Rengeteg tipp és weblap repülőjegy-kereséshez!

A repjegybeszerzés egy tévékészülék megvásárlása és egy tőzsdei kereskedés keveréke. Az elsőhöz abban hasonlít, hogy soha nem szabad egy weboldal alapján dönteni: meg kell nézni különböző portálokon, időpontokban, akár eltérő (közeli) városokban a lehetőségeket, ki kell várni az akciókat, hogy megtaláld a legkedvezőbbet. A tőzsdéhez pedig abban hasonlít, hogy az árak hektikusan tudnak fel-, illetve lefelé mozogni. Ezek fényében a rutin mellett nagy szerencse is kell ahhoz, hogy a legjobb áron juss hozzá a jegyedhez.

Használj több weblapot

Soha nem szabad egy repülőjegy-kereső honlapnál leragadni, meg kell nézni több helyen az árakat. Vannak nagy utazási weblapok, mint az Expedia, a Kayak,vagy a Skyscanner, melyek rengeteg légitársaság ajánlatát hasonlítják össze. Nekem az egyik kedvenc a Skyscanner.hu, bár erről azért jó tudnod, hogy az áraik csak tájékoztatnak, mivel ott nem lehet foglalni. Ehelyett rögtön átirányít az adott légitársasághoz, vagy egy másik weblaphoz, ahol megvásárolhatod a jegyet, és a végső ár egy kicsit eltérhet az ajánlattól. Sokan használnak magyar lapokat, ilyen például a Repjegy.hu, Dohop.hu vagy a Pelikan.hu, ezek előnye többet között a magyar nyelvű ügyfélszolgálat.

Általában mindenkinek van egy kedvenc keresőportálja, amelyben már-már vallásszerűen hisz, de az a tapasztalatom, hogy mindegyiket érdemes megnézni, mert mindig más a nyerő. Amikor már látod, hogy egyáltalán mely cégek üzemeltetnek járatokat, feltétlenül nézd meg közvetlenül azok weblapját is, hátha épp van valami  akció, vagy csak úgy, minden ok nélkül ott olcsóbb a jegy.

A legtöbb weblap ár szerint listázza a találatokat, a legolcsóbbal indítva, de ez sem mindig igaz. A Delta találati listáján például teljesen rendezetlenül vannak a keresésnek megfelelő járatok, ott mindegyiket végig kell nézni! A kereséshez én általában az összehasonlítható weblapokat használom, de a jegy megvásárlásához már a légitársaság saját honlapját, amennyiben ott is megkapom ugyanannyiért a jegyet. Egyrészt ott rögtön megadhatom a törzsutaskártyám számát, így nem felejtődik el, másrészt, ha később bármi gond adódik (tegyük fel, módosítanám a jegyet, ülést foglalnék, vagy csak valami kérdésem van), sokszor könnyebb az ügyintézés közvetlen foglalás esetén.

Ne feledkezz meg a fapados légitársaságokról

A nagy repülőjegy-kereső lapok közül sok nem veszi a fapadosokat figyelembe, úgyhogy keress náluk célzottan, vagy használd a Skyscanner.hu-t, amely azokat is kilistázza. Fontos azonban a fapadosoknál figyelembe venni a járulékos költségeket, különösen a feladott poggyász díját. Az is kellemetlen lehet, ha a légitársaság által használt repülőtér nagyon messze esik a városközponttól. Ez esetben még a bejutás költsége is rátevődik az utazásra. Ha minden pluszpénzzel együtt alig jön ki olcsóbbra a fapados jegy, mint egy hagyományos járat, akkor megfontolandó, hogy egyáltalán megéri-e a több kényelmetlenség. Remek kereső a Kiwi.com (régi nevén SkyPicker) is, amely kombinálja a keresésben a fapados és nem fapados légitársaságokat.

Olcsó légitársaságok

Ha Ázsiába utazol, akkor verhetetlen az AirAsia, amely fapados árakon üzemel, de szinte hagyományos légitársaság színvonalán. Sőt, eddigi tapasztalataim szerint az egyetlen légitársaság, amely egy kialakított tartószerkezeten esernyőkkel várja az érkező utasokat, ha egy záporban gyalog kell menni a géptől a terminál épületébe.

