Luther nyomában 3/1: Darmstadt, Worms, Lorsch és Mannheim

2017-ben egy fél évezredes évfordulót ünnepel a világ – és nagyon örülök, hogy ebben egy kicsit én is részt veszek:-)

500 év telt el azóta, hogy Luther Márton kiszegezte híressé vált 95 tételét a wittenbergi vártemplom ajtajára. Történelmileg nem igazolt, mégis egy olyan esemény, amely a világot megváltoztatta – és egy óriási jubileum, amelyet 2017-ben nem csak a legfontosabb „Luther városokban”, Wittenbergben és Eislebenben ünnepelnek meg illően, hanem egész Németországban, sőt világszerte.

A megemlékezés egyik szép módja a Németországot keresztül-kasul behálózó nyolc Luther útvonal egyikén zarándokolni. Én az ötös útvonal elejét járom végig (Worms, Speyer, Heidelberg és Augsburg), megspékelve egy kis kitérővel a Boden-tóhoz, illetve útba ejtve még néhány érdekes kisvárost.

Egy pici történelem:

Az 1483-as születésű Luther bányászcsaládból származott. Jómódú és ambiciózus apjának köszönhetően Erfurt egyetemének bölcsészettudományi karán végzett, majd jogi tanulmányokba kezdett. 1505-ben egy szörnyű vihar átélése után megtért és belépett az ágostoni szerzetesrendbe, ahol olyan szorgos volt, hogy már két év után pappá szentelték. Akkoriban virágzott a búcsúcédulák időszaka, amikor is az üdvösség cserébe pénzt kértek, mint például 1517-ben a Szent Péter-székesegyház felújítására. Luther mélységesen elítélte ezt a gyakorlatot, ezért 1517. október 31-én tiltakozó levelet írt Albert érseknek, amelyhez csatolta 95 tételből álló írását, mintegy vitára bocsátva azt az egyházon belül. Ugyanezen a napon Luther Wittenbergben is közzétette pontjait, de az csak legenda, hogy a vár kapujára szegezte volna fel írását. Mindenesetre ezt a napot tekintik a reformáció kezdetének.

A tételek a nyilvánosság körében nagyon gyorsan elterjedtek és rövid időn belül Rómába is eljutottak. 1518-ban a római katolikus egyház Luther ellen kivizsgálást indított eretnekség vétsége miatt. Azonban a szász választófejedelem, II. (Bölcs) Frigyes közbenjárására a Rómában tervezett vallatást áthelyezték Augsburgba, ahol Luther nem volt hajlandó visszavonni a tételeit. Ekkor elfogyott a pápa türelme; Luthert kiátkozással fenyegette, majd végül kiközösítette az egyházból. A wormsi birodalmi gyűlésen, ahol az emberek ujjongva üdvözölték, Luther kapott még egy esélyt, azonban itt is kitartó maradt és végül Wartburg várában rejtőzött el. A hitújító éveket töltött a választófejedelem védnökségében, nyolc év munkája gyümölcseként 1529-ben közzétehette a Biblia német nyelvű fordítását..

1526-ban megnősült, hat gyereke született. Luther utolsó éveit többféle betegség nehezítette, 1546-ban szülővárosában, Eislebenben halt meg. Három nappal később, Wittenbergben temették el – abban a templomban, amelynek kapujára közel három évtizeddel korábban a következményekkel járó tételeket kiszegezte.

Darmstadt

Ha bárki elképzeli, ahogy bepakoltam a tarisznyámba a hajnalban kisütött pogácsákat és felhúztam a túrabakancsot, ki kell, hogy ábrándítsam. Igazi „couch potato”-ként anno még a spanyol Caminot is autóval jártam végig, úgyhogy most is így vágtam neki. Kényelmesen, ráérősen, tarisznya helyett fotóstáskával felszerelkezve, megvilágosodás helyett szép képeket keresve.

Még mielőtt az első “Luther városba”, Wormsba igyekeztem volna a frankfurti reptérről, megálltam egy kicsit Darmstadtban. Itt az orosz ortodox templom szomszédságában áll a Matildenhöhe szecessziós együttese. Legnépszerűbb része a Hochzeitsturm, azaz a házasságkötő torony. Ez annyira népszerű hely a házasulandók körében, hogy nem is sikerült bejutnom. A kasszánál ülő hölgy sajnálkozva közölte, hogy aznapra 12 (!) pár jelentkezett be, így turistáknak esélytelen feljutni a toronyba.

