Szász és magyar erődtemplomok

Régi mániám a világörökségvadászat, úgyhogy ki nem hagytam volna az UNESCO listáján szereplő erődtemplomokat. A jelölés hét templomot ölel fel: Berethalom, Kelnek, Nagybaromlak, Prázsmár, Szászfehéregyháza, Szászkézd, Székelyderzs.

Én az utóbbi négyet láttam (a többit majd egy Szászföldi látogatás során ejtem útba), de bekukkantottam a listán nem szereplő Homoródra és felkerestem Erkedet, valamint Csíkrákost is is.

Homoród

Bár nem szerepel a világörökség-listán, Homoródon áll az egyik legszebb erődtemplom, 1270-ből. A szemközti utcasarkon levő információs irodában dolgozó lánynál van a kulcs. A templombelsőnek gyönyörű virágmintás karzata van, oldalt egy 13. századi kis kápolna is nyílik. A külső falakon több torony, igazi kis várkastély-szerű. Nincs belépő, adományozni illik.

Szászfehéregyháza

Rettenetes út vezet ide, több rajta a kátyú, mint az út – szerintem a kocsik szervizkönyvébe a nagy törések mellé azt is be kellene vezetni, ha valaki ide utazik, mert legalább annyira lestrapálja a kocsit. Ehhez képest meglepően sokan voltunk, rajtam kívül még 4-5 autónyi látogató. Nagyjából olyan lestrapáltam nézett ki mindenki a 17 km után, mintha a Párizs-Dakar rallit nyomtuk volna le.

A templom viszont nagyon megkapó, úgyhogy nem bántam meg a zötykölődést. Ez is igazi várkastély jellegű, faerkélyes tornyokkal. Van jegyárus, 8 lej a belépő.

A falvacska is nagyon helyes, széles főutcája két oldalán régi, színes házakkal – tényleg megér egy kitérőt.

Szászkézd

Az előző két templom után nem volt nagy durranás Szászkézd, pedig ez szerepel az UNESCO listáján. A tornya nagyon impozáns, de a templomtér kissé jellegtelen.  Van jegyárus, 6 lej a belépő.

A település viszont nagyon helyes, úgyhogy nem bántam, hogy elfordultam erre.

Erked

Csodálatos fekvésű falu közepén terpeszkedik a hatalmas erődtemplom (lásd nyitókép fent). Ezt nem láttam meg belülről, mert telefonon kellett volna hívni a kulcsőrzőt, és akkor már kicsit sietnem kellett, hogy biztos nyitva találjam a következő templomot, amire leginkább kíváncsi voltam.

Székelyderzs

A hét tagból álló „erődtemplomok” UNESCO listán ez az egyetlen magyar templom a hat szász mellett. Rengeteg érdekessége van. A leghíresebb az 1419-ből származó, Szent László legendát feldolgozó freskója. Ez az egyetlen ábrázolása a történetnek, amely nem ér véget a lefejezéssel, hanem van egy utolsó jelenete, amikor a hős megpihen.  A freskók pompás állapotban vannak, tavalyelőtt újították fel őket.

De a kedvencem mégis az volt, hogy a templom udvarán, még az erődfalakon belül számos fából készült doboz van, ahol a falu lakosai a gabonát tárolták, a tornyokban pedig szegre akasztva a szalonnát. Régen ez sok helyen így volt, de egyedül itt, Székelyderzsen a mai napig őrzik ezt a szokást – 1720 óta folyamatosan! Kicsit kétkedően néztem az idegenvezető lányra, de ő azonnal odavitt a létrához, amin felmászva bekukucskálhattam a toronyba – és tényleg ott lógtak a szalonnák! Minden családnak megvan a gabonás ládája és a toronyban a szalonnás szöge. Egy héten egyszer lehet csak ebből vételezni, szerdánként a harangozás után, mert a harangozónál vannak a tornyok kulcsai.

Az is abszolút egyedi, hogy amikor évszázadokkal ezelőtt, egész pontosan 1790-ben a székeket padokra cserélték, minden család megfizethette a saját helyét. Ezt annyira komolyan veszik, hogy a mai napig ott ülnek.

Nyitvatartási időben (este hatig) van jegyárus, idegenvezetéssel.

Csíkrákos

Csíkország legérdekesebb erődtemplomának különös festésű tornya az ékessége. A képek magyarázatára több verzió van, egyesek szerint csillagképeket, mások szerint sámánábrázolásokat láthatunk, de van, akik szerint simán csak a népi élet jeleneteit. Nem kell kulcsot kajtatni és belépőt fizetni, mert főleg a külseje érdekes.

Szászhermány

A templom az itt található régi keleti szőnyegek miatt különleges. 10 lej a belépő.

Prázsmár

Az összes közül a legkomolyabb erődtemplom, négy emeletnyi kettős kőfallal körülvéve. A falakban 272 cellát alakítottak ki tároló- és lakóhelyiségnek. Közülük egyben iskolát rendeztek be, megnézhető az eredeti berendezés.

Ez a pár templom csak válogatás, a környéken (és Szászföldön) még rengeteg van – igazi kincsvadászat felfedezni őket:-)