Brüsszelből sok helyre el lehet jutni kedvező áron a TUI (korábbi nevén Jetairfly) gépeivel, és oda csak egy fapados jegyet kell venni. Persze kell némi szerencse is a jegyek kombinálásához, mert míg a TUI-nál általában a last minute árak a kedvezőbbek, a ráhordó brüsszeli járatnál előnyösebb pár héttel előre venned a jegyeket – de időnként azért összejöhet az előnyös jegypárosítás.

Repülj közeli reptérre

Nemcsak arra a városra érdemes rákeresni, ahova konkrétan utaznál, hanem a környékbeliekre is, hátha találsz jóval olcsóbb jegyet, és még a plusz vonat- vagy buszköltséggel együtt is jobban jársz. Például, ha Amszterdamba készülsz, olcsóbb lehet az utazás egy brüsszeli vagy egy eindhoveni fapados jeggyel, még akkor is, ha megveszed a városok közti buszjegyet (ez utóbbit már 19, illetve 24 euróért is árulják). A Kiwi.com nyitólapján meg tudod nézni, hol vannak a célállomáshoz közeli repülőterek.

Van egy gyors és egyszerű módszer arra, hogy feltérképezd, honnan és hova a legcélszerűbb repülni. Tegyük fel, hogy szeretnéd alaposan körbejárni Írországot. Ekkor tulajdonképpen mindegy, melyik városba repülsz, a lényeg, hogy minél olcsóbban eljuss az országba. Egy kevésbé ismert weblap, a Google.com/flights/explore ez esetben a leghasznosabb portál, ahol célállomásnak egy egész országot meg tudsz adni. Írd be a kiindulóponthoz, hogy Budapest, a célnak pedig azt, h ogy Írország. Ekkor a kereső kilistázza, hova mennek tőlünk járatok, ez esetben Dublinba és Corkba, valamint azt is láthatod, hogy ez előző jóval alacsonyabb áron elérhető.

Hasonlóképpen variálhatod a kiinduló repülőteret is, feltérképezve, hogy egy távoli célpontra nem olcsóbb-e Bécsből vagy Pozsonyból indulni. Elmennél a Karib-szigetekre, de nem tudod, hova mennek a legjobb járatok? Írd be célpontnak az egész térséget! Ezen a lapon nem lehet repülőjegyet foglalni, de kapsz egy általános képet arról, mi a legjobb útvonal és mik a hozzávetőleges árak – sőt arról is, az elkövetkező két hónapban várhatóan melyik nap tudsz a legolcsóbban repülni.

Általánosságban elmondható, hogy oda tudsz olcsóbban repülni, ahova több légitársaság is megy, mert egyszerűen nagyobb a verseny. Ezért van az, hogy Brüsszelbe, ahova – bizonyára az
Európai Unió központja miatt – több légitársaság is megy, általában fillérekért el lehet jutni.

Ha valami jó, csapj le rá!

A repülőgépeken nemcsak turista-, business- és első osztály van, hanem ezeken belül több fizetési osztály is létezik, ami azt is jelenti, hogy az egyébként azonos kategóriájú jegyekért a foglalás idejétől függően eltérő árat fizetsz. A légitársaságok ráadásul nem egyszerre kezdik értékesíteni a járatra szóló repülőjegyeket, hanem csak kisebb adagokban dobják a piacra – különösen a reklámozott, akciós helyeket. Amint elfogynak az alacsonyabb árazású repülőjegyek, a következő árkategória már jóval magasabb áron érhető el.

Ha megnézel néhány este pár weblapot, egy idő után kialakul egy képed arról, hogy mi a „drága” és „olcsó” repülőjegy a célállomásra. Úgyhogy, ha van egy kedvező reklámkampány, vagy rábukkansz egy kivételesen jó jegyre, azonnal csapj le rá!

