100+ kedvenc Budapesten: a lángostól a kaviárig

Egy gasztroamatőr kedvenc helyei, ahol a listára kerülés egyetlen szempontja: vissza akarok-e menni?

Valami különlegeset ebédelnék, de nem aranyáron – akciós gourmet ebédek menő helyeken (2.000-5.000 forint, hétköznap)

Fricska Gastropub
Viszonylag új a palettán, de hamar megszerettük. Keddtől péntekig 12-15 óra közt két fogás 2.250, három fogás pedig 2.450 Ft. Figyelmes, udvarias kiszolgálás, konzisztens színvonal.

TÁBLA Budapest
Semmiképp nem ajánlom akkor, ha farkaséhes vagy és nagyon jól akarsz lakni, de ha kifinomult kis fogásokat ebédelnél, akkor tökéletes. Mivel nagyon pici a hely, érdemes asztalt foglalni. Keddtől péntekig 11.30-14.30 óra közt, árak a táblán, a három fogás 2.500-3.000 forint körül jön ki. Előételből, főételből és desszertből is van három-három a fekete táblán, ahonnan választani lehet.

Olimpia
Keddtől péntekig 12-15 óra között 2 fogás 2.850 Ft, 3 fogás: 2.990 Ft. Takács Lajos idején fedeztük fel a helyet, ahol egész különleges vacsorák vannak (nincs étlap, hanem azt az ételsort eszi végig az egész vendégsereg, amit aznap este kreált a séf, és nem lehet sietni, mert ez egy egész estés program). Az is nagy élmény, de ebédelni gyakrabban jövünk, mert igen jó áron mindig finomakat kóstolunk. Nemrég új séf, Ádám Csaba érkezett, de a színvonal mit sem romlott.

ZONA
Hétfőtől péntekig 2 fogás 2.990, 3 fogás 3.590 Ft, plusz kötelezően felszámított 12.5% szervízdíj. Az ebédmenüben a desszert adott, de két előétel és két főétel közül választhatunk. Az árban benne foglaltatik a tisztított víz (környezetvédelemből jeles). A fogások aprók, de kifinomultak, izgalmasak.

Arany Kaviár
Keddtől péntekig 12-15 óra között, 3 fogás 4.900. Az ár tartalmazza az ásványvizet is. Talán itt a legkonzisztensebb a színvonal, mind az ételeket, mind a kiszolgálást illetően. Nyáron nagyon kellemes a kerthelyiség, és odafigyelnek minden apróságra (például arra, hogy a hölgyek táskájának legyen kis zsámoly).

St. Andrea borbár
Hétköznap 12 és 15 óra között a 3 fogásos menü ára egy dl borral vagy egy pohár szörppel 3200 Ft plusz 10% szervízdíj. Ötféle előétel, hétféle főétel (néhányra rá kell fizetni) és kétféle desszert, úgyhogy van választék rendesen és isteni finom.

Budai Milieu
Hétköznap 12 és 15 óra között 2 fogás 2.180, 3 fogás 2.780 Ft, 4 fogás 3.380 Ft. Kifinomult, elegáns a mesterkéltség nélkül. Legalább kétféle előétel, leves, főétel és desszert közül lehet választani. Már sokszor ebédeltünk itt, és még soha nem csalódtunk. Pluszpont, hogy Budán van, ahol kevesebb az ilyen hely, plusz a bevásárlóközpont alatt nyugodtan lehet parkolni, nem kell a belvárosban ezzel vesződni.

Irodista vagyok, olcsó, gyors ebédet akarok (2.000 alatt, hétköznap)

Gettó Gulyás
Azon túl, hogy ide küldöm a külföldi vendégeimet, ha gulyást akarnak enni, az 1.450 forintos háromfogásos ebédmenü is igen jó ár-érték arányban van.

Börze
Elegáns helyen megfizethető ebéd? 11.30-14 között 1.290 forintért kétfogásos menü az időtlen eleganciával berendezett Börzében, ami minden másra (reggeli, hétvégi ebéd, vacsora) is ajánlott. Padlizsánkrém, húsleves, túrógombóc, minden finom.

Chablon Bisztró
Talán még emlékeznek páran arra a csodás pizzás-tésztás helyre, ami vagy 30 éve működött az Arany János utcai metróval szemben, a Bajcsy túlsó oldalán levő ház udvarában. Itt nyitott meg a Chablon Bisztró, ami csak hétköznaponként, ebédidőben üzemel és kedvező áron kínál menüt. Előétel 460, Főétel 990,Desszert 400 forint.

