Bocas Del Toro

2017. február 22-24. Még egy táj maradt hátra: a Karib-tenger! Bocas del Toro a mesés tengerpartok és szigetek kis csoportja Panama északkeleti csücskében. Ezen a vidéken nem épültek ki nagy tengerparti szállodák. Abszolút emberi léptékű az egész, kis vendégházakkal, a szigetek közt olcsón közlekedő motorcsónakokkal. Időseket, családokat elvétve látni, inkább bohó, laza hátizsákos paradicsom. A megfizethető áraknak, laza hangulatnak köszönhetően sokan hetekre itt ragadnak.

Ez több tényezőnek köszönhető. Egyrészt az aprócska reptéren csak a Panama Air gépei szállhatnak le, így nagy utasszállítók nem is tudják ontani magukból a tömeget. Másrészt az édesvíz is limitált, nem tudnának sokkal nagyobb turistaáradatot ellátni belőle. De nemcsak az infrastruktúra nincs felkészülve több látogatóra, igény se igazán van hatalmas szállodákra, ugyanis ez a környék egyáltalán nem való gyerekes családoknak. A strandok szinte sehol nem olyan biztonságosak, hogy az élvezhető legyen kicsikkel, úgyhogy Bocas megmarad ilyen low-key üdülőnek.

Közlekedés

Boqueteből direkt busszal jöttem át (Hello Panama Travel, 30 USD, öt óra), úgyhogy kora délután érkeztem. (A városkának van repülőtere is, közvetlen járattal Panamába, magam is úgy utaztam vissza a fővárosba).

Az érkezés napján nem is mentem sehova tovább, csak sétálgattam a szigetvilág fővárosában, Bocas del Toroban, ahol a színesre pingált házak igazi karibi hangulatot teremtenek.

Több fotó: ITT

Zapatilla – egész napos hajókirándulás

Másnap volt egy teljes napom, akkor befizettem egy egész napos hajós kirándulásra (Coopeguitur, 35 dollár). A lakatlan, idilli Zapatilla sziget volt a cél, ahol jó két órát töltöttünk strandolással, snorkelinggel. Előtte volt egy kis delfinnézés, egy plusz snorkeling megálló, utána meg ebéd és rövid fotózás egy tengeri csillagokkal bőségesen ellátott parton.

De a nap igazi sztárja a csodaszép Zapatilla volt. Az átlátszó, azúrkék tenger a homokos tengerpartokkal engem kicsit a Maldív-szigetekre emlékeztetett, bár ott nagyságrendekkel izgalmasabb a víz alatti világ (no de az árfekvés is más). Az idillt csak az itt-ott eldobott sörös és üdítős dobozok rontották. Nagy szerencséje az emberiségnek, hogy nem rám van bízva az ítélkezés, különben elég sanyarú sorsuk lenne a szemetelőknek.

Több fotó: ITT

A következő nap már repültem vissza Panamába, de a délelőtt még szabad volt, úgyhogy beneveztem egy sétára a helyi botanikus kertbe. Ezt 20 éve alakítgatja egy angol-új-zélandi házaspár, akik körbeutazták a világot, hogy megtalálják a tökéletes helyet, ahol letelepedhetnek – és Bocasra esett a választásuk. A taxi mindössze 1 dollár (elvileg – turistáknak kettő), és elég mókás volt. A hotelhez rendelt taxi, amiről azt hittem, hogy csak az enyém, útközben buszként viselkedett, azaz felvettünk még egy-két utast, és csalinkáztunk kicsit, hogy kitegyük őket. De pici a város, így ez nem volt nagy időveszteség.

Bár nem szoktak a botanikus kerteket túlságosan lekötni, ezt nagyon imádtam. A rendezett kert és a buja dzsungel okos ötvözete. Nem úgy néz ki, hogy van egy adag X virág valahol, máshol meg egy ágyásnyi Y virág, hanem egymás hegyén-hátán a növények, mintha rendezetlen lenne, de persze nem az. A kétórás séta ára 20 dollár, és csak bizonyos napokon, hétfőn és pénteken, előre bejelentkezve lehet menni (Finca Los Monos Botanical Garden). Madarászoknak is ajánlom, mert tele van egzotikus, színes madárkákkal. Olyan kis csoda, hogy a várostól egy dolláros taxiútra egy kész kis Jurassic parkban találja magát az ember:-)

Több fotó: ITT

És végül, amire nem maradt idő, de ha lett volna még egy napom, érdekes lett volna. A környéken (nem ezen a szigeten, de pár dolláros, motorcsónakos taxiútra egy másikon) kakaóültetvényeket is lehet látogatni. Aki még nem látott ilyet, annak érdekes lehet, hogy készül a csokoládé.

Szállás

Palma Royale
A város egyik elegánsabb szállodája. Standard földszinti szobák 105 USD, nagyobb, négy főre is alkalmas hálószobás lakosztályok 175 USD , valamint a legfelső szinten egy pompás penthouse apartman 325 USD. A főutca végén van, a tenger mellett. Így a központ nyüzsgése nem zavaró, jó csendesek az esték, de pár perc sétával minden elérhető. A recepciósok tudnak foglalni bármit, legyen az taxi, hajókirándulás, étterem. Gyors és ingyenes a wifi, finom a reggeli (árban benne van).

Étkezés

El Chitré
Gyors és olcsó (4-5 USD) ebédre kiváló kifőzde, közel a főtérhez.

Super Gourmet
Ínyenc delikát, nagyon finom és organikus helyi csokik is kaphatóak

El Último Refugio
A város talán legjobb étterme, kiváló halételekkel, tengerparti fekvéssel, főfogások 15 USD körül.