Kauai, Hawaii – a legjobb programok

Kauai beceneve a Garden Island (Kert-sziget), és nem kell hozzá sok képzelőerő, miért. A sziget a zöld ezer árnyalatában pompázik, és csodálatos botanikus kerteket rejt.

Hívhatnánk ugyan Kakas-szigetnek is, annyi kakas kószál mindenfelé: a reptéren, parkokban, benzinkutaknál, strandokon, gyakorlatilag mindenhol. Az egyik túrán az idegenvezető búcsúzáskor viccesen meg is kért minket,  vigyünk haza magunkkal egy párat. A rengeteg kakas korai ébresztőjével biztosítja, hogy senki ne maradjon le az errefelé látványos napfelkeltékről. A sok ezer vad kakasra az a magyarázat, hogy védett jószágok, bűncselekménynek számít elpusztításuk, és nem is nagyon bántják őket, mert nehezen főzhetőek meg.

Az itt töltött hat nap során bejártam a sziget minden zegét-zugát, és az alábbi helyek / programok voltak a kedvenceim.

Waimea kanyon

Rögtön első este elhajtottam ide, és a sziget egy csodás szivárvánnyal üdvözölt.

Érdemes teljesen végighajtani a kanyonban kanyargó úton, mert a legjobb kilátás az utolsó kilátópontról nyílik (itt van egy nagy parkoló és gyalog lehet még továbbmenni):

Ajtó nélküli helikopterezés: Jack Harter Helicopters

Az egész hét kiemelkedő fénypontja számomra a helikopterezés volt.

Hogy mi a túrónak ültem fel egy ajtó nélküli helikopterre Kauai szigetén?

Két irányból jött az ötlet.

Egyrészt a helikopterezés mindig szuper élmény, és ajtó nélkül repülni még nagyobb. Erre viszonylag kevés helyen van lehetőség, én eddig csak egyszer próbáltam, New Yorkban, és feledhetetlen volt.

Másrészt ez egy olyan sziget, aminek 90 százalékát egyszerűen nem lehet másképp látni, csak a levegőből. Az egy dolog, hogy alig vannak utak, de gyalog se lehet bejárni a szigetet, mivel nagy része privát terület. Ha a sziget lényegét, a vadregényes kanyonokat és a hatalmas vízeséseket látni akarod, egyszerűen nincs más választás, fel kell ülni egy helikopterre.

Úgyhogy ha valaki ide jön, az első számú tanácsom az, hogy spóroljon mindenen – szálláson, étkezésen, és amin csak tud -, de erre a kalandra szánja rá a pénzt (289USD), mert garantálom, hogy nem bánja meg:-) Végigböngészve az internetet, Jack Harter tűnt a legjobbnak a célra, úgyhogy ezzel a csapattal mentem, és ÓRIÁSI VOLT!!!

Az egyórásnak hirdetett repülés valóban egy óra, nem vágnak le belőle. A pilóta végig mesél, mit látunk. A gépen öten lehet utazni: a pilóta mellett ülnek ketten (azaz van egy középső ülés, ami fotósnak nem a legszerencsésebb), és hátul van két hely. Szerintem az volt a legjobb hely, ahol én voltam, hátul jobb oldalon (mertek volna máshova ültetni:-))

Fontos még tudni, hogy fent jóval hidegebb van és nagyon cúgos a repcsi, szóval fel kell öltözni rendesen széldzsekibe, hosszú nadrágba, zárt cipőbe. Semmi táskát nem lelehet felvinni, csak a fényképezőgépet, nyakba akasztva.

Nagyon odafigyelnek a biztonságra, jól megnézték, rendesen be vagyok-e szíjazva. És szuper jó fej az egész csapat:-)

További fotók: ITT

Kalalau Trail

A Na Pali Coast nagy része járhatatlan, ez az az ösvény, amin egy pici szeletébe bepillantást nyerhetünk.

A sziget északi részén el kell menni autóval ameddig csak lehet, és amikor vége az útnak, keresni egy parkolót, aztán hajrá.

Az a helyzet, hogy Kauai szigete nem véletlenül olyan gyönyörű zöld, amilyen, hanem mert rengeteg eső esik. Emiatt a hegytetőre vezető keskeny ösvény tocsogó sárrá változik, ami erősen csúszik – úgy, hogy melletted a szakadék.Mindenképp valami olyan lábbeli kell, aminek jól tapad a talpa – talán a túraszandál annyiból jobb a bakancsnál, hogy van pár hely, ahol muszáj vízbe lépni.

A legtöbben reggel vágnak neki, akkor hamar betelnek a parkolók. Délutánra a többség visszatér, akkor könnyebb helyet találni (bár akkor már nincs elég idő teljesen megjárni az ösvényt).

