Magyar utazós blogok

Egyre több magyar vág neki a nagyvilágnak, és szinte naponta új blogok születnek. Mások személyes élményei, naprakész információ mindig nagyszerű információforrások a régi jó útikönyvek mellett, csak a bőség zavarában azt nehéz megtalálni, melyik passzol leginkább az érdeklődési körünkhöz, tervezett utazásunkhoz – ezzel a “Magyar utazós blogok” listával most ebben próbálok segíteni:-)

Hagyományos, amolyan bédekker típusú blogok látnivalók, szállások bemutatásával, praktikus információkkal

Ali traveling (Kuun Aladár)India, Észak-Korea, Transzszibéria Expresz, egyéb külföldi kalandok, újabban magyar túraútvonalakkal kiegészítve.

AnnaCsavar (Lengyel Nagy Anna) Egy rádióriporter, aki hetvenévesen vágott neki igazán a nagyvilágnak, hátizsákosan, hostelekben és fantasztikus helyekre jut el.

Balázs utazik (Gyémánt Balázs) – Egy idegenvezetőként dolgozó srác viszonylag friss blogja legérdekesebb utazási kalandjairól. Övé volt a “világ második legjobb állása”, ahol hivatásos világutazóként járta a világot egy hazai utazási iroda megbízásából.

Beférek a bőröndbe? – Utazások tervezésére koncentráló oldal praktikus tanácsokkal, látnivalókkal

Dravucz Péter blogja – Dr. Dravucz Péter újságíró 1994 óta jelentet meg külföldi és hazai útleírásokat számos magazinban, ez a weblap személyes naplóinak gyűjteménye.

Fikatours – klasszikus naplószerű útleírások számos országból

Fotelkalandor (Szűcs Tamás) – Különösen részletes útleírások egy újságírótól, elsősorban világörökségi helyszínekről, alapos politikai elemzéssel.

Kalandutazó – “Az utazás nem arról szól, hogy mit nézünk meg, hanem arról, amit közben átélünk.” E gondolat a vezérfonala a kalandutazó blognak, melyen főként útleírások olvashatók sokféle országról, tájról, városról, az ott élőkről, és az ott megélt kalandokról.

KavicsBajorországban élő magyar lány, aki többnyire az Alpokba kirándul, de olykor más országokba is elkalandozik.

Kirgizke utazásaiIrán, Marokkó, Törökország…valamint egyéb ismeretlen vagy ismerősnek hitt úticélok bemutatása részletes útinaplóval, jól összeszedett hasznos infókkal.

KocsmaturistaA blog szerzője a kocsmákat járja országunkban és Európában. 75 városban járt eddig, beszámolva a kocsmaéletekről, kocsmakultúráról, sajátosságokról és persze a környező városokról. Szlogenje: utazva kocsmázni, kocsmázva utazni.

Maszekutazós – Európai, elsősorban görög, spanyol és olasz útleírások, amik bár saját emlékezet-megőrzésre készültek, de bárkinek könnyen adaptálhatóak. Egy részletes autóbérlési kisokost is találunk benne.

Mindenütt jóóó (Bernadette) – Bernadette szerencsés, mert a hobbija a munkája, légiutas-kísérőként dolgozik. A blogján részletes, sok fotóval illusztrált útleírásokat találni elsősorban európai úticélokról.

MiraDonna (Varjas Gabriella) – Gabi több mint 20 éve utazik, amiben az sem állította meg, hogy családos lett. Legtöbbször két gyermekével és férjével járja a világot. Egész extrémnek számító helyekre is ellátogat családjával Burmától Borneóig, ahova nem sokaknak jut eszükbe gyerekeket vinni.

Miranosekai – Élménybeszámolók főleg Ázsiából (Japán, Korea, Hongkong) és Európából

PetersPlanet (Szűcs Péter) – Péter nyolc évnyi magazinkészítés után kezdett blogot írni. Célja, hogy szórakoztasson, inspiráljon, segítsen úticélt választani, de az is fontos célkitűzés, hogy lebontsa az előítéleteket és felszabadítson.