Sophie & Ben
Hétköznap 2 fogás 1490 Ft, 3 fogás 1790 Ft. Két leves, három főétel és két desszert közül választhatunk és akár burgert – sőt, ami még jobb, pulled pork szendvicset – is ki lehet fogni a menüben.

Dzsángó
Apró hely, néhány asztallal, úgyhogy ha épp sokan jönnek, várni kell, vagy idegenek ülnek össze egy asztalhoz, ráadásul meleg időben totál megáll bent a levegő. Nincs nagy választék, de finomak az ételek, és nagyon kedves a kiszolgálás, úgyhogy a közelben dolgozóknak főnyeremény. Jó példa arra, hogy ha van néhány finom fogás és mosolygós a kiszolgálás, a vendégek simán elviselnek egy kis kényelmetlenséget.

D15 étterem
A város egyik legjobban őrzött titka (volt eddig) a Fashion Street egyik elegáns irodaházában, a Deák Palotában megbúvó menza. Sétáljunk el a portások előtt és menjünk fel a lépcsőn vagy a lifttel az első emeletre, ott találjuk az irodai dolgozóknak rendszeresített önkiszolgáló egységet, az ilyen helyekre jellemzőnél magasabb színvonalon. A kétfogásos fix menü ára a leves méretétől függően 1.230 vagy 1.330 forint, de van pár tételes plusz kínálat a táblán is. 11.30-kor nyitnak és érdemes fél 2 előtt érkezni, utána már nagyon gyér a választék. A honlap nem a legfrissebb, most amikor ezt írom 2016. októberben, a 2015. januári 5-9 étlap van kint, de ezt most elnézem nekik.

Kazimir
Ebédidőben nagy pörgés, de a felszolgálók bírják a rohamot, villámgyorsan hozzák-viszik a tányérokat. Egyszerű, de tisztességesen elkészített fogások, 2-3 fogásos fix déli menü, azaz nincs választék (1.250, iletve 1.490 Ft). Közönség nem annyira yuppie, mint inkább romkocsmás.

Anker Klub
Pár lépésre a Deák tértől, szép nagy térben üzemelő étterem, ahol mindig van hely, és pörgős a kiszolgálás. A háromfogásos ebédmenü 1.650 Ft, ebből a leves és a desszert fix, a főétel három közül választható. Az egyetlen a listán, aminek az ebédmenüjéről se a honlapon, se a facebook lapon nincs egy árva információ sem – hahó!

Gold Bisztró
Három fogás, hétfőtől péntekig 11.00 és 20.00 (!) között: 1.890 Ft. 2007-ben még Takács Lajos volt itt a séf, ő honosította itt meg a baráti áru, de igen innovatív ebédmenüt. Ide nem esnek be véletlenül a vendégek, csak aki tudja, hol keresse a helyet: a Budafoki úton, egy squash centerben. Időnként egészen szuper dolgokat is ki lehet fogni, máskor inkább csak átlagos, de nagy csalódás még soha nem ért. Kicsit félhomályos helység, gasztrofotósoknak kihívás, de legalább parkolni könnyű és ingyenes.

Krízia
Hétköznap háromfogásos menü 1.500 Ft. Két előétel és két főétel közül lehet választani, a desszert fix. Amikor olasz szokás szerint valami tészta az előétel, egész biztos, hogy jól lehet lakni a három fogással. A kiszolgálás mindig udvarias.

Ínyenc vacsorát ennék (kerek születésnap, házassági évforduló, külföldi rokon jön, találkozás régi kollégákkal, azaz ünneplés van)

Borkonyha
Nagyon szeretem Sárközi Ákos egyből felismerhető fogásait (nem csak azóta, mióta csillagot kapott és tévésztár lett:-), és azt is, milyen fesztelenül, barátságosan is lehet Michelin csillagos színvonalon működni. Pékséget is nyithatnának, imádom a kenyereit, kicsit nehéz is visszafogni magam az étkezés elején, hogy ne lakjak velük jól. Régi kollégákkal pár havonta felkeressük és még soha nem kellett csalódnunk.

Rosenstein
Ha csak egy helyre vihetem a külföldi vendégeimet, ide hozom – itt ugyanis megkóstolhatnak magyar fogásokat, miközben nemzetközi szintű vendéglátást kapnak. A falakból is árad a vendégek iránti tisztelet. Bár nincs körülöttük hatalmas hájp, ráadásul világvége kis utcában vannak, akárhányszor voltam, telt ház volt. Tudnak valamit.

