Mi az az airbnb?

A világot járva, hosszabb utazások során az ember könnyen ráun még a legjobb szállodákra is. A privát lakások vagy szobák bérlése rengeteg előnnyel jár – gyakran olcsóbbak, mint a a hotelek, általában jóval tágasabbak, a házigazdától sok jó tanácsot kaphatunk, és még sorolhatnám. De nézzük az elejétől, miről is van szó:

Mi az az airbnb?

Az airbnb (eredeti nevén: AirBed & Breakfast) egy online foglalási rendszer, melyben privát egyének adhatnak ki szobákat vagy egész lakásokat rövidebb időszakokra – jellemzően néhány napra vagy pár hétre. Az airbnb-t 2008 nyarán alapították San Franciscóban és a portál a legfrissebb adatok szerint a világ 190 országának 34,000 városában kétmilliónál is több meghirdetett szálláshelyet tartalmaz.

A szállások a vendéglátók szabad szobájától kezdve komplett lakásokon át kastélyokig, hajókig és egész különleges szálláshelyekig terjednek – akár fára épített kunyhókat és komplett szigeteket is bérelhetünk. Budapesten jelenleg több, mint 8000 szállás van a rendszerben. Bár az eredeti koncepció szerint a szálláshoz reggeli is tartozott volna, ma már jellemzően csak szállásokról van szó, hiszen a lakások többségében nem él ott a tulajdonos. És hogy mi az az airbed? Az alapítók kezdetben felfújható matracokat helyeztek el a nappalijukban és azt adták bérbe néhány éjszakára.

Az is utazhat, aki nem adja ki a lakását?

Igen. Bárki lehet utazó, szállásadó, vagy mindkettő, a regisztráció ingyenes.

Megbízhatók az utazók és a vendéglátók?

Mind az utazóknak, mind a szállásadóknak egy profillappal kell regisztrálniuk, melyben megadják telefonszámukat és email címüket (ezt a rendszer ellenőrzi). A kötelező igazolásokon túl további bizalmat építhetünk ki a rendszerrel, ha azt összekapcsoljuk más társasági weblapokon (facebook, linkedin) levő profilunkkal. Ez például arra jó, hogy ha nézünk egy szállást valahol, felhozza a rendszer, ha egy facebookos ismerősünk ismeri az ottani szállásadót.

Minden szálláshoz tartozik egy vendéglátó profil. Az utazók és a vendéglátók minden egyes vendégség után értékelik egymást (a rendszer gyakorlatilag nem hagyja élni az embert, addig küldi az erre vonatkozó kéréséket, hogy inkább mindenki túlesik rajta). Ez nagyon hasznos mindkét fél szempontjából: a szálláskeresők meg tudják nézni a vendéglátók korábbi értékeléseit, de a vendéglátók is utánanézhetnek, van-e már értékelés attól, akitől egy foglalási kérés érkezik.

Milyen típusú szállások vannak?

A vendéglátók jellemzően egy-egy szobát vagy komplett lakást adnak ki. De amit el tudsz képzelni, minden van fent a rendszerben. Kastély, sziget, lombház, lakóautó, iglu, repülőgép vagy helyes kis faházak, mint amilyenben én laktam Alaszkában.

Mi a foglalás menete?

Az utazók elküldenek egy foglalási kérést, amire a szállásadónak 24 órán belül válaszolnia kell. A foglalási kérésről email és SMS is érkezik. Ha az időpont nem jó, vagy valamiért az utazó nem tetszik a szállásadónak, minden magyarázat nélkül elutasíthatja a foglalási kérést. Visszaigazolás után azonban már nincs lehetőség változtatásra vagy törlésre (vagyis van, de általában nem ingyen). Az utazó a foglalás előtt kérdéseket is küldhet a szállásadónak, ha olyan részletekre kíváncsi, ami nincs benne a szállás leírásában. Egy ideje megjelent az “instant booking” rendszer is, amikor nincs mérlegelési idő. Azok a házigazdák, akik ezt beállítják az adatlapjuk, vállalják, hogy minden vendéget fogadnak. Ilyen esetben azonnal le lehet foglalni egy szállást, mint más keresőrendszereken.