Réce nagyapóEgy nyugdíjas lakóautós barangolásai Európában

Rókavár – egy fiatal fiú nagyon részletes, abszolút használható útleírásai

Ruba – Utazásról, tömegközlekedésről a világ több mint 40 országából.

Spabook (Kassay Tamás) – Egy víz és medence mániás, aki útjai során hátizsákkal állít be spa hotelekbe, hogy ott tanácsokkal lássa el a szállodavezetést, és persze bemutassa blogján a különleges fürdőhelyeket. Vajon az utazásai során a víz mellett sikerül találnia egy új szakmát is?

Travellina (Kisgyörgy Éva) – Ez lennék én:-) 115 ország, kész útitervként használható részletes útinaplók sok linkkel, utazási tanácsok (repjegyvadászat, szállásfoglalás, csomagolás, stb), komplett New York útikönyv, hazai barangolások és egy kis gasztronómia.

Utat Mutat (Bíborka és Szabolcs) – Európai és ázsiai útinaplók egy fiatal házaspártól

What if we try – Egy magyar lány és francia barátja utazásai a világ körül

Yalla – Egy utazásmániás budapesti, aki próbál az éves szabadsága alatt annyi helyre eljutni, amennyire csak lehet. Élmények a világ minden tájáról angolul és magyarul, sok fényképpel.

Fél-másfél éves körutazások története rengeteg hasznos információval

Backpacking.blog (Patkó Gergely és Patkóné Rovács Gyöngyi)a fiatal házaspár egy évig tartó utazás során 4 kontinensen 16 országot látogatott meg, hátizsákos turistaként.

Clandestino (Soltész Béla) – Két hosszabb latin-amerikai hátizsákos út története (2010: Chile, Argentína, Uruguay, Bolívia, Peru. 2011: Mexikó, Kuba, Közép-Amerika. valamint 2014: Ecuador, Kolumbia. 2015: Venezuela, Brazília, Paraguay, Guyanák, Jamaica, Kis-Antillák)

A Keletiből Hongkongba – A blogon lefedett területek: Oroszország, Mongólia, Észak-Korea, Tibet, a Kaukázus és Vietnam.

Khívától Keletre (Imecs Orsolya és Bede Márton) – egy évig tartó ázsiai körutazás beszámolója

Kultitasting (Zsanett és Ábel) – egy féléves világkörüli utazás története

Panamericana (Bede Márton) – másfél éves közép-amerikai utazás története sokrétű infókkal, a focitól a gasztronómián át a politikáig

Vifon beach (Plankó Gergő) – A 444-nél dolgozó újságíró 2014 novemberében vágott neki 10 hónapra Kelet-Ázsiának. Egyszerre vicces és tanulságos, okos tanácsokkal és csetléssel-botlással.

Folyamatosan utazó honfitársak – inspiráció azoknak, akik azon gondolkodnak, hogy mindent hátrahagynak és világgá mennek

15 tickets (Gáspár Fanni) – Egy Londonban élő tapraesett, energikus magyar lány, aki önkéntes munkákkal, turistaként járja a világot, 26 évesen már 40 országban járt.

Always bring a towel (Viki és Zoli) – A 30-as pár 2015 szeptemberében kelt útra, és azóta már 11 országban jártak: Grúzia, Örményország, Irán, Egyesült Arab Emirátusok, Omán, Nepál, Thaiföld, Kambodzsa, Laosz, Vietnam, Fülöp szigetek. További céljaik: Malajzia, Új-Zéland, végül Indonézia.

backpacker.hu (Vigh Bori) – Bori egy softwarecégnél dolgozott, de pár éve úgy döntött, inkább digitális nomádként járja a világot. Kalandjai Argentínában kezdődtek, azóta bejárta Új-Zélandot, Indonéziát, Dél-Amerikát.

Female Yeti (Zsuzsi) – 2015 őszén vett egy egyirányú jegyet Katmanduba, körbeutazta Ázsiát, de szeretné bejárni az egész világot. Másfél év alatt félrerakott pénzéből él, igyekszik minél takarékosabban. Időnként önkéntes munkákban vesz részt és szereti az extrém kalandokat.

