Hosszú hétvége Berlintől északra

Balti tenger, romantikus várak, történelmi városok – látnivalók egy hosszú hétvégére Berlintől északra!

Németországot már többször is bejártam keresztbe-kasul, de az északkeleti tartomány, Mecklenburg-Elő-Pomenária még kimaradt. Mivel Berlinben volt dolgom a világ legnagyobb turisztikai vásárán, az ITB Berlin konferencián, adta magát az ötlet, hogy akkor most ezt a csücsköt is felfedezzem. Összeraktam az útitervet, lefoglaltam pár szállást, béreltem egy autót, aztán indulás!

Első nap: utazás

Hacsak nincs már valaki eleve Berlinben, mint ahogy én voltam a konferencia miatt, akkor ugyebár először oda kell repülni és fel kell venni a bérautót. Ha nem délutáni járattal érkezik az ember, hanem már reggel ott van, akkor marad idő még Berlinben vagy környékén valami autós programra. Ilyen lehet például az egykori kémtorony Teufelsberg tetején – ez ugyanis a legközelebbi metróállomástól kiadós séta, de autóval könnyen megközelíthető.

Maga a hegy története is érdekes, ugyanis Berlin második legmagasabb pontja nem természetes magaslat, hanem a második világháború után Berlin nyugati részéből erre a területre hordták össze a számtalan összedőlt épületből származó törmeléket.

A 60-as években aztán az itt tanyázó amerikai csapatok rájöttek, hogy a keleti blokkban emelkedő csúcs kiváló rálátást biztosított a szocialista országok légterére és távközlési rendszereire. Egy hatalmas lehallgató- és radarállomást építettek fel, ahol folyamatosan több száz amerikai és brit katona teljesített szolgálatot. A fal ledőlését követően a technikát leszerelték, de még egy évtizedig légiforgalmi megfigyelőállomás működött itt.

 

1999 óta üresek az épületek, és mivel a hegy erdős lett, a lakók sikerrel torpedózták meg, hogy itt bármiféle hotelfejlesztés kezdődhessen. Bicajosok, tájfutók és hozzám hasonló kíváncsi látogatók járnak csak erre. Az elhagyatott épületekben mindig meglevő jóleső borzongás mellett a szuper kilátás miatt is ajánlom felkeresni.

Több fotó: ITT

Szállás: Ludwigslust környékén – például Neustad-Glewe apró településen, ahol nagyon helyes a Pension Altes Burghotel, ráadásul szuper reggelit adnak.

 

Második nap: Ludwigslust és Schwerin

Ludwigslust-kastély

A régió leghíresebb látnivalója a romantikus, mesebeli Schwerin-kastély, de bevallom, nekem annál jobban bejött az attól félórányi vezetésre fekvő Ludwigslust-kastély. Christian Ludwig herceg építtette vadászkastélynak, és annyira megszerette, hogy szívesebben időzött itt, mind a jóval grandiózusabb Schwerinben – inkább kapta a nevét is, “Ludwig öröme”.

Az internetes kutakodás során teljesen beleszerettem az Aranyterembe, úgyhogy már reggel tízkor ott toporogtam a bejáratnál, hogy mindenképp elsőként jussak be és turisták nélküli fotót tudjak róla kattintani. Kár volt stresszelni magam, mert hiába volt egy esős szombat délelőtt, a kutya nem járt erre rajtam kívül. Teljesen zavartalanul gyönyörködhettem a teremben és annyi képet készíthettem róla, amennyi csak jól esett. Érdekesség, hogy a fényűző korinthoszi oszlopok, stukkók és fali díszek egy része sima papírmasé, de ettől még ugyanolyan látványosak.

A kastély termeinek egy részét már felújították, de néhányban még most zajlik a munka. Az emeleten egy kisfilmet is megnézhettem a munkálatokról és igazán itt szerettem csak igazán bele a kastélyba. Olyan jó volt látni és hallani a mestereket, akik szívüket-lelküket beleteszik ebbe a munkába. A papírtapétákat például manuálisan, rengeteg munkával reprodukálták, méghozzá az ország egyetlen erre szakosodott műhelyében.

Több fotó: ITT

Schwerin-kastély

A Schwerin-kastély inkább kívülről mutatós, igazi mesebeli csipkés tornyú építmény, ráadásul egy hatalmas tó partján. Belül engem leginkább a lépcsőház nyűgözött le, de a trónterem is igen látványos. A hatalmas épület jelentős része tartományi parlamentként működik, néhány terem azonban múzeumként lett berendezve, így látogatható. Nyáron szuper lehet sétálgatni a tó partján vagy a várkertben, kilátással erre a csupa torony várra.