Legyél rugalmas, mikor utaznál

Sok weblap felajánlja a lehetőséget, hogy plusz, mínusz 3 nap-ra keress rá, de bizonyos weboldalak még tovább mennek. A Skyscanner.hu lapján egy egész hónapot vagy akár egy egész évet megadhatsz indulási és érkezési dátumként, így garantáltan végignézheted, melyik napon a legkedvezőbbek az árak. A Kayak.com csak 7 napnyi időtávot mutat, de ott az oda- és visszautat mátrixba rendezve láthatod, így könnyedén kiválasztható, melyik két dátum a legjobb kombináció. Jó kis kereső a Liligo.hu is, amelynek az az előnye, hogy előrejelzést is mutat, hogy a következő hónapokban átlagosan nőnek vagy csökkennek a jegyárak.

Nem mindegy, mikor utazol

Jó tudni, hogy a legolcsóbb repülőjegyet akkor szerezheted be, ha a szombat éjszakát is a városban töltöd. A légitársaságok ugyanis a rövid, hétközi utakat gyakran magasabb tarifával árazzák az üzletemberek miatt – akik igyekeznek minél hamarabb haza térni –, mivel ők hajlandóak a magasabb árat is kifizetni.

Mivel az üzleti ingázók sokszor hétfőn indulnak, pénteken térnek haza, továbbá a turisták csütörtökön, pénteken indulnak és vasárnap este térnek haza, a hét napjai közül nagy átlagban a keddi, szerdai és szombati napokra lehet a legolcsóbb jegyeket beszerezni.

Találkoztam már olyan, hétfőtől szerdáig tartó üzleti úttal is, hogy jobban megérte két hosszabb időtartamra szóló retúrjegyet venni, és egyikből csak az odafele, a másikból pedig csak a visszafele szóló jegyet használni fel.

Szintén elsősorban üzleti utazóknak, illetve rövidebb útra indulóknak kell különösen figyelni arra, hogy hány órakor indul és érkezik gép. Sok értelme nincs egy olyan hétvégi kiruccanásnak, ahova péntek este kerekedsz fel, és vasárnap hajnalban már jön is vissza a gép.

Gondolkodj szakaszokban

A legtöbben ugyanazzal a légitársasággal utaznak oda-vissza, de könnyen előfordulhat, hogy jobban megéri másik céget igénybe venni a visszaútra. Ugyancsak megfontolandó megnézni a hosszabb, átszállásos utaknál, nem jobb-e, ha a szegmenseket külön vásárolod meg – előfordulhat, hogy az utazás egy részére fapados jegyet is találsz. Egy ilyen megoldás természetesen kockázattal is jár, ugyanis ha az első járat késik, egy idegen légitársaság nem vár meg, míg ugyanannál a cégnél erre van esélyed. Ezt részben azzal védheted ki, hogy elegendő időt hagysz az átszállásra, utánanézve annak is, hogy ugyanarról a terminálról, sőt, egyáltalán a városnak ugyanarról a repülőteréről indul-e a következő járat.

A légitársaságok kombinálása során figyelj arra, hogy valószínűleg nem tudod feladni végig a csomagokat, hacsak a két légitársaság nem kötött erre külön megállapodást. Ha nem, akkor hagynod kell időt az átszállásnál arra is, hogy kimenj a csomagokért, felvedd azokat, majd feladd ismét a második légitársasághoz sorba állva, becsekkolva.

Előfordulhat az is, hogy ugyanazzal a légitársasággal utazol tovább, mégis fel kell venni a csomagokat. Ilyenbe leginkább akkor futhatsz bele, ha a csatlakozó gép egy másik repülőtérről indul. Ha például az Air France légitársasággal Budapestről Martinique-re utazol, a budapesti járat a Charles de Gaulle repülőtérre érkezik, de a tengerentúli csatlakozás az Orlyról indul tovább. Ilyen esetekben a keresőmotorok eleve olyan kombinációjú jegyeket ajánlanak fel, melyek elegendő időt hagynak arra, hogy át tudj buszozni a másik reptérre. Természetesen a biztonság kedvéért ellenőrizd le te is, egész biztos elég időd lesz-e a csatlakozásra.