NOBU
A NOBU láncba még New Yorkban szerettem bele, nagy volt az öröm, amikor Budapesten is nyílt egy éttermük. Ugyan nekem a hangosan kiabálós köszönés se ott, se itthon nem jött be, de a kaják annál inkább. Érdemes figyelni a speciális eseményeket is, mint a külföldi NOBU éttermekből érkező séfek vendégszerepléseit, egészen zseniális ételsorokhoz volt már így szerencsém.

Salon
Csodálatos fogások, kifogástalan kiszolgálás, gyönyörű környezet – és amiben szerintem a Salon a legjobb: egyediség. Wolf András eddig minden Gourmet Fesztiválon alkotott valami nagyon emlékezeteset, és egész biztos, hogy egy itt elköltött vacsora során is lesz olyan fogás, amit sokáig emleget a vendég.

Petrus
A város talán leghangulatosabb étterme. Kicsit meglepő környéken egy végtelenül otthonos, barátságos étterem, ahol akármeddig el tudtam volna szemlélődni, annyira sok kedves részlet van a berendezésben. Nagyon finomakat ettünk, a szép tálalás néhol egy egész picit ugyan a praktikum rovására ment, de megbirkóztunk a kihívásokkal.

Én nem akarom keresni az apró falatot a hatalmas fehér tálon – akkora rántott húst akarok, ami lelóg a tányérról

Pléh Csárda (Bádog Gundel)
Brutális adagok, nagyon egyszerű környezetben. A konyha egy piacon felállított bódé, bent egyszerű pultok, kint négy műanyag asztal. Az elképesztően nagy húsokat csak úgy csupasz kézzel csapják a mérlegre, ide kifinomult gasztromókusok ne jöjjenek. A kaja meglepően finom, a cigánypecsenye fűszerezése nekem pontosan bejött, akárcsak a sültkrumpli ropogóssága. Borravalót nem fogadnak el, és amikor sokkos állapotban bámultam az adagot, a tulaj csak annyit dörmögött az orra alatt, hogy “aki kevesebbet ad ennyi pénzért, az csal”. Inni csak málnaszörp van, amikor kólát kértem, csak fintorogtak, hogy az egészségtelen (igazuk van).

Bábelék
A Pléh Csárda rokona, nemcsak átvitt értelemben, de családi kötelék alapján is. Az adagok is itt emberek, de nagyobb a választék, és kényelmesebben le lehet ülni, úgyhogy egy amolyan upgradelt Pléh.

KisBig
Kint a Budafoki úton, a semmi közepén meglepően nagy tömegek ostromolják ebédidőben ezt az intézményt, ahol valóban emberes adagok vannak. Pultnál kell kérni, tálcán vihetjük (cipelhetjük) az ebédet az asztalhoz, van terasz is. Kizárólag hétköznap, ebédidőben.

Rétisas
Hagyományos ételek, tekintélyes adagok, a hely specialitása a mátrai borzaska. Csodák azért nincsenek, a szinte ijesztően óriási borzaska nem a hústól, hanem a krumpli mennyiségétől hatalmas, és finomnak nem mondanám. De ha valakinek az a célja, hogy egyszer úgy totál jóllakjon, itt megteheti.

Családi hétvégi ebédet szeretnénk, amolyan hagyományos “polgári” helyen, ahol a nagymamától az unokáig mindenki talál magának valamit

Kéhli
Velőscsont, húsleves piros fazékban, puliszka, lecsó, sült libacomb, túrógombóc – és minden más klasszikus az étlapon.

Cafe Kör
A honlapjukon nem találtam, mikor nyitottak, de amióta emlékszem, ott vannak a Sas utcában. Semmi nem változik: az étlapon nyoma nincs a gasztroforradalomnak, semmi kísérletezés, újítás, de hozzák a megszokott színvonalat. Az asztalok ugyanolyan kényelmetlenül közel vannak egymáshoz, mint egy-másfél évtizede, de a pincérek ugyanolyan kedvesek. A honlapon külön kiemelik, hogy csak készpénzt fogadnak el, pénzügyekben is maradnak a tradícióknál. Egy olyan étterem, ahol se kimagasló pozitív, se nagyon negatív  élmény nem ér minket, de megbízhatóan hozza egy családi ebéd színvonalát.

