Berlin – praktikus információk

Néhány hasznos információ a Berlinbe utazóknak!

Érkezés

Én a Tegel reptéren szálltam le, így erről tudok nyilatkozni. Innen gyorsan és olcsón be lehet jutni a városba, semmi szükség taxira. Egy TXL jelzésű busszal lehet elérni a Hauptbahnhof metróállomást vagy az Alexanderplatzot, ezekről az állomásokról pedig sokfelé van csatlakozás. A TXL expressz viteldíja 2.80 euró.

Étkezés

Az általam felkeresett éttermekről egy külön bejegyzést írtam, ezt megtalálod: ITT.

Közlekedés

Berlinnek nagyon jó a tömegközlekedése, a járatok tiszták, gyakran közlekednek, hamar kiismerhetőek.

Három tarifazóna van: AB, BC és ABC.  Az AB a városhatárig, terjed, az ABC az agglomerációba is, beleértve Potsdamot (a BC turistáknak értelmetlen, mert az pont a városmagot nem foglalja magába). Az AB zónába 2.80 euró egy jegy, az ABC-be pedig 3.40 euró.

S-Bahn, U-Bahn térkép: ITT

Mivel a látnivalók eléggé szóródnak, naponta valószínűleg többször kell majd metrózni, buszozni, így érdemes bérletet venni. Az egynapos, mindenre jó jegy az AB zónába 7 euró, a hetijegy 30 euró. Érdekesség, hogy a napijegyben három gyerek utazása is benne van, 14 éves korig.

Léteznek olyan kártyák is (Berlin Welcome Card), amelyek a tömegközlekedés mellett a múzeumokban is kedvezményre jogosítanak. Ezekből sokféle van, és érdemes mindenkinek felmérni, hány múzeumba készül, hogy megéri-e ezt megvenni. Tarifatáblázat: ITT.

A metrókon, vasutakon lehet bicajt is vinni, erre külön kialakított részek vannak. MOL Bubihoz hasonló rendszert nem láttam, de aki akar bicajt bérelni, az interneten rengeteg erre szolgáló lapot talál.

Programok

A múzeumokról írtam egy blogbejegyzést, amit ITT találsz.

Nagyon jó kis oldal a Top 10 Berlin, itt lehet például kifejezetten gyerekeknek szóló kiállításokat, programokat keresni. Vannak listák számos más témában, a legjobb futóterepektől a gyertyafényes vacsorákon át a legjobb indiai büfékig.

Szállás

Én épp a világ legnagyobb turisztikai vásárának (ITB) idején voltam kint, amikor kiállítók tízezrei özönlettek a városba a szokásos turistatömegen felül, így a hotelárak az egekbe szöktek. Erre az időre az airbnb-n foglaltam szállást, külvárosi részen. Nem kell ettől félni, mert vonattal vagy metróval 20 perc alatt bent lehet lenni a városban, és jóval olcsóbban lehet akár önálló lakást is találni.

Amikor vége lett a vásárnak és kicsit fellélegzett a város, az utolsó két éjszakára egy szuper hotelbe költöztem.

Az Adina Apartment Hotel Berlin Checkpoint Charlie érdekessége egyrészt az, hogy a tulajdonosoknak magyar kötődése van, nem véletlen, hogy a lánc egyik első szállodáját Budapesten létesítették. A másik jó dolog az volt, hogy bár központi helyen van, nagyon csendes volt a szobám, manapság sajnos még az igen jó hotelek között is ritkaság az ilyesmi.

Minden apartmanhoz tartozik egy amerikai konyhás nappali és egy vagy két hálószoba, így gyerekes családoknak különösen kényelmes.

Az étterem is egész jó, ausztrál tematikára épül, én az Aussie Burgert ettem, finom volt. Tetszett, hogy semmi fennakadást nem okozott, hogy sült krumpli helyett kis salátát kértem hozzá.

Az alagsorban este 11-ig (!) nyitva tartó uszoda már csak hab volt a tortán, ráadásul a kései időpontokban, amikor én befejeztem a bloggal szöszmötölést, már soha nem volt ott senki, azaz pont akkora volt a tömeg, ahogy szeretem:-)

Vásárlás

Az üzletek hétfőtől szombatig vannak nyitva, a nagy plázák gyakran este 9-ig. Vasárnap a legtöbb bolt zárva tart (kivéve minden évben nyolc kijelölt vasárnapot, ezek listája: ITT).

Wifi

A reptéren van egy óra ingyenes wifi, a „Free Airport WiFi Telekom” hálózatra kell csatlakozni. Sok metróállomáson is van ingyenes wifi, itt a „BVG WiFi” hálózatot kell keresni. A belváros közterein is el lehet csípni kapást a „”Free WiFi Berlin”-re csatlakozva. Hotspot lista: ITT.