Kifejezetten a légitársaságok kombinált útjait figyeli a Cleverlayover. com weblap. A legtöbb kereső ugyanis csak azokat a találatokat hozza fel, amely egy légitársasággal és annak partnereivel juttat a célba. Ez a weblap viszont azt is megnézi, hogy ha elmész egy közbeeső állomásra, onnan nem olcsóbb-e egy másik céggel továbbutazni. A hátránya az, hogy nem tudod végig feladni a csomagokat. De előnye is van, mégpedig az, hogy mivel két teljesen külön jegyről van szó, a közbeeső állomáson is eltölthetsz pár napot.

Próbáld meg fordítva

Ha a kiindulópontról nem megy fapados járat a célállomásra, és azt sem tudod, melyik városból közelíthető meg olcsón, akkor jön a multiszegmenses jegyvásárlás legjobb trükkje: a visszafelé keresés! Ilyenkor olyan weblapon keress, ahol elég csak a kiinduló repteret beírni, és a célállomást üresen hagyni. Most jön a csavar: írd be a célállomást kiinduló állomásként. Ilyenkor
minden olyan város feljön találatként, ahova eljuthatsz az adott helyről (és értelemszerűen, ahonnan te is megközelítheted). Lehet, hogy itt már találsz olyan városokat, ahova megy fapados gép és gyakran árulnak akciós jegyeket.

Tegyél úgy, mintha máshol lennél

Ugyanazon a foglalós lapon sokszor teljesen más árakat lehet találni attól függően, hogy milyen országot állítasz be arra, hol vagy éppen. Menj rá valamelyik összehasonlító portálra, és nézd végig, milyen árakat dob ki, ha más országokat adsz meg otthonodként. Aztán hasonlítsd össze a különböző valutanemekben megadott árakat, hogy kiderüljön, melyik légitársaság a legjobb. Ha ez megvan (például, ha az XY légitársaság a nyerő, és úgy lenne a legkedvezőbb a jegy, ha spanyol lennél), nézd meg a légitársaság lapján is a jegy árát, már úgy, mintha spanyol állampolgár lennél.

Keress ár szerint

Az is jó, ha nem a dátum, hanem a célállomás rugalmas. Előfordul ugyanis, hogy csak egy hosszú hétvégére tudsz elszakadni, és mindegy, hova utazol. Ilyenkor kell bevetni a rugalmas repülőjegy-keresőt, például a Bogair.hu-t, ahol a maximális árat, a kinttartózkodás napjait és a hónapot kell csak megadni, és máris listázza a legolcsóbb jegyeket. Pont ilyen elven működik a Drungli.com és a Google.com/flights is.

Hasonló szolgáltatást találsz a Liligo.hu „Térképes kereső” szekciójában is, ahol még a kívánt hőmérsékletet is beállíthatod, ha mondjuk télen, kifejezetten meleg helyre vágysz (ez sajnos a fapados járatokat nem figyeli).

Figyeld az akciókat

Vannak olyan weblapok, melyek helyetted nézik az akciós utakat, sőt azokat a tarifákat, amelyek nyilvánvalóan hibákból, elütésekből adódnak. Ezek közül a legismertebbek a Holidaypirates.com és a Secretflying.com, ahol nemcsak repülőutakat, de komplett nyaralásokat, hotelfoglalásokat is lehet találni. A magyar nyelvű oldalak közül hasonló elven működik a Repjegyportal.com vagy a műfaj hazai császára, az Utazomajom.hu.

Szintén jó akciókat hirdet a német Ltur.com, ha nem probléma neked egy rakás német nyugdíjassal nyaralni a tél közepén valamelyik napsütötte szigeten. A Pelikan.hu nagy erőssége, hogy szuper akciókat kínál, és ezeket könnyen érthető formában kommunikálja. Vannak ugyanis légitársaságok, amelyek csak meglebegtetik, hogy X forinttól is elérhető ABC város, de többórás kereséssel sem tudsz olyan dátumra bukkanni, amelyre igaz lenne az állítás. A Pelikan.hu ezzel szemben az akciós árak meghirdetésével automatikusan felhozza a naptárt is, hogy azonnal lásd, mely napokra érhetőek el a kedvezményes jegyek.

