Tahiti látnivalói

Tahiti a szigetcsoport központja, ezen a szigeten él Francia Polinézia 267 ezres lakosságának 70 százaléka. Ide érkeznek a nemzetközi járatok, de a látogatók többsége azonnal indul tovább egy másik szigetre. Tahitin ugyanis nincsenek fehér homokos strandok, nem testesíti meg azt a képeslapot, amit magunk elé képzelünk. De pár napot simán el lehet itt is tölteni, mert azért van mit csinálni.

Tömegközlekedés

A repülőtérről a városba, illetve Papeeten belül a helyi buszokra 200 XPF (kb. 500 Ft) a jegy, a sofőrnél megvehető.

Autóbérlés

Kíváncsi voltam a vidéki Tahitire, így egy napra autót béreltem. A neten gyakran használt lapok egyikén se volt 100 euró alatt autó, és a helyi turistahivatal is csak ennyiért tudok volna szerezni. No de nem azért vagyok feketeöves blogger, hogy ne találjak egy járgányt kedvezőbb áron. Az Air Tahiti fedélzeti magazinjában bukkantam rá az EcoCar hirdetésére. Az ő telephelyük a reptérrel szemben van és napi 35 eurótól indulnak a tarifák. Bár úgy hirdetik, ez teljes biztosítással van, a szerződésbe csak bekerült önrész, amit most bevállaltam, nem tűnt annyira veszélyesnek itt a vezetés. Nem is az, leszámítva, hogy állandóan gyerekek, tyúkok és kóbor kutyák rohangálnak ki az úttestre, úgyhogy észnél kell lenni.

Szállás

Lásd a Francia Polinézia – Gyakorlati tudnivalók „Szállás” részében.

Papeete

A főváros, Papeete a legnagyobb település egész Francia Polinézián. Jó energiája, vibrálása van, élénk piaca. Itt található a Robert WAN múzeum, ahol megismerkedhetünk a helyi gyöngytermesztés történetével, technikájával és persze vásárolni is lehet. Több információ a Francia Polinézia – Gyakorlati tudnivalók „Vásárlás” részében.

A szigeten véleményem szerint három napot érdemes eltölteni, az alábbi programokkal.

  1. Hajókirándulás Tetiaroa szigetére

Kimagaslóan a legjobb program Tahitin az egynapos hajókirándulás Tetiaroa partjaihoz. Magára a szigetre nem lehet bemenni, mert itt található a rendkívül exkluzív Brando resort, ahol látogatásom alatt épp Obama is elvonult, hogy emlékiratain dolgozzon.

Egykor helyi uralkodók kedvenc nyaralóhelye, Tetiaroa egy 6 km²-es atoll Tahititől 50 km -re északra, és 13 motuból (kis sziget) áll. A közvélekedés szerint Marlon Brando tulajdonában volt, de ez így nem pontos, mert sziget tulajdonjogát nem lehet átruházni – a híres színész 99 éves használati jogot kapott Francia Polinéziától. Marlon Brando 1960-ban “fedezte fel” Tetiaroát, amikor a Lázadás a Bountyn című filmhez kerestek helyszíneket – egyből beleszeretett.

A színész halála után utódai örökölték ezt a jogot és adtak engedélyt a jelenlegi üzemeltetőnek egy luxusszálló építésére. A 35 villából álló komplexumot jó marketing érzékkel Brando-nak nevezték el. Igazi öko- paradicsom, minden villa önelálló és abszolút környezetbarát.

A létező legolcsóbban szezonon kívül lehet itt nyaralni, amikor “csak” 2.200 euró egy főre a legolcsóbb villa. Igaz, minimum 2 éjszakát kell maradni és kikerülhetetlen venni hozzá egy 450 eurós repjegyet – másképp ugyanis nem lehet megközelíteni. Mivel nincs semmi más a szigeten, kénytelen a vendég az ebédet és a vacsorát is itt fogyasztani, amit nyilván durván áraznak – akkor már megéri inkább “all-inclusive” csomagot venni, rongyos 2.600 euróért (szezonon kívül, naponta)

Ezzel együtt nemcsak celebek nyaralnak itt, a tripadvisoron ugyanis van róla 175 review és nem hiszem, hogy államfők meg rocksztárok írogatnának oda.

Mi, földi halandók a hajónkkal csak a partjaira léphetünk, a sziget belsejébe tilos, sőt, nem is vezet út a hotelhez. A Poe Charter nevű társasággal ruccantam át, amit magasan a legjobb szolgáltatónak értékeltek a tripadvisor szorgos véleményezői. Tényleg hibátlan volt az egész nap – a hajó, a program, a kaják, a személyzet. Az egész napos kirándulás ára teljes ellátással (reggeli, ebéd, délutáni nasi) 150 euró.

Több fotó a kirándulásról: ITT és ITT.

  1. Dzsiptúra a Papenoo völgybe

Bár a sziget peremén körbefutó úton normál autóval is végig lehet hajtani, a sziget belsejébe csak dzsippel lehet nekivágni, és én saját szervezésben még azt sem javaslom. Érdemes befizetni egy félnapos kirándulásra, mert elég komoly rutin kell az itteni utakhoz. Én a Ciao Tahiti csapattal mentem, mert nagyon jó értékeléseik voltak a neten. Maga a túra jó volt, de a vezetőnktől különösebben nem voltam elájulva, nem éreztem rajta azt a kitörő lelkesedést, amit előző nap a hajó teljes személyzetén. Az egész napos túra ára 6.500 XPF (55 euró). Ebben nincs benne az ebéd. A túra során megálltunk egy étteremben, ahonnan szuper panoráma nyílt és aránylag normális áron nagyon finomakat lehetett ebédelni. De aki spórolni akar, hozhat szendvicset.

Több fotó: ITT

  1. Hajóval a világ egyik legnagyobb hullámához

Ugyan nem tűnik nagynak a távolság Papeeteből a sziget déli csücskében fekvő Teahupooba, meglehetősen kanyargós az út, plusz gyakori a sebességkorlátozás, így másfél órát eltartott, míg odaértem. Körülbelül egy kilométerrel azelőtt, hogy véget érne az út, van két színes szörfdeszka jelzés, hol találni Cindy-t.

Őt egy Tahitiben élő friss ismerős ajánlotta és tényleg helyes lány. Tavasztól őszig, amíg tart a szörfszezon, kiviszi az érdeklődőket a nagy hullámhoz (a partról alig látni), ami a világ egyik legjelentősebb szörfös célpontja. Óránként 2000 XPF (kb. ötezer Ft) a tarifa. Az év többi részében kirándulásokat szervez, részben hajóval, részben gyalog.

Rövid kis videó a hullámról: ITT

A kis kikötőtől visszaindulva Tahiti felé kb. 15 perc vezetés után a parton találni a Plage de Maui büfét, ahol nagyon friss és finom halételek vannak. A bónusz egy csodaszép cica.