Hobbim az utazás (Darányi Zsófi) – Zsófi világkörüli útjának története, illetve olvashatsz korábbi, európai utazásairól.

Jeti – Iskolai végzettsége szerint dísznövény­kertész, egyéb foglalkozásait tekintve pedig volt motoros futár, ipari alpinista, plakátragasztó, jó pár évig pedig túravezető volt. Főleg stoppolva járja a világot, öthónapos Dél-Amerikai túrájáról könyvet is írt.

Judit travelsA jelenleg 27 éves lány a gyógytornász diploma után elindult világgá. Járt Izraelben, USA-ban, Mexikóban, Thaiföldön, szerte Európában, Japánban, Ausztráliában.

Micsoda Turista (Horváth Balázs) – Balázs 2016 elején vágott neki a világkörüli útjának, és Dél-Amerikai felfedezése után most épp Ázsiában barangol.

Mind the map (Egyed Melinda) – Egy bankárból lett fotós lány fényképeken és történeteken keresztül mutat be csodaszép helyeket, szokásokat és embereket, másokat is arra inspirálva, hogy útnak induljanak. Néha sátrazik, néha önkénteskedik, a hegyek és az óceán a gyengéi. Meg a kávé.

My Seven Worlds (Bartanics Fanni) – Fanni inkább az utazás lelki részére fekteti a hangsúlyt, hiszen szerinte saját magunk megismerése kalandokon keresztül talán még fontosabb is, mint amit útközben látunk.

A sárgaruhás lány (Harmincz Rita) – Rita feladta állását, eladta mindenét, és nekivágott a nagyvilágnak. Miután Délkelet-Ázsia országait bejárta, Indonéziában maradt, jelenleg is itt utazik. A blogolás mellett olvasóinak utazásszervezésben is segít.

Személyes világtörténet (Belényi Dániel) – Életképek, élménybeszámolók kevésbé turistás helyekről, Szarajevótól Iránig. Újságíróként, segélyszervezet munkatársaként, vagy csak úgy utazóként járja a világot.

Túró – Álmokból valóság (Czeglédi Dóra) – Dóra 2016 nyarán indult el Poroszlóról vonattal. 3 hónappal később megérkezett Hong Kongba, csakis szárazföldi közlekedést használva, majd bejárta a többi DK-ázsiai országot. Célja, hogy körbeutazza a bolygónkat.

Vándorboy (Csonka Gábor) – A legtöbbet utazott magyar hátizsákos független utazó, aki stoppal super low budgetben utazott 13 évig 152 országban. Többször megszervezte a Járatlan utakon fesztivált Budapesten.

Travel Hacker Girl – Egy fiatal lány bébiszitterként dolgozva járja a világot (magyar lány, de angol nyelvű blog)

Utazgatok.hu (Mátai András és Mátai Péter) – András több, mint 2 évet élt Kolumbiában, Péter pedig világkörüli úton volt, és élt és dolgozott több helyen is Los Angelestől Glasgowig. Most már mindketten Budapesten élnek, de hacsak alkalmuk adódik rá, útnak indulnak és folytatják a világ felfedezését. 

Wanderlust Nikki (Huszár Nikolett) – A hátizsákos lány négy hónapig járta Dél-Amerikát, aztán Izlandon telepedett le, ez az ország fogta meg leginkább. Hónapokat töltött Új-Zélandon is.

Wanderlust.hu (Komjáti Viktória és Zohó Norbert) – Viki és Norbi főállás mellett utazgatnak, elsősorban stoppal vagy fapados akciókat kihasználva. Jellemzően természetközeli úti célokról, sátras, hátizsákos túráikról írnak szubjektív beszámolókat és készítenek látványos fotókat.

Ha konkrét utazási ajánlatokra vagy kíváncsi, itt találsz olcsó repjegyeket és szállásokat

Fapadosinfo – Ahogy a neve is jelzi, fapados légitársaságokra figyelő blog: akciók, vélemények

mindenkiutazhat.hu (Fehér Ádám) Kifejezetten olcsó, fapados utazásokra koncentráló, akciókat figyelő lap. Amellett, hogy Ádám korábban dolgozott a Malévnál és a WizzAirnél is, nemrég egy év alatt szó szerint körbeutazta a Földet és most is következő nagy utazásának előkészítésén dolgozik.