Mind Ludwigslust, mind pedig Schwerin csupa báj városka, vörös téglás házakkal, macskaköves utakkal. Számomra felfoghatatlan, hogy elvileg ugyanúgy emberek laknak Németországban is, mint máshol a világon, de itt egy csikk nem sok, annyi szemét nincs. Minden utca, mind tér tökéletesen tiszta és kicsit irigykedve sóhajtoztam magamban, mert hát mennyivel jobb lehet ilyen igényes környezetben élni.

Szállás: Lübeck

Harmadik nap: Lübeck

Lübeck ugyan a szomszéd tartományban van, de logikusan felfűzhető erre a körútra, úgyhogy én is belevettem a programba.

Lübeck négy évszázadon keresztül, a 13-17. században a Hanza-szövetség központja volt. Ezt a csoportosulást kereskedővárosok hozták létre Észak-Európában, illetve a Balti-térségben közös érdekeik képviseletére. Az együttműködésnek köszönhetően hatalmas gazdasági, sőt, politikai erővel bíró szervezet központjává azért vált pont ez a német város, mert kikötőjében gyakorlatilag az összes erre járó hajó kikötött. Lübeck erejét az építészete is hirdette: a számos, égbe törő toronnyal felhúzott elegáns templom között gazdag kereskedők lakóházai sorakoztak. Ma már ez utóbbiakkal csak nyomokban találkozhatunk a sok modern épület között, ezért a szakértők ingatták is a fejüket, amikor Lübeck 1987-ben világörökségi státuszt kapott. Sokak szerint inkább közösen kellett volna jelölni a közeli Wismar és Stralsund településekkel, melyekben sokkal egységesebben fennmaradt a korabeli építészeti stílus. 2002-ben ezek a városok is “kárpótlást kaptak”, ezek ketten ugyanis együtt kerültek fel a világörökségi listára.

Kész csoda, hogy egyáltalán látható még a város jelképe, a Holstentor, az egykori négy városkapu egyike. Kicsit ugyanis megroggyant, mivel meglehetősen ingoványos talajra építették, és csak egy szavazaton múlt, hogy nem a lerombolás, hanem a felújítás mellett döntöttek.

A város másik büszkesége a Szent Mária templom, melynek téglából épített hajója a maga nemében a legmagasabb a világon.

Az óváros központjában, a Piactéren áll Németország egyik legszebb városháza épülete – kár, hogy a tér körül ma már kifejezetten ronda épületek sorakoznak. Belülről csak vezetett sétával lehet megnézni, ami sajnos csak németül indul, úgyhogy én megelégedtem azzal, hogy kívülről fotózgassam.

Lübeck neve egybeforrt a marcipánnal is. A városházával szemben áll a Niederegger marcipán cukrászda, hatalmas üzlettel és beülős kávézóval.

A városban található továbbá a Buddenbrookhaus, mely a Thomas Mann múzeumnak ad helyet. Kedvelt kirándulóhely a városközponttól 20 kilométerre északra a tengerparti kis városka, Travemünde is.

De érdemes elszakadni a híres épületektől és attól a két utcától, ahol a látogatók 99 százaléka sétál. Nagyon jó csak úgy csatangolni az elhagyatottabb utcákon és rácsodálkozni a házakra – nagyon sokfélék és nagyon érdekesek!

Több fotó: ITT

Szállás: én ezt az estét is Lübeckben töltöttem, de utólag úgy gondolom, jobb lett volna Wismarban, jó lett volna ott sétálgatni egy este…

Étkezés: Finom sütik, saláta, napi leves és kedves kiszolgálás van a Taste nevű kis büfében

Negyedik nap: Wismar, Güstrow és Rostock

Ma egész nap zuhogott az eső, úgyhogy nem tudtam igazán fotózni, pedig ugyancsak helyes városokat kerestem fel.

Wismar tetszett a legjobban, ami szerintem sokkal egységesebb, mint Lübeck – itt még többet lehetett volna kószálni az utcákon (ha nem lett volna annyira borzasztó az idő). A tér mögötti templom tornya kicsit kísérteties lett a fotón:-)

Güstrowba egy kastély miatt kanyarodtam el, de sajnos zárva találtam. No sebaj, legalább kívülről kattintottam róla egy képet. Ez is bájos városka, de itt is ömlött az eső…

Kora délután megérkeztem Rostockba, de csak esett és esett…

A város legérdekesebb látványossága a Marienkirche 12 méter magas órája. Az 1470-ben készült szerkezetet a mai napig minden reggel manuálisan húzzák fel.

