Bora Bora

Miért pont Bora Bora?

Ahogy leszáll a repcsi, megérted. Ilyen elképesztően különleges vizet csak a Maldív-szigeteken láttam, ott viszont nincsenek haragoszöld erdőkkel borított hegycsúcsok háttérnek.

A reptér ráadásul pont a legszebb részen van, ahol áttetsző világos türkiz az óceán. Hogy teljes legyen az öröm, az aprócska terminál egy homokzátonyon van, ahonnan egy hófehér hajó viszi be az utasokat a fő szigetre (grátisz, ez a jegy árában benne van). Ha valaki komolyabb resortba foglalt szobát, akkor azok transzferhajói is ide érkeznek összeszedni a kuncsaftokat. Én speciel elbőgtem magam a hajón, olyan szép volt.

Kiknek?

Bora Bora látogatói túlnyomórészt nászutasok, illetve olyanok, akik valamilyen fontos évfordulót ünnepelnek (kerek születésnap, házassági évforduló). Csak elvétve akadnak szóló, hátizsákos utazók (de azért vannak!:-). Fontos még tudni, hogy itt egyáltalán nincs éjszakai élet. Ha valaki bulizni akar, menjen inkább Ibizára.

Bár Bora Bora méltán híres arról, hogy a luxus netovábbja, egy maroknyi megfizethető szállásopció akad a szigeten, ráadásul kajálni is lehet viszonylag normális áron.

Szállás, étkezés

Én két helyen laktam. Egy éjszakát az álomszerű Four Seasonsben töltöttem, erről külön bejegyzést írok. Luxus szállásból van egy pár a szigeten. Magán a fő szigeten, a Matira strandnál terül el az Intercontinentál, és egy külön motun sorakozik négy resort: egy másik Intercontinental (a Thalasso), a Méridien, a St Régis és a Four Seasons.

Két éjszakát a Sunset Hill Lodgeban töltöttem, ahol már 100 euró körül vannak kétágyas, konyhával felszerelt apartmanok. Ez utóbbi két épületből áll, mindkettő a falu külvárosában, úgy 10 perc sétára a központtól. Van egy ház közvetlenül a vízparton, ahol ugyan nincs strand, de fürdeni azért lehet. Itt három apartmant van. A másik épület kicsit beljebb van a szigeten, de ez is csak pár perc séta a víztől. A tulajdonos, Gerald kijön minden vendégért a kikötőbe, amikor megjön a reptérről a hajó és hazainduláskor ki is visz. Nagyon jó arc.

A sziget egyetlen településén van pár jól felszerelt szupermarket és néhány food truck, úgyhogy itt nem gond az étkezés, 1000-1500 XPF közt van egy főétel.

Mit lehet csinálni?

Bora Borán azzal is simán el lehet tölteni pár napot, hogy az ember bámulja a vizet. Én elég örökmozgó vagyok, de még én se tudtam megunni a látványt.

Ha egyetlen kirándulást engedhettek meg magatoknak, az mindenképpen a Lagoon Service félnapos hajókirándulása legyen.

Videó a hajókapitányról: ITT

Szuper jó fej hajósaik vannak, és a délelőtt során három megálló van: egy olyan pontja a lagúnának, ahol sok színes halat találni, úszás cápákkal és úszás rájákkal. Mindhárom során etetéssel vonzzák be a halakat, ami mondjuk kicsit necces gyakorlat, de még mindig kevésbé ártalmas, mint zárt térben tartani őket (sajnos olyanra is van példa a térségben).  A túra ára 6000 XPF (kb. 50 euró), maximum létszám 12 fő és az árban korlátlan üdítő, víz is benne van.

Több fotó a hajókirándulásról ITT és ITT

Strand

A fő sziget egyetlen igazi strandja a Matira Beach, amely nyilvános, azaz bárki használhatja. Bevallom, én simán besétáltam a szomszédos Intercontinentalba is, senki nem szólt rám, és kicsit annak is körülnéztem a strandján.

A faluból ez 6 kilométer, a legcélszerűbb bicajt bérelni és úgy tekerni le. A bicaj egy napra 3000 XPF, de ha a Sunset Hill Lodgeban laktok, Gerald tud intézni 1500-ért is.

Maga a kerekezés is nagy élmény a parton, ahol furcsa, nagy kerekekkel felszerelt hajóállványokat is látni. Ezeket a kerekeket forgatva egy kötéllel felhúzzák a hajókat a víz felé, megakadályozva, hogy nagy hullámzásban elszabaduljanak, algásodjanak. Sőt, kicsit megdöntve őket a csapadék is kifolyik belőlük. Nagyon elmés kis szerkezet, amivel nem találkoztam korábban:-)

Na meg igazi bedőlő pálmafás partszakaszokat, ahogy az a nagykönyvben meg van írva!:-)