Utazómajom – Bár a weblapon van néhány útibeszámoló is (Japán, Hawaii, Fülöp-szigetek), elsősorban a facebookon megosztott konkrét olcsó repülőjegyekre fókuszál az oldal.

Kifejezetten a repülésre fókuszáló blog

Egek ura (Varga G. Gábor) – Utasszállítók, légitársaságok, repülőterek, business-várók, árak, tippek, trükkök

Egyes városokra, országokra, térségekre koncentráló blogok

Ausztrália A-tól Z-ig (Andi és Zoli) – Egy energikus harmincas házaspár Ausztráliába költözött, az ottani életükről, kirándulásaikról tudósítanak a blogon

Azori Éden – Rita, az Azori-szigeteken élő lány blogja

Balogh Boglárka Afrika blogjaBoglárka újságíróként hét éve járja Indiát, Indonéziát, Afrikát és Latin-Amerikát, riportjaiban többnyire női, emberi jogi és állatvédelmi témákat dolgoz fel, az indiai becsületgyilkosságokról pedig dokumentumregénye jelent meg.

Bangkok Charlie – Bangkokban több mint egy évtizede dolgozó honfitárs blogja sok érdekességgel (bár egy ideje nem frissül). Az utóbbi időben csoportos utakat is szervez magyar idegenvezetéssel.

Bécsi fekete (Bazsa Mara)Hol együnk bécsi szeletet, melyik kávézó kedves a bécsieknek, titkos tippek, amit csak az itt élők ismernek, praktikus tanácsok, aktualitások és ingyenesen látogatható programajánlók.

Bécsi szelet – szintén Bécsből jelentkező blog

Borneo – Egy borneoi utazás története egy fiatal pártól, akik mindketten a hegyek szerelmesei és az utazás megszállottjai, és akik általában nem a kitaposott úton szeretnek menni.

Egy kis Itália (Kinga) – Mindennapi boldogságmorzsák, titkos felfedezések a mesés Friuli Venezia Giulia-ból, valamint az észak olasz vidékről. Életérzés írások és utazások Pizzaországban, nagy olasz családi bolondozások, édes finomságok egy magyar lány tollából.

Élet sója (Bagó Tünde) – A Bodeni-tó mellett élő egykori jogász és történelemtanár utazásainak középpontjában elsősorban európai célpontok állnak. Kiemelten foglalkozik a blog német és svájci látnivalókkal, különösen a Bodeni-tóval. A blogger férjével utazik, akinek saját fotói színesítik a blogot.

Élet a Seychelles-szigeteken – Egy önkéntes munkát végző pár mindennapjai a Seychelles-szigeteken

Finnország felé félúton – A blog szerzője Lappföld kapujában, Rovaniemiben él finn férjével. Innen mesél nekünk arról, hogyan telnek a mindennapok az északi sarkkörön és arról, hogy milyennek látja Finnországot és a finneket. A blogon található egy linkgyűjtemény is, ami a finnül tanulókat segíti.

Florida (Enikő) – Fort Lauderale környékén élő magyar lány bejegyzései

HaligaliAlapvetően az Azori-szigetekkel foglalkozó blog, ami egyre inkább érint majd általános – különösen gyerekkel – utazási témákat.

Hortobágyi Rántott Vombat – A fiatal lány 2014 nyarán indult el, hogy 10 hónap alatt beutazza Ausztráliát és Új-Zélandot, részben egy campervannel.

Indiapass – Egy Indiában élő magyar család mindennapjai, munkahelyi és otthoni örömökkel, bosszúságokkal. Sajnos évek óta nem frissül.