Kakas
Nem tudok elfogultság nélkül beszélni a Kakasról, mert szüleimmel jó párszor jártunk itt. A családi ház ugyanis Pestlőrincen van, és jeles családi ünnepekkor, amikor nem volt kedvünk bemenni a belvárosba, ide hoztam el anyuékat. Nagyon szerettük a kis kert hangulatát, a pincérek kedvességét, a házias konyhát. Minden kerületbe kellene egy ilyen.

A legjobb kockásabroszosok

Gyergyó Pasarét
Az egyik törzshelyem. Körömpörkölt, szalontüdő, csupros káposztás harcsa és rántott borjúláb… A vendéglőbe gyakorlatilag csak a beavatottak járnak – nincs turistaforgalom, a bedeszkázott kerítéseknek köszönhetően nem is látszik, hogy itt mi van – ha nem veszi észre az ember a táblát, simán továbbsétál. A közönség viszont elképesztően vegyes: míg az egyik asztalnál befektetési bankárok vitatják meg az ügyeket, a másiknál nyugdíjas nénike vár ételhordóval a kis ebédjére. Csak keddtől szombatig, ebédidőben van nyitva, 11:30-15:30 között, a Pasaréti út 75. szám alatt.

Tüköry étterem
Amikor a külföldi vendégeimet valahova a belvárosba kell küldenem “tipikus magyarost” enni egyszerű helyen, akkor általában ezt javaslom. Én is betévedek néha ebédidőben, amikor kedvező áron van ebédmenü, de ha az épp nem tetszik, az étlapról választva sem vészesen drága. A Marschall máj szerintem egész kiváló és szintén visszatérő kedvenc a túrós palacsinta vanília öntettel.

Róma ételbár
Az ételek se rosszak, bár nem is kiemelkedően jók, viszont a hangulat abszolút retró és végtelenül családias, kedves. Igazi autentikus kockás abroszos hely, lojális törzsközönséggel, kedélyes légkörrel.

Bognár cukrászda
A legretróbb cuki finom süteményekkel (kultikus: mákos-szilvás pite)

Fischer Cukrászda
Igazi gyerekkort idéző cukrászda kedves cukrászbácsival, régimódi süteményekkel (semmi francia mousse flancolás), tejszínhabos kávéval.

Bambi presszó
Egy kultikus hely, a legautentikusabb kávézó a 60-as évekből változatlan berendezéssel és hangulattal.

Világízek Budapesten

Arriba Taqueria
Mexikói. Szeretem, hogy gyors, hogy összeválogathatom a hozzávalókat, de mindig morgok, mire az étel végére érek, hogy totál átázik a papír, amivel kibélelik a kis műanyag kosarakat, így az utolsó falatok már tele vannak papírfoszlányokkal – bárcsak lehetne normális tányéron kérni a cuccokat.

Bangla
Több kis büfével működő bangladesi konyha, igazán lelkes, kedves tulajdonossal és szuper kajákkal (kedvenc mangó lassi!). Minden nap nyitva!

Bontxo
A hirtelen egymásutánban nyílt spanyol tapasos helyek közül nekem ez jön be a leginkább. Kedvencek: fokhagymás garnéla és az ököruszály burgonyaágyon.

Caffe’ Gian Mario
Lehet, hogy nem itt a legjobb az pizza és a tészta, de itt a legolaszosabb a hangulat és mindig van isteni cannoli.

2 Spaghi
Ha otthon akar valaki tésztát főzni, itt a legjobb beszerezni az alapanyagot (magát a tésztát), és akkor otthon elég csak a feltéttel bajlódni.

Funky Pho
A városban lassan minden sarkon van már vietnami pho, de számomra ez a kedvenc. Jó a pacalsaláta is, meg gyakran kísérleteznek új fogásokkal, mindig van valami érdekesség. A csöpögtetett, cukrozott sűrített tejjel készített vietnami kávét is ki lehet itt próbálni, én azt szoktam desszert gyanánt fogyasztani. Nincs sok hely, úgyhogy érdemes nem csúcsidőben érkezni.

Hathi
Gyors, indiai kifőzde, készételekkel, csak a mindig frissen sütött kenyérre (naan) kell pár percet várni. Ebédidőben néha megugrik a sor hossza, de azért a környéken dolgozóknak belefér az ebédidőbe. Az utca ugyan fizető parkolós, de az étterem előtt van pár ingyenes hely beállni (és ha nem 12-14 közt jövünk, akkor általában hely is van).