Hogyan történik a fizetés?

Az utazók foglaláskor kifizetik a teljes ott tartózkodás díját, plusz az airbnb jutalékát (6-12% a foglalási összegtől függően). A szállásadó a teljes díjat a becsekkolás utáni napon kapja meg, melyből 3%-ot vonnak le kezelési költség címén. Azaz ha én meghirdetek egy éjszakát 30 euróért, akkor a vendég 34 eurót fizet és én ebből 29 eurót kapok meg. 4 euró az airbnb jutaléka, 1 euró pedig a banki költségek fedezésére szolgál. Mivel a vendég minden éjszakát előre kifizet (pontosabban ezt zárolják a számláján), a szállásadót nem érheti kár, ha nem érkezik meg a vendég. Ugyanakkor a vendég is biztosítva van, hiszen a szállásadó csak akkor jut hozzá a pénzhez, ha a bejelentkezés rendben megtörténik. A fizetés történhet hitelkártyával vagy paypal számlával, a szállásadók felé pedig banki átutalással érkezik a pénz (Magyarországra forintban).

A szállás díján felül a vendéglátó takarítási díjat is felszámolhat, ennek összege azonnal látszik a foglaláskor és hozzáadódik a számlához.

Hogyan kerüld el a szélhámosokat?

A legfontosabb szabály az, hogy soha, de soha ne kerüld meg az airbnb rendszert a foglaláskor. Normál ügymenet során ezt nem is lehet: a vendég és a szállásadó addig nem látja egymás email címét és telefonszámát, amíg nincs visszaigazolt, kifizetett foglalás a rendszerben. Nagyon ritkán előfordul, hogy valaki “ki akarja csalogatni” az airbnb keretei közül a vendéget, és megad közvetlen email címet vagy telefont, de az airbnb rendszere ezt az esetek zömében kiszűri és az ilyen privát adatokat blokkolja. Ha olyan levelet kapsz, amiben a vendéglátó vagy vendég ilyen csalásra ösztönöz és a rendszer azt nem vette észre, jelentsd azonnal – az üzenetek mellett van egy kifejezetten erre szolgáló gomb és a szélhámost kizárják a rendszerből. Amíg nincs érvényes foglalásod, ne írj külső email címre, még ha az át is jut a rendszeren és soha ne utalj külső bankszámlaszámra – a fizetést mindig az airbnb oldalán kell elvégezni, a kártyaszámod megadásával. Onnan jön majd visszafoglalás és ott tudod mindig nyomon követni a foglalásaidat,. Ha bármi gikszer van később a vendéglátóval, az airbnb vagy szerez alternatív szállást vagy egyszerűen visszaadja a pénzedet.

Milyen információk vannak fent a szállásokról?

A vendéglátók személyes profiljuk mellett a szállásokról is részletes leírást készítenek, fotókkal. Az airbnb vállalja, hogy ingyen profi fotókat készít – ezt érdemes igénybe venni, mert egyrészt a jobb minőségű képek jobban „eladják” a lakást, másrészt ezekre a képekre felkerül egy kis jelzés, hogy airbnb által igazolt kép (azaz a lakás valóban olyan, mint a fotón). A szállás fő adatai mellett a vendéglátók feltüntetik a legfontosabb szabályokat (becsekkolás, kicsekkolás időpontja, dohányzás, stb.), megközelíthetőséget és bármit, amit akarnak. Az árakat a vendéglátók megadhatják akár napi bontásban is, azaz lehet hétvégére és ünnepekre magasabb árat kérni, plusz van lehetőség kedvezményes heti és havi árak publikálásra is.

Hogy jut be a vendég a szállásra?

Miután megtörtént a foglalás, az airbnb levelezési rendszerében vagy akár a privát email címeken megegyezik a szállásadó és az utazó, hogy hol és mikor találkozzanak. A privát email címek és telefonszámok csak visszaigazolt foglalások után látnak láthatóvá mindkét félnek. Legtöbbször a házigazda vagy annak egy ismerőse engedi be a vendéget a megbeszélt időpontban, de léteznek olyan megoldások is, hogy egy széfben van a kulcs a bejárat mellett, amihez a vendég megkapja levélben a kódot.