A város talán legérdekesebb épülete a Friedensreich Hundertwasser tervezte Waldspirale vagy Forest Spiral, melyet 2000-ben, a művész halálának évében adtak át. Az épület hullámzóan színes szintjei a föld évmilliók során kialakult üledékes rétegeit szimbolizálják. Az organikus épület nemcsak önmagában egyedi, hanem részleteiben is. Ablakainak száma ezer körül mozog, s nincs közöttük két egyforma, de még a nyílászárókat is különböző kilincsekkel látták el. Az U-alakú, újrahasznosított betonból épült, spirál formájú komplexum tetejét fű borítja; fák, virágok, bokrok élettere. Az épületegyüttesben a 105 lakáson kívül étterem, utazási iroda, kávézó és ajándékbolt található, belső udvarán pedig játszóteret és mesterséges tavat alakítottak ki.

Worms

1521-ben Luther a birodalmi gyűlés keretében jelent meg Wormsben. V. Károly császár azt követelte tőle, hogy vonja vissza a tanait. Amikor Luther ezt megtagadta, birodalmi átokkal sújtották, így jogfosztottá vált. Ezt követően Bölcs Frigyes szász választófejedelem Junker Jörg néven bújtatta el Luther Mártont Wartburg várában.

A birodalmi gyűlésnek otthont adó püspöki udvar nem maradt fenn. Helyén ma a világ legnagyobb Luther-emlékműve áll, mely 1868-ban készült el.

Az 1912-ben épült Luther-templom szintén a reformációról tanúskodik. Az orgona mellett található mozaikkép azt a jelentet ábrázolja, amikor Luther megjelenik a birodalmi gyűlés előtt.

A wormsi St. Peter dóm Németország három császári dómjának egyike, a román templomépítészet legnagyszerűbb alkotásai közé tartozik. A dóm építésével nagyjából egyszerre Wormsben egy rendkívül aktív zsidó közösség alakult. Így ma Wormsben található Európa legrégibb zsidó temetője, ahol még 11. századi sírkövek is vannak. Az óváros északi részén, a néhai városfal tőszomszédságában látható az egykori felújított zsidónegyed. Magába a temetőbe nem lehet bemenni, de a városfal rácsos ablakain keresztül be lehet kukucskálni.

Ha a főbb látnivalókat kipipáljuk, az internetet kicsit feltúrva igazi kincsre lehet lelni: a helyi városi könyvtár fantasztikus régi könyveket rejt. A több száz ritkaság Lutherhez, illetve a reformáció korához kapcsolódik. Ezeket nem tartják a látogatóknak tárlókban, hogy minél kevesebb fényt kapjanak. Ha van egy minimum három fős csoport, és előre bejelentkeznek, a ritkaságokért felelős úr előhalássza azokat a raktárból. Az egyedüli utazás egyik hátránya, hogy én nem vagyok csoport, viszont bárkinek lukat beszélek a hasába:-)

Úgyhogy kis győzködés után szemtől szembe találtam magam a legelső német nyelvű Bibliával, Luther kézírásával, első arcképével, a 95 tézis legrégebbi fennmaradt változatával és megannyi más izgalmas régi könyvvel. Kalauzom mesélt egy csomó érdekességet is, például arról a képről, amely Luther találkozását ábrázolja a klérussal. Ezen feltűnhet, hogy a pápa is a papok közt van, holott a krónikák szerint ő nem volt jelen Luther vallatásánál. Ennek szimplán az az oka, hogy a kép jobb részét egy másik képhez készült fatáblából nyomtatták, mert nem akartak újat készíteni (“recycling”). A 650 tételt számláló gyűjtemény legértékesebb darabja egy 1541-ben nyomtatott Biblia, Luther kézírásával.

A gyűjtemény eredeti gazdája  Max (von) Hely volt, aki a reformer 400. születésnapján adományozta a felbecsülhetetlen értékű kollekciót a városnak.

Valahogy mindig úgy megilletődöm, ha több száz éves könyvek közt vagyok:-)

Voltak még fagylaltszínű házak és hangulatos macskaköves terek is – Wormsra érdemes rászánni minimum egy teljes napot!

Lorsch

Továbbhajtva egy már ismert városkában is elidőztem kicsit. Lorsch bencés apátságának kapucsarnoka ugyanis a tavalyi, világörökségeket felkutató utamon belopta magát a szívembe – jó volt viszontlátni.

Mannheim

A templomok és egyéb épületek után ideje volt egy másfajta programnak. Mannheimben a Luisenpark nagyszerű családi program, akár egész napot el lehet itt bóklászni. Bármilyen giccses volt, egyszerűen nem tudtam kihagyni a sárga gondolát, amely körbevisz a park közepén húzódó tavon. Nem kell hajtani és evezni, mert egy zsinórrendszeren mozgatják az egészet – hátra lehet dőlni és csak élvezni a látványt:-)

A fenti bejegyzés a “Luther Country” kampány keretében készült, az iambassodor és a Német Nemzeti Turisztikai Hivatal szervezésében. A tartalom és a vélemény azonban – mint mindig – teljes egészében az enyém (travellina).