Lanzarote és Fuerteventura – gyakorlati tudnivalók

Repülés, szállás, autóbérlés – gyakorlati tudnivalók

Repülés

2016-ban két új járatot nyitott a Wizz Air a Kanári-szigetekre, és ezzel végre valóra vált egy régi álmom: a tél közepén közvetlen és megfizethető járattal lehet eljutni a nyárba. Így, hogy nem kell sok időt és pénzt szánni az utazásra, érdemes akár egy hétre vagy hosszú hétvégére is elugrani, hogy feltöltsük a napelemeinket.

Ha újratervezhetném ezt az utat, nem egy hétre mennék, hanem tíz napra. A Wizz Airnek Lanzarotéra minden szerdán, Fuerteventurára minden vasárnap van járata, úgyhogy simán össze lehet kötni a kettőt. Mindkét szigeten akad három-három napra való látnivaló még úgy is, ha a leghatékonyabban, vagyis bérelt autóval közlekedünk. Tömegközlekedéssel nyilván kicsit lassabb a tempó.

Így nem is nagyon maradt olyan nap, amikor csak tétlenkedni lehetett volna (lehet szörnyülködni, de én már csak így vagyok kódolva, hogy addig nem tudok pihenni, amíg nem nézek meg mindent, ami érdekel).

lanz1

Szállás

Szállás sokféle van, számos árkategóriában, de érdemes előre nézelődni. A Booking.comon az elkövetkező hetekre a szállások túlnyomó része mindkét szigeten foglalt. Valószínűleg azért, mert sokan rendszeresen visszajárnak, és több hetet-hónapot töltenek a szigeteken.  Hostelből csak egy-kettő akad, elsősorban szörfösöknek.

Jó megoldás lehet az Airbnb is. Ha még nem regisztráltál, tedd meg ITT, és akkor első foglalásodból 29 dollár kedvezményt kapsz!  A repülőgépen beszélgettem egy ifjú hegedűművésszel, aki életében először próbálta ki ezt a fajta szállást. Egy helybéli fiatal hölgynél vett ki szobát a párjával. A lánynak két állás közt épp rengeteg szabadideje volt, így minden reggel megkérdezte a lakóit, van-e kedvük vele kirándulni. Így aztán „saját sofőrrel” egy hét alatt minden fontosabb látnivalót felkerestek. Kirobbanó lelkesedését nem akartam nagyon lehűteni, de azért elárultam, nincs ez mindig így. Volt olyan magyar pár is, akik a Facebookon kerestek kint élő magyarokat (van külön csoportjuk), és tőlük vettek ki napi 30 euróért szobát – úgyhogy kis utánajárással igen sokféle szállást találni.

Lanzarotén bőven elég egy helyen szállást foglalni,  csillagtúraszerűen bárhonnan bejárható az egész sziget. Fuerteventura kicsit nagyobb, ráadásul a szerpentineken lassabban lehet haladni, így ott megfontolandó több helyen éjszakázni, ha kirándulgatni szeretnénk.

Én Lanzarotén részben airbnb lakásban laktam, majd amikor visszatértem Fuerteventuráról, akkor a Nautilus hotelben. Playa del Carmen szomszédságában, közel a repülőtérhez található a Matagorda városrész, amely egy rakás üdülőkomplexumból áll. Ezek egyike a Nautilus: 70 takaros kis házikó. A szobák fele és az egész üdülőterület, azaz a közös helységek, kert, stb. mozgáskorlátozottak részére is kényelmesen bejárható. Emiatt meglehetősen sok az idős és mozgássérült, akik láthatóan nagyon jól érzik itt magukat. Rendkívül csendes és tiszta az egész komplexum, én még szállodában ilyen jól nem aludtam. A reptér közel van, de éjjel nincs zaj, és ha lenne se, akkor se zavarna, hiszen Pestlőrincen nőttem fel – bármennyire is rossz alvó vagyok, a repcsik nem zavarnak:-) Minden házikónak saját kis terasza van, napozóággyal, kinti asztalkával. Az üdülő területén rengeteg köztéri szobor, festmény van, remekül beillesztve a környezetbe. Parkolás, wifi ingyenes.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Melyik sziget a jobb?

Ha több kilométer hosszú, homokos strandokra vágyunk, akkor Fuerteventura, ha az építészet és a lávamezők vonzanak, akkor Lanzarote az ideális úti cél.