(első airbnb szállásom Stockholmban, tágas, napos étkezős konyhával)

Lehet-e módosítani vagy törölni a foglalást?

Ha változik az utazásod dátuma, hossza, meg lehet kérni a vendéglátót, hogy fogadjon el változtatási kérelmet. Ha szabad a naptára a kért időpontra, általában ezt meg is teszi. Természetesen ha a változtatás arra irányul, hogy több éjszakát maradnál, az plusz díjjal jár. A foglalás törlése attól függ, milyen feltételeket állított be a házigazda: Rugalmas, Mérsékelt és Szigorú.

Mikor NEM célszerű airbnb lakást foglalni

Azoknál a házigazdáknál, ahol egymásnak adják a kulcsot a vendéget, jellemzően valamikor dél körül el kell hagyni a szállást, hogy legyen idő kitakarítani az új vendég érkezéséig. Mivel gyakran egy komplett, önálló lakásról van szó, a csomagot általában nem lehet otthagyni, hiszen amikor már az új vendég beköltözik, mégse járhatunk-kelhetünk az ő cuccai közt. Így ha este utaznál tovább, érdemes megkérdezni a vendéglátót, van-e lehetőség csomag őrzésére. Ha nincs, jobb inkább hotelbe menni, ahol általában van erre külön kialakított csomagtároló helyiség.

Ugyancsak megfontolandó egy ilyen szállás, ha kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezel. Ilyen eset, ha nem valami menetrendszerű járattal, hanem hosszú autózással éred el a várost és nem tudod, útközben hányszor állsz meg nézelődni. Persze ezt is meg lehet előre beszélni, elég-e, ha érkezés előtt odacsörögsz, hogy várjon rád – különben nem várható el, hogy a vendéglátó egész nap ott kuksoljon a lakásban, mikor jössz.

A lakások általában lakóházakban vannak, ahol nem illik zavarni a helyiek nyugalmát. Ha nagyon hangos bulizásra készültök, jobb elkerülni az ilyen privát szállásokat, hogy ne hozd a szállásadót nehéz helyzetbe a szomszédokkal, gondnokkal.

Mire jó ez az egész?

Az airbnb rendszerében jóval izgalmasabb szállásokat lehet találni, mint amilyenek az unalomig ismert szállodai szobák. Míg teszem azt Ázsiában egyébként is könnyű olcsó szállást találni, az európai vagy amerikai nagyvárosokban az airbnb mindenképpen előnyösebb – Párizsban, Londonban vagy New Yorkban egész biztosan olcsóbb és jobb szállások vannak a privát szférában, mint a hotelekben. Én Stockholmban például olcsóbban találtam egy komplett lakást, mint amennyiért egy koedukált sokágyas hostelszobában egy ágy ára lett volna.

Összehasonlíthatatlanul jobb érzés egy fárasztó városnéző nap után egy lakásba menni haza, mint egy szállodai 10 m2-es lukba. Össze lehet haverkodni a vendéglátóval, vagy ha ő nem lakik ott, akkor a szomszédokkal. Legtöbbször van saját konyha, hűtő, mosógép, azaz egész otthonosan be lehet rendezkedni. Ha bármi kérdés van az utazás előtt, nyugodtan lehet nyúzni a vendéglátót, segítőkészek szoktak lenni. Ugyanígy ha utazás közben merül fel bármi probléma, akkor van kihez fordulni. Nekem eddig utazóként és vendéglátóként is csak pozitív tapasztalataim vannak.

Az egész arra is jó, hogy ott és úgy éljünk, ahol és ahogy a helyiek.

Ha még nem regisztráltál az airbnb-re, akkor tedd meg most EZEN A LINKEN, és majd ha utazol velük, az első foglalásodból 10.000 forint kedvezményt kapsz!:-)