Gyűjts a kilométereket

Használd ki a törzsutasprogramokat és soha ne feledkezz meg a repülésért járó pontok jóváírásáról. A legjobb, ha már foglaláskor beírod a törzsutaskártya számát, és ellenőrzöd becsekkolásnál is, hogy benne van-e a rendszerben. Utólag ugyanis gyakran jóval nagyobb macera elintézni a hiányzó utak jóváírását. A kilométerek minél hatékonyabb gyűjtése érdekében érdemes olyan hitelkártyát használni a hétköznapi vásárlások során is, amellyel repülőjegyekre váltható pontokat lehet gyűjteni.

A törzsutaspontok különösen jól jöhetnek egyirányú jegyek vásárlásakor, mert akkor csak feleannyi pontra van szükség.

Egyes fapados légitársaságok, például a WizzAir, rendszeresen hirdetnek külön akciókat kifejezetten a törzsutasoknak. Az is előfordul, hogy egy szélesebb körben meghirdetett kampány során a törzsutasoknak egy nappal korábban van lehetőségük megvásárolni
a kedvezményes jegyeket, így nagyobb eséllyel jutnak hozzá.

Azt is jó tudni, hogy egyes légitársaságok néha akcióznak a mérföldekkel. Bizonyos utakra időnként dupla mérföldet adnak, vagy éppen a szokásosnál is bőkezűbben jutalmaznak, ha magasabb
osztályon utazol. Az akciókat nemcsak a pontgyűjtésnél érdemes figyelni, de a pontok beváltásánál is. A Lufthansa Miles and More programjában például havonta közzéteszik, melyek
azok a desztinációk, melyek eléréséhez kivételesen csak feleannyi pont beváltására van szükség, mint máskor.

Iratkozz fel hírlevelekre

Mivel képtelenség minden légitársaság honlapját folyamatosan figyelni, iratkozz fel hírlevelekre, illetve jelöld be őket a közösségi weblapokon, hogy elsőként értesülj az akciókról. A kedvezményes jegyekből mindig csak korlátozott mennyiséget dobnak a piacra, így a gyorsaság elengedhetetlen. Sok repülőjegy-keresőn kérhetsz értesítést arról, ha az általad körözött jegynek vajon csökken-e az ára. Ilyen a Yapta.com, amely néhány légitársaság esetén pénz-visszafizetési garanciát is kínál, ha vásárlás után esnének a jegyárak. Arra is van lehetőség, hogy egy bizonyos útra folyamatos árajánlatokat kérj, erre szolgál az Airfarewatchdog.com weblap.

Nép legendák

Nem bizonyított, de elterjedt közhiedelem, hogy a légitársaságok sütik (olyan információ, amelyeket a meglátogatott weboldalak tárolnak el a számítógépen) alapján tudják, hogy hova szeretnél utazni, és ha másodszor is rákeresel ugyanarra a jegyre, azt drágábbnak tüntetik fel. Biztos, ami biztos, töröld a keresési előzményeket!

Foglalj időben ülőhelyet

A fapados gépeken csak díjfizetés ellenében lehet előre meghatározni, hol szeretnél ülni, de a hagyományos légitársaságoknál általában ezt előre megteheted. Sokszor már a foglaláskor felajánlja a rendszer, de ha nem, akkor később a foglalási kód és név megadásával a légitársaság honlapján kiválaszthatod az ülőhelyet. Amennyiben nem találod ezt az opciót, hívd fel a légitársaságot,
időnként telefonon is el lehet ezt intézni.

Ha nem akarsz középen szorongani, érdemes előre kiválasztani egyéni preferenciád szerint az ablak vagy folyosó melletti helyet. Azt, hogy melyik ülés van folyosón, WC közelében, vészkijáratnál stb., a legegyszerűbben a Seatguru.com lapon nézheted meg.

Mi van, ha totál tele van a gép, és csak középen kapsz helyet, amitől előre rád tör a klausztrofóbia? Vagy ketten utaznátok, de
már nincs egymás mellett szabad hely? Erre találták ki az Expertflyer.com weblapot, ahol értesítést kérhetsz arról, amikor lemondás vagy bármi más miatt szabaddá válnak az általad kinézett kedvezőbb helyek.

