Három különleges, izgalmas program Berlinben

Ha már körbejártuk Berlin gyorsan megújuló tereit, megnéztünk minden fontos múzeumot, felsétáltunk a Reichstag kupolájába, akkor is számtalan izgalmas program vár még ránk. Ezekből csemegéztem hármat.

Zagreus Projekt

Egészen különleges élmény, ahogy a gasztronómia és a művészet találkozik Ulrich Krauss festő, galériatulajdonos és séf kiállítótermében.

A már 17. éve működő projekt keretében Ulrich Krauss kéthavonta új installációt készíttet a galériájába gondosan kiválasztott művészekkel. A festmények, szobrok által inspirálva egy speciális menüt alkot, amit hetente néhány este egy-egy 25 fős társaság együtt fogyaszt el.

A vacsoraestek időpontját a honlapon találni, foglalás kötelező.

Kiváló program művészeteket kedvelő ínyenceknek és enni szereti művészeknek. Én imádtam az estét, valahogy annyira „berlini” volt az egész. Érdekes képek, szuper kaják és a közösségi élmény a nagy asztal körül, ahol természetesen mindenki beszélgetésbe elegyedett a szomszédjával.

Ballhaus Berlin

Amikor megláttam egy fotót az interneten erről a régi bálteremről, ahol még megvannak a telefonok, amin fel lehet hívni egy másik asztalt, azonnal tudtam, hogy látnom kell!

Az 1905-ben alapított bálterem a város legrégebbi ilyen intézménye. Jó három évtizeden át a korábbi tulajdonos fennhatósága alatt egyre elhanyagoltabb lett, miközben retro, 70-es évek tánczenéjével igyekeztek becsalogatni a közönséget.

Három éve aztán rámosolygott a szerencse a már igencsak elhanyagolt épületre. Új tulajdonosa több éven át tartó, alapos renoválással visszaadta régi fényét és a programokat is korához illően állítja össze. Elsősorban a weimari köztársaság, a 30-as, 40-as évek hangulatát igyekeznek felidézni zenés estekkel, kabarékkal.

Fontos, hogy a dress code is ehhez igazodik, illendő korabeli viseletet idéző ruhában megjelenni!

Weissensee Gyermekkórház

Az „urbex” (urban exploration) kedvelőinek Berlin fantasztikus terep, mert a közelmúlt történelmi változásai és a gyors fejlődés következtében rengeteg elhagyatott épület van, melyeket még nem számoltak fel. Az egyik leglátványosabb, és ugyanakkor legkönnyebben megközelíthető a Gyermekkórház.

Az 1911-ben épült kórház kimagaslóan korszerű volt a maga idejében. Parkjában tehénistálló is volt, hogy friss tejjel tudják ellátni a kis betegeket. 1997 január elsején hirtelen zárt be, és azóta folyamatosan romlik az épület állapota. A felfedezők imádják, de érdemes óvatosnak lenni, mert elég súlyos baleset is történt már itt, beszakadt födém miatt. Nagyon vigyázzatok magatokra, ha bementek!

Mindenképpen javaslom, hogy többen menjetek. Én egyedül indultam el, de nagyon félelmetes volt. Később szerencsére megérkezett két skót leányzó, hatalmas megkönnyebbülés lett hozzájuk csatlakozni.

Az Alexanderplatztól az M4 villamossal lehet megközelíteni, van egy megálló (Buschallee/Hansastraße) pont az épülettel szemben.

Az Abandoned Berlin weblapon még egy rakás hasonló romhalmaz van, ha valakinek ez a gyengéje.

Én például felkerestem az egykori lehallgatóállomást is – egy fotóalbum erről ITT  található.