Moorea

Miért pont Moorea?

Közelség

Az álomszerű szigetek közül Moorea van legközelebb a nagy testvérhez, Tahitihez. Ha nem akartok repülni, akkor ez a legkézenfekvőbb választás, mert ide komppal is el lehet jutni, ami messze a legolcsóbb opció a térségben (1500 XPF). A komp alig fél óra, bár időnként gyilkos tud lenni – a két sziget közt ugyanis nagyon mély a víz, és a hatalmas hullámok időnként igencsak megdobálják a testes hajót is.

Nagyszerű snorkeling

Bár Bora Bora a leghíresebb szépségéről és annak különös színű lagúnájával tényleg semmi nem vetekedhet, a snorkeling híveinek Moorea a legjobb választás. Ennek megértéséhez Bora Bora térképét mutatom:

Ahogy látjátok, a szigetet korallzátony veszi körül, amin csak egyetlen „kapu” van, így viszonylag kevés hal jut be a sekély vízbe. Bora Borán ha csak úgy nekiindul egy strandról az ember, szinte egyáltalán nem lát színes halakat. Mooreán ezzel szemben 12 „bejárat” van, melyeket a magas hegyről lefutó patakok hoztak létre (ahol édesvíz folyik a tengerbe, ott nem fejlődik a korallzátony). A sok kapu következtében rengeteg a hal a korallzátonyon belül is, így gyakorlatilag bárhol a vízbe gázolva a szemünkre teszünk egy szemüveget, garantáltan egy rakás halacskát látunk. Sokszor még szemüveg sem kell, ahogy áll az ember a vízben, ott cikáznak a lába körül a halak. Elképesztő, de tényleg.

Megfizethető

Bár Mooreán is vannak luxusszállodák, itt több olcsóbb szállást találni, mint Bora Borán. A booking-on is nagyobb a választék megfizethető vendégházakból, de az airbnb-n is több vendéglátó van.

A sziget nagyobb, mint Bora Bora – ott a sziget szélén körbefutó út 32 km, itt 60, ami azt is jelenti, a turisták több helyen szétszóródnak, így sehol nincs tömeg.

Gazdaság

A turizmus mellett az ananásztermesztés a sziget fontos iparága.

Korábban a vanília is fontos szerepet játszott, ma már kevésbé. Ezzel együtt itt van a világon az egyik legjobb minőségű vanília – ha nem is a legfinomabb, de a helyiek állítása szerint a legjobb illatú. A dzsipes túrán tudtam meg, hogy a vaníliát csak eredeti termőhelyén, Mexikóban szaporítja a méhecske – a világ többi részén „mesterséges megtermékenyítésre” van szükség, azaz a termelőknek kell beporozni.

Mit lehet csinálni?

Búvárkodás

Moora csodálatos búvárparadicsom. Én alig mozdultam el a szállodámból, úgy lekötött a víz alatti világ. A Sofitel az egyik legjobb helyen van a szigeten, közvetlenül a legnagyobb strand (Temae Beach) mellett. Ezen a részen a bungalókból lesétálva, vagy akár csak a partról a vízbe gázolva rengeteg halat látni.

Kajakozás

Jó móka kibérelni egy kajakot egy-két órára és szép lassan evezni a csodálatos színű lagúnán. A resortokban jellemzően naponta egy óra kajakbérlés ingyenes.

Kirándulás

Érdemes terepjárós túrát tenni, azzal lehet ugyanis csak feljutni a sziget belsején levő magasabb pontokra, különösen a Belvedere kilátóhoz. Nagyon ajánlom a FranckyFranck félnapos túráját (50 USD), ami elvisz két szuper kilátóhoz, egy vaníliaültetvényt is magába foglaló botanikus kertbe, ananászföldre, ingyenes likőrkóstolót is kínáló lepárlóüzembe, ráadásul a fickó igencsak egy karakter. Ő is, mint a legtöbb kirándulást szervező cég, összeszedi reggel a kuncsaftokat a hotelekből, ez benne van az árban.

Még sok fotó a kirándulásról: ITT

Szállás, étkezés

Én mindhárom éjszakát a Sofitelben töltöttem, így itt is ettem. Nincsenek közelben éttermek, bár ingyen eljönnek értünk, ha valahol asztalt foglalunk. Általában nem szoktam sok pénzt költeni szállásra, de úgy voltam vele, ha valahol, akkor itt érdemes.

Moorea ugyanis nem New York, ahol a szállásra éppen csak aludni jár az ember. Az egész napot úgyis ezen a részen töltöttem volna, és így annyira kényelmes volt, hogy itt is laktam – ha kijöttem a tengerből, egyből tudtam zuhanyozni, ha elfáradtam, kicsit lustálkodhattam, nem kellett a cuccokra vigyázni, szóval nincs jobb egy víz feletti vagy vízparti bungalónál. Ráadásul ez itt azért is különleges, mert ezt a műfajt, a víz feletti bungalót pont itt, Mooreán „találták fel”, épp 50 éve.

Még sok fotó a bungalókról: ITT

A szobához járó reggeli sokáig tartott és bőséges volt, úgyhogy ebédre nem volt gondom, csak a vacsorát kellett megoldani. Mivel esténként mostanában úgyse szoktam sokat enni, elég volt egy kis gyümölcs és otthonról hozott, a diétámba illeszkedő levespor, úgyhogy megúsztam a resort aránylag magas éttermi árait. A szigeten csak palackos vizet lehet inni, de azt adnak bőven, nem kell érte külön fizetni. A szállás árához még a repülőtéri transzfert kell hozzákalkulálni, ami a Sofitel esetén egy útra 1200 XPF.