Kerkyra Gyros
Finom a gyros, jók hozzá a saláták, van néhány más fogás is, 12-14 közt nagy a tömeg, jobb előtte-utána jönni.

Kisparázs
A thai éttermek közül még mindig ez a régi a kedvenc.

Komachi Bistro
Japán bisztró, nagyon jó árakon lehet enni, és itt láttam legnagyobb arányban japán vendégeket, ami mindenképp jó jel.

Biwako
Szintén japán, a legjobb ramen lelőhelye (sajnos nem olcsó…)

Okuyama-no sushi
Az egyetlen hely, ahol totál nyugodtan eszek sushit, valahogy megbízom az itteni séfben, hogy csak friss hallal dolgozik. És a sushi alapja a bizalom. Nem könnyű megtalálni, szerintem a közvetlen környéken lakók se ismerik, de kutassátok fel, egy belső udvar eldugott lépcsőjén kell lemenni, annyit segítek:-)

Ramenka
Ramen nagyon jó ár-érték arányban, jó a gyoza is, no és a krumplisalátát is érdemes kipróbálni. Jó design, kedves kiszolgálók, minden a helyén van.

Kyros Gyros
Nekem az itteni gyros a kedvencem. Amikor rám jön a lelkiismeretfurdalás, hogy kicsit könnyedebben kellene kajálni, akkor csak a húst kérem salátával (vagy csak a joghurttal), pita nélkül.

Momotaro Ramen
Mióta átköltözött az egykori Nimród étterembe, kicsit szürreális vadásztrófeák közt kínai gőzölt batyut enni, de ez legyen a legnagyobb gond. Kultkaja: a gőzölt batyu mellett a marhahúsos ramen. A kevés vasárnap is nyitva tartó helyek egyike.

Montenegrói Gurman
Szuper cevap, házi ajvárral (sajnos az feláras, de megéri) és ami plusz pont: nonstop!

Koreai-japán kifőzde
A Rózsadomb center szuper korai-japán boltja mellett megbújó kis kifőzdéjében isteni bibimbap (rizses egytálétel) van.

Vegetáriánus vagyok, hova menjek?

Govinda
Ezer éve járok ide ebédelni, levegő ugyan nincs sok a pincehelyiségben, de tisztességes vegetáriánus ételek annál inkább, és szerencsére konzisztens színvonalon.

Napfényes
Kifejezetten érdekes, finom fogások, totál vegáknak is. Az étlap állandó fogásai mellett kedvező áron napi menü. A 7. kerületi egységük pincehelység, úgyhogy annyira nem hangulatos, de az 5. kerületben szép helyen vannak (viszont időnként nagyon lassú a kiszolgálás).

Slow foodiez
Nagyon barátságos vegetáriánus, vegán hely, elbűvölően kedves kiszolgáló lányokkal és meglepően finom nyers ételekkel

Street food – burger, hurka és társai

Bors Gasztrobár
A Kálvin téri levesbár nyitotta a sort, de a Borsban dolgozó fiúk vitték tökélyre a műfajt. Kedvenc: pirított velős, jalapeno paprikás bagett és jók a házi szörpök is.

Anyu leves és szendvics
Szerethető kedves kis büfé, jó helyen a műegyemistáknak. Kicsike, úgyhogy szerencse kell helyhez jutni, vagy holtidőben (ne ebédkor) menjetek.

Bodega Vágóhíd
Én nem vagyok egy nagy hamburger rajongó, de imádom az itteni balkán burgert ajvárral, meg úgy általában jó hely sietős, egyszerű ebédekre. Nem egy elegáns hely, gyárudvaron egyszerű bódé, de a kaják jók (kivéve a főzelékeket, azok túl old-school az ízlésemnek, azaz kevés benne a zöldség és sok a rántás).

Budafoki úti hentes
Komoly szakmai viták zajlanak arról, hol a legjobb a hurka a városban – én szeretem itt a véreset és a májasat is, meg úgy kibámulni a nagy ablakon, ahogy a pultnál falatozgatok. A közönség is valahogy olyan jó társaság, általában fiatal, laza srácok, nem gond, ha fröccsen a zsír vagy harapáskor spriccel az uborka.

Butcher’s Kitchen
Zseniális pastrami szendvics. Ebben a műfajban is van már több egység a városban, de nekem ez ízlik messze a legjobban.

