső Tribeca városrészben indították el ugyanazt a folyamatot: a raktárak, gyárak műtermekké alakítását. Itt is találunk jó néhány öntöttvas-szerkezetes házat, például a White és a Thomas Streeten.

CHINATOWN
(a Canal Street és a Worth Street, valamint a Bowery és a Broadway között)

New York is the biggest collection of villages in the world.
(Alistair Cooke)

A San Francisco-i után ez a legnagyobb kínai negyed az USA-ban, kb. 100,000 lakossal. Chinatown Manhattan legprosperálóbb etnikai negyede. Itt a legalacsonyabb a munkanélküliség, a bűnözési ráta, itt tűnnek a legforgalmasabbnak az üzletek. Északi határutcája, a Canal Street az egyik legforgalmasabb bevásárló utca vékony pénztárcájú turistáknak. Olcsó műszaki cikkeket, parfümöket, arany ékszereket, táskákat és megannyi ajándéktárgyat vehetünk itt. Nyilván minden hamisítvány, változó minőségben. Én a magam részéről nem mernék itt műszaki cikkeket, órát vagy aranyat venni – de a Canal street tökéletes beszerzőhely divatos táskák, olcsó pólók, ajándéktárgyak vásárlására.

A kínai negyedre nagyszerű kilátás nyílik a Manhattan hídról. Itt nincs olyan tömeg, mint esténként a Brooklyn-hídon, úgyhogy ha nem szerettek naplementekor másik ötezer turistát kerülgetni, ez jobb választás.

Egy imádott épület a Lafayette 87 alatt található. Ez az 1895-ben épült tűzoltóság egy francia kastélyra emlékeztet manzárd ablakaival, kis tornyaival, meredek tetejével. Jelenleg tanfolyamokat és workshopokat tart itt egy médiaközpont, de turisták számára nem látogatható.

És amit a negyedben leginkább ajánlok: üljünk be egy étterembe. Sehol a városban nem lehet ilyen olcsón ilyen sokat és ilyen jót enni. Minél kisebb és zajosabb, annál olcsóbb, és annál kevesebb az esély, hogy a pincér ért angolul. Viszont ha csak kínaiul ért, akkor kevesebb turista jár oda, és így annál nagyobb az esély, hogy autentikus kínai ebédben lesz részünk. A nyelvi korlátok ne vegyék el a kedvünket. Nézzünk körül, ki mit eszik, és mutassunk rá a szimpatikusnak tűnő tányérra, hogy mi is olyat kérünk. Finom lesz és olcsó.

Egy jó jó hely a dim sum kipróbálására: az Oriental Garden (14 Elizabeth Street, a Canal és Bayard közt). Szintén népszerű a Joe’s Ginger Restaurant (25 Pell Street), ahol a fő kedvenc a “crab meat with pork meat steamed bun” néven fut, első helyen az étlapon, 7.95 dollárért.

Hasonlóan isteni gőzölt batyukat pár kapuval arrébb, a Joe’s Shanghaiban is kapni (9 Pell street).

Nagyon emlékezetes kínai fogás a Nom Wah Tea Parlor (13 Doyer St) dim-sum kínlatából a csirkelábak. Kihagyhatatlan!

Nem kínai, hanem maláj étel a laksa leves, ami szerintem a világ egyik legjobb fogása (nekem személy szerint a kedvencem). Ez Budapesten nem kapható sehol, úgyhogy itt megkóstolhatjátok a Aux Epices étteremben a 121 Baxter Street alatt.

LITTLE ITALY
(a Houston Street és a Canal Street, valamint a Bowery és a Broadway között)

A person who speaks good English in New York sounds like a foreigner.
(Jackie Mason)

Bár a Little Italy városrész pizzái és kávéi talán valamivel olaszosabbak, mint a pestiek, szerintem ne pazaroljuk az időnket ilyesmire. Olaszországot nézzük meg Olaszországban. Nagyon művi és drága itt minden, tehetősebb turistáknak lett kitalálva. A capuccino itt annyiba kerül, mint az egész kínai ebéd a Canal Street túloldalán. Szegény Little Italy egyébként rohamosan kisebbedik, mert az agresszíven terjeszkedő Chinatown újabb és újabb utcákat hódít el tőle. Sok fiatal inkább elköltözik a kínai boltok közül és ma már inkább Bronxban és Brooklynban növekednek az ottani olasz negyedek. Ebben a negyedben taláható az egyik kedvenc épületem, a Lafayette és a Mulberry Street között, a Houston Streettől eggyel délre egy nevenincs kis közben. A palotán – ha jól számoltam – 88 rózsaszín táblás ablak van, kedves látvány.

A 210 Elizabeth Street alatt található a Public Restaurant, az egyik megfizethető Michelin-csillagos étterem, ahol különösen az ebédmenü és a brunch van jó árban.