Indomania – Indonéziára koncentráló blog, hasznos információkra koncentrálva, elsősorban hátizsákos utazóknak, több szerző által összerakva

Iránból jelentem (Cseh Zsombor) – A Közel-Kelet és az iszlám világ lelkes kutatója. Rendszeresen jelennek meg írásai, fotói és tart előadásokat. Túravezetőként rendszeresen vezet magyar csoportokat kedvenc országába, Iránba. Blogjával az Iránnal kapcsolatos tévhiteket kívánja eloszlatni.

Irány Dubaj (Máth Dávid és Pásztor Ákos) – elsősorban turistáknak összegyűjtött információk, de az is találhat benne hasznos dolgokat, aki munkavállalásra készül

Irány New York (a facebookon: 548 óra New Yorkban) (Máth Dávid és Pásztor Ákos) – látnivalók New Yorkban, tippek, magyarok New Yorkban (utazók és emigránsok)

Kelta vándor (Jánossy Zsolt és Simonffy-T. Zsuzsa) – Írországban élő magyar család blogja az országban tett kirándulásaikról

Két világ közt – Gabi és Ruby 2012 óta élnek Skóciában. Glasgowból indulva fedezik fel a vadregényes skót tájakat, elhagyatott kastélyokat, mediterrán országokat. Az utazáson kívül, hódolnak még a kreatív DIY ötleteknek is, ha kedved támad alkotni, akkor lesd meg a blogjukat!

Latin-amerikai utazási napló (Csernoch János) – Másfél évtizede folyamatosan utazgat, elsősorban Latin-Amerikában, ahol sokáig idegenvezetőként is dolgozott

Menni – Részletes, tartalmas írások Ázsiából (Nepál, Indonézia, Pápua Új-Guinea)

Mirador (Nagy Endre) – Dél-Amerikai utazásokra koncentráló blog. Endre és barátnője, Erika alaposan, országról országra fedezi fel a kontinenst, valamint túrákat is szerveznek.

Nagy utazás (Petra) – Egy magyar lány mindennapjai, aki 2008 óta él és dolgozik Törökország fővárosban, Ankarában.

Tengerentúlról jelentem (Tinkmara) – Aktuális események, látványosságok New Yorkból, turisztikai útmutató a szerző saját fotóival.

The Beautiful Chile – Egy belevaló lány blogja, aki Dél-Amerikában él, turistákat utaztat az egész kontinensen egyedi kívánságok alapján(akár 1-2 embert is!), és megismerteti veletek az országok ízeit, az ott élő embereket, a hangulatot, tradíciókat és ősi emlékeket.

Tokyo Reloaded (Kovács Bence) – A szerző 17 éve él és dolgozik Tokióban, blogjában japánügyi megfigyelések és agymenések, rövid történetek, építészet, gasztronómiai, sok minden más olvasható – sok képpel.

Túl a Pruton – Minden, ami Moldávia

Zol_Indonézia (Páldi Zoltán) – Zoli ezer napot töltött az indonéz szigetvilágban, és minden lehető közlekedési eszközzel alaposan bejárta ezt a varázslatos országot, ami rabul ejtette.

Bicajos bloggerek

360 fok bringa ( Zárug Zita és Harkányi Árpád) – Egy négyéves nászút a világ körül, két keréken. Elképesztő energiát fektettek a blogba és az e-könyv írásába. Nagyon tetszik az is, amilyen nyitottsággal állnak különböző kultúrák felé és bemutatnak rengeteg emberi sorsot a világ minden csücskéből.

A harmadik út (Bujna Zoltán) – Közép-ázsiai expedíciók Vámbéry nyomában

A nap gyermekei (Illés Adorján és Szabó Ádám) – Két, a földet körbetekerő fiú blogja

Bringával bárhova (Ballagi Károly) – bicajtúrák Magyarországon és a környező országokban

Kobra blogja (Szabó Zoltán) – A földet körbetekerő fiú naplója

Magunk útján (Fadgyas Enikő és Boros Balázs) – A fiatal pár egy évig tekert bicajon Budapesttől Szingapúrig, útjukat összekapcsolták a Bátor Tábornak való gyűjtéssel is.

Hajós bloggerek

Far Far Away (Szabó Norbert Ádám és Kovácsik Levente) – A két fiú egyedi tervezésű tengeri kajakkal a spanyolországi Mazagónból a Kanári-szigeteken keresztül a Karib-tengerre, Antigua szigetére hajózott, 64 nap alatt evezték át az Atlanti óceánt.