Nekem ez utóbbi jött be inkább, az egységes hófehér házaival és a tömegmentes partjaival teljesen elvarázsolt. Aprócska, de elfér rajta 300 kúp alakú vulkanikus hegy, rengeteg hotel és étterem, jó kis strandok, és még egy is szellős az egész. A holdbéli, furcsa tájat pálmafás ligetek tagolják, melyekben kivétel nélkül földszintes és egyemeletes hófehér házak sorakoznak, zöldre festett faablakokkal.

Az is Lanzarote mellett szól, hogy itt mintha kifejezetten az igényesebb, ínyencebb utazókat céloznák meg. Úgy éreztem,  Lanzarotén kifejezetten az igényesebb, ínyencebb utazókat célozzák meg.  Nincsenek hatalmas luxusszállodák, de a hostelek sem jellemzőek, és nincs zajos éjszakai élet sem. Részeg fiatalokat egyáltalán nem láttam. Van viszont sok bicajos és túrázó, kedvelt program a borkóstolás, és a vad hullámoknak köszönhetően rendkívül népszerűek a vízi sportok.

Komp a két sziget közt

A két sziget között három cég üzemeltet kompjáratokat, de utazásom idején csak kettő működött, mert az egyiknek (Navieras Armas) elromlott a hajója. A Lineas Romero kicsi hajóin egy út 14 euróba (4340 Ft) kerül, a Fred Olsen hatalmas, autókat is szállító kompja 28 euróért (8680 Ft) visz át a másik szigetre. Aki rosszul bírja a hullámzást, inkább szánja rá a dupla árat a jegyre, mert a kisebb hajó nagyon imbolyog. Igaz, nagyjából félórás útról van szó, úgyhogy nem tart sokáig az émelygés.

Ami engem illet, a legolcsóbb, legkisebb komppal keltem át egy reggel a Lanzaroténál valamivel nagyobb szigetre, de megfogadtam, hogy a visszaúton – kerül, amibe kerül – a stabilabb, nagyobb kompot választom.  Legszívesebben az este hatórás járatra vettem volna jegyet, hogy a vízről láthassam a naplementét, de sajnos azt a járatot pont az épp nem üzemelő cég indította volna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autóbérlés

Autót bérelni mindkét szigeten a legtöbb nagyvárosban, valamint a repülőtereken és a kikötőkben lehet. Jelen vannak a nagy nemzetközi cégek is, de a legnépszerűbb két helyi szolgáltató a Cabrera Medina és a Cicar. Mindkét szigeten az a legolcsóbb, ha a reptéren vesszük fel a járművet. Jó tudni, hogy elvileg egyik társaság sem engedi átvinni az autót egy másik szigetre,  a foglalási rendszer sem engedi meg, hogy egy másik szigeten adjuk le a járművet. Vannak, akiknek ez mégis sikerült, úgyhogy a helyszínen lehet próbálkozni az alkudozással:-)

Ha valaki komppal átmegy Lanzarotéról Fuerteventurára, az autót leadhatja a kikötőben, a másikat pedig felveheti a következő szigeten, de ez két külön foglalásnak minősül. A kikötőkben drágább a tarifa, úgyhogy esetleg megéri a kikötőből inkább elbuszozni a reptérre, és ott venni fel a második autót. Ez esetben érdemes megfontolni, hogy pénzt akarunk-e spórolni, vagy időt. Fuerteventurán például nincs közvetlen buszjárat a reptér és a kikötő között, át kell szállni a fővárosban.

Még egy tipp: ha a kikötőben vesszük fel a járművet, érdemes előre foglalni, mert nem tartanak készletet, a reptereken viszont mindig találunk szabad autót.

A parkolás mindenütt ingyenes, és körülbelül fél tank benzinnel bejárható egy sziget. A 95-ös benzin ára valamivel egy euró (310 Ft) alatt van. Az autót mindkét helyi cég teljes biztosítással kínálja, amely csak a kerékre nem terjed ki. Ennek megfelelően azt ajánlják, ne térjünk le az aszfaltozott utakról. Tájékozódni nagyon könnyű, minden remekül ki van táblázva.  Amúgy mindkét sziget olyan kicsi, hogy szinte lehetetlen eltévedni.