Használd ki az ingyenes megállókat

Sok légitársaság megengedni, hogy valamennyi időt (általában egy napot, de valamikor többet is) eltölts az átszállás helyén, ha nem közvetlen járattal utazol. Ilyenkor gyakorlatilag ingyen egy  pluszvárost is felfedezhetsz. Amikor rákeresel egy hosszabb utazásra – ha hasonló árban többet is találsz –, úgy válogass az átszállóhelyek között, hogy valahol eltölthess plusz egy napot.
Ha hivatalosan nem is lehet megtörni az utat, azaz nincs „stopover” opció, akkor is belefuthatsz olyan jegyekbe, amelyekkel jó pár órát kell várni az átszállásra. A rendezési sorrendet állítsd át úgy, hogy az út hosszát tegye sorba a kereső, és válaszd a leghosszabbat. Ilyenkor a csomaggal se kell bajlódni, mert azt rendszerint fel lehet adni a végállomásig.

Variálj a retúrjeggyel

Ritkán, de előfordul, hogy a két egyirányú jegy olcsóbb, mint egy retúr – egy pillantást mindenképp megér a keresőben! Ugyancsak meg lehet nézni, hogy mennyibe kerülne a „nyílt villás” jegy, azaz, hogy nem ugyanabból a városból repülsz vissza, mint ahova érkezel (és a két város közt busszal vagy akár egy fapados járattal oldod meg az utazást). Egy ilyen nyílt villás jegy akkor
is jó, ha két területet akarsz meglátogatni.

Nem kell mindent egyszerre megvenni

Sokszor úgy tűnik, ahány utas van a repülőn, annyi áron vették a jegyet, és ez nincs messze az igazságtól. A jegyeken is látszik, hogy a turistaosztályon belül is különböző „osztályok” vannak, amelyek csak árban jelentenek eltérést, szolgáltatásban nem. Amikor elkelnek a legolcsóbb jegyek, akkor jöhetnek a következő, drágább csoportok. Elképzelhető, hogy a legolcsóbb kategóriából
már csak egy van, és nem jelenik meg a találati listában, ha két jegyre keresel rá. Ezért ha két, három vagy több jegyet vásárolsz egyszerre, nézd meg azt is, mennyibe kerülne egy darab, hátha az olcsóbb, és úgy csapj le rá. A helyfoglalásnál ez nem lesz probléma, mert ha ketten utaztok és egymás mellett szeretnétek ülni, simán kérhettek szomszédos ülést még akkor is, ha különböző
„osztályokra” szólnak a jegyek.

Figyelj a kényelemre is

Amikor a rengeteg kutatómunka után megtalálod a legolcsóbb jegyet, vess egy pillantást azért a második és harmadik legolcsóbbra is. Előfordulhat ugyanis, hogy nem sokkal drágábbak, mint a nyerő légitársaság, de jóval kényelmesebbek: kevesebb a várakozási idő az átszállásoknál, vagy épp nem kell hajnali kettőkor kelned. Egy kis pluszkomfortért megéri kicsit többet költeni, hogy ne hullafáradtan érkezz meg a nyaralásra. A Hipmunk.com nemcsak ár és repülési idő, de „agónia” szerint is rendezi a találatokat, mely mindezeket a szempontokat figyelembe veszi.

Egy technikai tipp

Amikor egy weblapon befejezed a foglalást, soha ne csukd be a böngészőt azelőtt, amíg meg nem érkezik a visszaigazolás a postafiókodba. Ha ez késik, és muszáj lekapcsolni a gépet, akkor mindenképpen írd fel a foglalási számot. Amennyiben bármi okból nem jön meg a repülőjegy, a légitársaságot fel tudod hívni, és a foglalási szám alapján elő tudják keresni a foglalást, és utólag megküldeni az e-mail-címedre.

(A fenti írás a könyvem egyik fejezete, amelyben hasonló alapossággal végigveszem az utazás egész folyamatát az álmodozástól az élmények megőrzésééig: Világutazók kézikönyve)