Hitchhiking the 7 seas (Wynne-Hughes Veronika) – A vagány hajós lány célja, hogy 5 év alatt megkerülje ezen a módon a Földet. A dolog lényege, hogy matróznak áll kisebb vitorlásokon és a munkájáért cserébe ellátást kap.

Méder Áron – Három év alatt körbehajózta a Földet egy vitorlással, 34 ország érintésével. Útjai között vitorlástúrákat- és tanfolyamokat szervez.

Kerekesszékes bloggerek

Nagy Bendegúz blogja

Tóth Tímea könyve

Gyalogos bloggerek

PetyCamino (Vizy Péter) – Európa zarándokútjain gyalogol végig

Pető András blogja – 3500 km zarándoklat, 5 ország, 5 millió lépés Európán át

Vándorina (Dorina Jakusovszki) – belföldi zarándoklatok, vándorlások

Videós blogolás

AFK légió – Videók egy vietnami utazásról

Cobranco honlapja – Bicaj- és gyalogtúrák

 

Hazai városok, tájak

Balatoni romokA Balaton két partvidékén található érdekes romokat kutatja fel, és mutatja be. Olyan eldugott kis romtemplomokhoz kalauzolnak el, melyek útikönyvekben n em is szerepelnek, ráadásul megközelítésüket (ami sokszor nem egyszerű) és pontosan leírja.

Barangoló család – Belföldi barangolások, négy gyerekkel. Mottójuk: “Megyünk fél napra, egy napra, több napos kalandra, a lényeg, hogy mindig lássunk, tapasztaljunk valamit, ami által többek leszünk – mi és a gyerekek. ”

Dunai szigetek (Szávoszt-Vass Dániel) –  Dunával foglalkozó blog, tematikáját tekintve elsősorban földrajzos és hidrológus cikkekkel, ezen kívül szerepet kap a régészet, biológia, kultúrtörténet, és az irodalom.

Fák, erdők, parkok (Elblinger Ferenc) – Tolna megyével foglalkozó blog

Lásd Budapestet (Kovács Veronika) – Ezekkel az írásokkal bekukkanthattok ismeretlen házakba, felfedezhettek gyönyörű lépcsőházakat. A szerző láthatóan rengeteg energiát tesz bele, hogy írásos forrásokból és személyes beszélgetésekből minél inkább összeálljon a kép egy-egy adott házról és gyönyörűen be is fotózza azokat.

Kisebb részben saját útleírások, nagyrészt szép, érdekes tájakat bemutató magazinok

Mert utazni  jó (Kaprinyák Niki) – külföldi városnézések, falusi turizmus, szállások

Vojász, Vojázs – Hírek, események, élmények, helyek, szállodák, világörökségek, sorozatok

Világutazó – Különleges tájak, szép fotóválogatások, bloggerek és olvasók vendégírásai

Wang folyó (Sajó Tamás) – Berlinben élő soknyelvű tolmács-fordító, művészettörténész és utazó nagyon sokrétű történelmi-kulturális magazinja. Az útleírásokon, saját és archív fotókon és történelmi esszéken keresztül bemutatott helyszínek mindenekelőtt a Mediterráneum, Kelet-Európa és a volt Szovjetunió, a Kaukázus, Irán és Kína. Ezekre a helyekre túrákat is szervez, és más bloggerek és olvasók vendégposztjait is szívesen közli.

És végül vannak a kifejezetten vendégszerzők által magazinok, például az origo-n, a travelo, és az ongo. Országonként alapinformációkat és olvasók által beküldött “tetszett / nem tetszett” véleményeket közöl az utikritika.hu.

Továbbá létrejött egy folyamatosan bővülő facebook lap is a bloggerek bemutatásával: a Magyar Utazós Bloggerek Szövetsége, lehet ott is nézelődni, és ha Neked is van blogod, küldj levelet az admin-nak!

No, akkor azt hiszem, inspirációban már nincs hiány:-)