Instant Paris – menő, ingyenes váró bárkinek!

Kevés dolog tudja jobban leszívni az energiát egy utazás során a repülőtereken ránk kényszerített várakozásoknál. Ebből a szempontból ég és föld, melyik reptéren kell rostokolni.

A párizsi Charles de Gaulle sokáig a rettegett repterek közé tartozott, mert mintha folyamatosan építkeztek volna. Elkerített munkaterületek közt, hosszú, kihalt folyosókon kellett bolyongani, leülni meg egyszerűen nem volt hova.

Aztán az utóbbi években szép lassan egyre csinosabb lett a reptér, engem ott vettek le először a lábamról, amikor megláttam az új mosdókat. Szerintem világcsúcstartóak abban, milyen tágasak, ami nagyon nem mindegy, amikor van nálam egy húzós bőrönd vagy éppen egy komolyabb hátizsák. Mivel majdnem mindig egyedül utazok, nincs kire hagyni, úgyhogy mindig viszem magammal, és a világ reptereinek jelentős részén kész bűvészmutatvány ezekkel betuszkolni magam egy WC-be.

Egymás után formát öntöttek az új folyosók az üzletekkel és az egész reptér egyre vonzóbbá kezdett válni. Nekem különösen, mivel aranykártyám lett, így az üzleti várók minden kényelmét is élvezhettem, ahol a világ minden kincséért nem hagynám ki az ingyenes arckezelést – egy hosszú út után életmentő!

De most egy olyan lounge nyílt, amihez még törzsutaskártya sem kell. A 2E terminál vadiúj várója mindenki számára nyitva áll, aki a CDG-n vár legalább három órát nemzetközi csatlakozásra.

Azon túl, hogy ingyenes, óriási előnye, hogy halál nyugodt – legalábbis most, pár hónappal a nyitás után még nem nagyon fedezték fel, és csak lézengenek benne a vendégek.

A lounge

A belépés után egy hosszú folyosó tárul elénk, csinos vörös fotelekkel,  igazi párizsi milliőt idézve.

És látjátok a konnektort? Bingó! Dupla!!!

Ilyenkor elégedetten hátradőlök, hogy olyanra bízták a tervezést, aki már utazott életében és tudja, hogy a wifi után a második lételem a konnektor! Nem kell kihúzni a kislámpát, hogy tudjuk tölteni a mobilt (én extrém esetben az üdítős automaták dugóját is ki szoktam rángatni a konnektorból, ha nagyon merül a mobilom, de ezt ne áruljátok el senkinek).

A bejárat után hamarosan egy kis büfé is van, méghozzá csupa egészséges, organikus választékkal.

A tágas váró falán telefontöltőket is találni – ezekre akár rá is zárhatjuk a kulcsot, és elmehetünk addig falatozni.

A kedvenc a könyvtárterem volt – kényelmes, otthonos, itt szinte totál elfelejti az ember, hogy egy reptéren van. Magyar könyvet ugyan nem tartanak, de úgy látom, van még hely:-)

A folyosó túlsó végén pedig munkaállomás, üdítő és kávéautomatákkal.

A hotel

Leghátul pedig a Yotel bejárata van, ahova igyekeztem.

Ezt kifejezetten a hozzám hasonló szerencsétleneknek fejlesztették ki, akik a reptéren ragadnak több órára. Nekem hét óra átszállási időm volt, ráadásul egy tengerentúli utazás után, amikor egyáltalán nem sikerült aludnom. Nekem két “alkatrészem” lett elrontva (most tekintsünk el az esztétikai vonatkozásoktól): imádom a macskákat, de allergiás vagyok rájuk, és nem tudok ülve aludni, holott elég gyakran repülök egész éjjeleken át. Szerencsére ez legtöbbször megoldódik, mert nagy mázlival sokszor megcsípek 2-3 ülést egymás mellett és akkor nyert ügyem van, de most nem így alakult. Bár a székemre és az ellátásra egy rossz szavam nem lehet, én teljesen zombi voltam, mire Párizsba értünk. Attól féltem, hogy ha kint lefekszem, azonnal elalszom, és ugye nem vigyáz senki a cuccaimra. A blog miatt elég komoly felszerelés van mindig nálam, két fényképezőgép, laptop, okostelefon, miegymás, biztonságosabbnak éreztem, hogy magamra zárhassak egy ajtót.

Van néhány mozgássérülteknek kifejlesztett tágasabb szoba, pár családi szoba (egy dupla ágy és egy emeletes ágy), de a többség kis kétágyas szobácska. Kicsit olyan űrbázis jellege van, nem hívnám otthonosnak, de a célnak tökéletesen megfelel. Az ágy kanapévá is alakítható, de ide leginkább aludni jön az ember. Kivéve akkor, amikor hosszabb időre kell berendezkedni, például ha hóhelyzet vagy bármi más vis major miatt késnek a járatok, akkor ugyanis a légitársaság is itt helyez el utasokat.

Minden vadiúj, nagyon tiszta és nagyon funkcionális. Az árak 75 eurónál indulnak, ez volt az én tartózkodásomra is érvényes (4 óra, nappal). Éjszaka és hosszabb foglalás esetén nőnek az árak, illetve van egy külön tarifa csak zuhanyozásra is (15 euró, 45 percre). Az árakban a gyors wifi és a forró italok (kávé, tea) is benne vannak.

Gyerekes családoknak abszolút ajánlom ezt a helyet, itt nem voltak nyűgös, síró gyerekek:-). A kicsik elnyújtóztak a babzsákokon a mesét vetítő TV előtt, a nagyobbak meg társasjátékoztak az erre kialakított asztalokon.

Játszani egyébként a hotelen kívül is lehet! Ha valaki nem akar a szobáért fizetni, a váróban van egy gyerekeknek kialakított rész – KAPLA építőkockákkal és egy, a játékból felhúzott Eiffel toronnyal.

Nekem nagyon bejött a hely, mint minden, amikor látszik, hogy végiggondolják, mire van a kuncsaftnak igénye. Tágas (utánanéztem: 4.500 m2), kényelmes ülések, ingyenes és gyors wifi, konnektorok, gyomrot nem terhelő ételek, igény esetén zuhany és alvás. A minden részleten végigvitt, párizsi hangulatot idéző design már csak hab a tortán. Magam sem tudnék sokkal többet hozzátenni:-)