Ami Lübecknek a Travemünde, az a rostockiaknak a Warnemünde: a várostól alig pár perc ajtóútra levő tengerparti nyaralóhely. Kirándulóhajók, tengeri fogásokat kínáló éttermek, tengerészcsíkos pólókat áruló ruhaboltok. Mondjuk nem volt az a kiköpött strandidő, de csak lementem a vízpartra.

Mindenesetre ha már a tengerparton voltam, ettem egy kis tengeri herkentyűt – ha meglátom a nagy vizet, egyből rákívánok és hát itt a legfrissebb, legbiztonságosabb ilyesmit enni.

Szállás: Egy meglehetősen furcsa, de kifejezetten jó szállást fogtam ki. Az Apartmenthaus Unterwegs a belvárostól jó félórányi sétára fekszik, egy raktárakkal, irodákkal teli külvárosi úton. A környéknek nagyjából olyan a hangulata, mint nálunk a Budaörsi út külső részének. Ami miatt ilyen fura helyre jöttem, az az ingyenes kényelmes parkolási lehetőség volt, no és reménykedtem, hogy itt éjszaka csend lesz. Az is volt! Amire azonban nem számítottam, hogy itt kapom az egész utazás legjobb reggelijét. Az apartmantházban csak néhány szoba van, és amikor megmutatta a gondnok az alagsori, kissé dohos szagú reggelizőhelyiséget, nem tűnt túl biztatónak. Annál inkább leesett az állam másnap reggel, amikor kifejezetten finom és érdekes kínálat várt, tojássalátától kezdve házi levendulás baracklekvárig. Mindezt egy olyan aranyos idős hölgy szolgálta fel, hogy úgy éreztem, mintha egy kedves nagynénihez érkeztem volna vendégségbe.

Étkezés: A tripadvisorhoz fordultam segítségért és az ott első helyen listázott Borwin Hafenrestaurant ígéretesnek tűnt. Nem is csalódtam, ott fogyasztottam el a fenti két képen szereplő fogásokat.

Ötödik nap: Stralsund és Rügen

Az ország északkeleti csücske felé haladva Stralsundba értem, ahol ismét hangulatos régi céhes házak fogadtak. Annyira szeretem, hogy mind más és más – bármeddig el lehet nézegetni őket.

Innen egy hosszú híd vezetett át Rügen szigetére. A térképen olyan kicsinek tűnt, pedig egyáltalán nem az: a hídtól még jó egy óra vezetés volt a sziget ellentétes oldala, ahova tulajdonképpen igyekeztem.

A Königsstuhl (Király széke) egy hatalmas, a tengerszint fölé 118 méter magasan nyúló fehér kőszikla, amihez persze ezerféle legenda fűződik. A legnépszerűbb szerint az ősi időkben az itt élők úgy választották meg a királyukat, hogy aki először fel tudott mászni a sziklára, az foglalhatta el a királyi trónust.

Erről az útról se tértem haza UNESCO világörökség pipa nélkül! Rügen szigetén végre eljutottam az “ősi bükkfaerdő” tételhez, ami még hiányzott.

Németországban 42 (!) világörökségi helyszín van, és bár már minimum egy tucatszor jártam itt, még mindig nem végeztem velük.

Három van még hátra.

 

A “Római birodalom határai” elnevezésű világörökség Németországon kívül Nagy Britanniát is érinti és ez az a világörökség, ami messze-messze a legtöbb tételből áll: 221-ből! Ezek közül ugyan néhány Németországban van, de jelentőségében és látványosságában kimagaslóan a legérdekesebb Hadriánus fala Angliában, úgyhogy ezt a világörökséget én majd azzal szeretném “teljesíteni”.

 

Bayreuth városának híres barokk operaháza hosszú évek óta zárva van renoválás miatt, viszont idén áprilisban végre megnyílik, úgyhogy a következő német körúton egész biztos útba ejtem!

 

És hiányzik még a “jégkorszak barlangművészete” vadonatúj tétel, amit a szívtelen UNESCO-sok azután tettek a listára, hogy tavaly és tavalyelőtt is pont azon a környéken jártam. Grrr.

Este aztán visszahajtottam Berlinbe, ahol a Hotel Vienna House Easy Berlinben aludtam egy éjszakát. Nagyon vagány hotel, sok-sok érdekes kuckóval, különleges dekorációkkal és sok praktikus ötlettel (mint például gyerekeknek műanyag tányérok és rajzkészletek az étteremben).

Utólag úgy gondolom, jó lett volna maradni még egy napot: megszállni egy éjszakára Rügen szigetén és másnap Usedom érintésével térni vissza Berlinbe. Ez most kimaradt, de legalább lesz miért ismét visszatérni a környékre:-)