További fotók: ITT

Limahuli kert

A Kalalau ösvény kezdetétől alig pár száz méterre található a Limahuli kert, úgyhogy érdemes a két programot összekötni. A belépő 20 USD.

További fotók: ITT

Allerton és McBryde botanikus kertek

Egymáshoz közel található ez a két eltérő jellegű kert, így egy látogatóközpont és parkoló szolgálja ki őket.

Az Allerton kert jóval kevesebb növényt mutat be, a hangsúly inkább a kertépítésen van, ugyanis kis “szobákat”, tájegységeket alakítottak ki benne szobrokkal, szökőkutakkal. Csodálatos az egész, de megkérik az árát: kizárólag két és fél órás, vezetett túrával látogatható, amely 50 dollárba kerül.

A McBryde kert sokkal inkább egy tudományos, oktatási célokat szolgáló botanikus kert a maga 6000 fajta növényével. Ezt saját tempóban lehet végigjárni, a belépő ide 30 USD.

Én nem vagyok különösebben kertmániás, de így is lenyűgözött az Allerton kertben tett séta – például a csalán, ami nem csíp, mert itt nem bántotta senki, a csodás bambuszok, a rózsaszín húsú kókuszdió vagy éppen a Jurassic Park c. filmben is szerepelt hatalmas gyökerű fák.

Spouting Horn

Az Allerton kert bejáratától alig pár méter egy nagy parkoló, ahonnan rálátni az óceánon egy lávamezőre. Itt két, a láván keletkezett lukon hatalmas szökőkútként lövellnek fel a parthoz csapódó hullámok. Órákig el lehet nézni, és ingyen van:-)

Maha’ulepu Heritage Trail

Könnyű, látványos séta a tengerparton, az életért kapaszkodó bokrokkal. A séta a Shipwreck strandról indul, itt lehet parkolni is (a séta és a parkolás is ingyenes).

Katamaránnal kirándulás és snorkeling – Captain Andy

Bő félnapos kirándulás ebéddel egy elegáns katamarán fedélzetén a Na Pali part mentén, kis snorkelinggel és ebéddel. Nekem ez nem volt akkora adrenalinlöket, mint a helikopteres túra, de még akkora sem, mint a Kalalau ösvény. De ha valakinek van fölös ideje és pénze, akkor ezzel is el lehet ütni egy fél napot (5.5 óra, 119 USD).

A kirándulás egyértelmű fénypontja az a szakasz, amikor szuper kilátás nyílik a hajóról a Na Pali partra.

Vidám percek, amikor játékos delfinek kísérik a hajót

Van egy jó félóra snorkelingezni is, különösebben nincsenek színes halak, de ez a sárga jópofa volt.

Koloa történelmi település

A szigeten van pár régi falu, melyek korábban cukornádültetvények központjai voltak. A tradicionális házakban ma kávézók, butikok, szuvenírboltok működnek, ilyen például Koloa.

Kauai Coffee plantation

Ha még valaki az életben nem látott kávéültetvényt és még nem vett részt kávétúrán, akkor el lehet ide jönni, de nem a legizgalmasabb ebben a műfajban. Nagyobb csalódás volt maga a kávé. Azt hittem, itt majd hiper-szuper cappuccinot fogok inni, de elég gyenge volt. Az idős kiszolgáló hölgy nemcsak külsőre nem hasonlított egy hipster baristára, de tudásra sem.

Szállás

Kauai szigetén a csereotthon.com weblapon szereztem szállást, egy fantasztikus kétszintes villám volt egy hétig. Egyszerűen imádtam. Videó a házról: ITT

Étkezés

Étteremben egyszer sem voltam, de nincs is rá szükség, mert a közértekben szenzációs poke-k (ízesített nyers halak) vannak kimérve, ráadásul az zöldséges részlet is álom. (Videó: ITT) Továbbá tele van a sziget food truck-okkal, melyek 8-12 dollárért laktató adag kajákat kínálnak.

Praktikus

  • Az időjárás naponta többször is változhat, esőkabát mindig legyen
  • Mivel kicsi a sziget, egy bázissal be lehet járni, mindegy, hol foglaltok szállást
  • A túrákon, botanikus kertekben (főleg az Allertonban) sok a szúnyog, kell valami krém, spray ellenük. A rétegterv a következő legyen: alulra a naptej (inkább azt szívja be a bőr, kevésbé mérgező), és másodiknak a szúnyogriasztó.
  • Kártyával mindenhol lehet fizetni
  • A fent felsorolt helyek mindegyikére el lehet jutni a legolcsóbban bérelhető kompakt autóval, nincs szükség terepjáróra