Buja Disznó(k)
A hatalmas és minőségi rántotthús lelőhelye, bár nekem a rántott malacfül még jobban ízlett.

Pizzica
Kicsi, de finom pizzaszeletkék.

La pizza di mamma sofia
Nagyobbacska, de szintén finom pizzaszeletek. A lokáció (és a színvonal) miatt állandóan pörög a hely, úgyhogy a pizza mindig friss, épp a sütőből jön.

Szerethető kávéházak, sütizésre és beszélgetésre

KicsiZsó
Verhetetlen a műfajban. Egész nap lehet reggelizni, délben néhány meleg fogás is van, finomak a sütemények és kicsiZsó mindig mosolyog – egyszerűen úgy imádnivaló, ahogy van. Kedvenc: hagymás-kolbászos rántotta.

Rojt és Bojt
Egy nagyon szimpatikus fiatal pár által megálmodott és üzemeltetett kávézó finomságokkal és sok szeretettel.

Asztalka
Csodálatos sütemények egy aprócska, de szépen összerakott cukrászdában (bár egy kicsit szerintem rontott az összképen a bezsúfolt fagylaltospult és plusz hűtő). A kiszolgálás néha akadozik, amikor nem a tulajdonos lány van ott, de belefér, ez nem gyorsétterem. Kedvenc: kókuszos tarte.

Édes Sári
Helyben (vajjal és sok szeretettel) készülő sütik, Sári keze alól. Nagyon édes kis cukrászda, mindössze két asztallal, de akármilyen pici a hely, kialakítottak egy gyereksarkot. Nem véletlenül, ugyanis a cukrászda egy óvoda vonzáskörzetében van. Gluténmentes sütit is tartanak, és minden megfizethető áron van.

Dynamo Bike
Félig bicajkölcsönző, félig cukrászda, helyben, a tulajdonos által sütött sütikkel, melyek közt mindig akad az ilyen-olyan mentesekből is. Kedvenc: a dunsztosüvegben levő kekszek (praktikus, amikor nem fér belénk egy teljes tortaszelet)

Galéria 12
Kiállítóhely, kávézó, de igen figyelemreméltó a ritkaságokat is rejtő borlap, csakúgy, mint a törzsközönség – például az egyik asztalnál összegyűlő aranyos nyugdíjas kártyacsapat. A pultnál álló lány egész biztos benne van a város Top10 legmosolygósabb kiszolgálója közt, mindig csupa kedvesség. Kedvenc: quiche

Massolit Books and Café
Ahol megállt az idő. Rengeteg angol nyelvű könyv nagyon baráti áron, sok-sok kuckó, hangulatos kert, wifi, és olyan otthonos atmoszféra, amivel kevés nappali vetekszik. A kajafelhozatal kicsit esetleges, valamikor csak 2-3 süti árválkodik a pulton, máskor meg forró leveseket is ki lehet fogni, úgyhogy ide én elsősorban nem enni, hanem a barátságos hangulat miatt jövök. Kedvenc: kerthelység

Mad Dog
Itt is remek a kávé, és hangulatos a design, talán egy város egyetlen kávézója, ahol még igazi lemezekről szól a zene. Sajnos csak hétköznap vannak nyitva.

Kelet Kávézó és Galéria
Ahogy beléptem, már tudtam, hogy ezt szeretni fogom – a rengeteg könyv a fal melletti polcokon azonnal lelassítja az embert és ücsörgésre csábít. Bónusz: minden nap (vasárnap is!) este 11-ig nyitva.

Caffe Torino
Amikor még sehol nem voltak a kávés toplisták (talán még a gasztroforradalom szót se ejtette ki senki a száján), a bennfentesek Carlo nevét suttogták egymás fülébe a városban. A magyarul is jól beszélő olasz akkoriban az Olasz Intézet kávézójában dolgozott, majd a Nostro Gastronomy, később pedig a Caffe Torino csapatában. Sajnos 2014 tavaszán visszaköltözött Olaszországba, így a legendás Carlo presszót már nem kóstolhatjuk, de a Torino sok szempontból szerethető. Kedvesek, jók a sütik és nyáron szuper a múzeumkert mellett ücsörögni. Elsősorban akkor, terasz-szezonban ajánlom.

Törökméz
Budán viszonylag kevés helyes kávéház van, így nagy öröm volt felfedezni a Margit utcában ezt kis kedves zugot. Nagyon otthonos a hangulat, néhány jól kiválasztott, egész nap kapható reggelivel, süteménnyel. Csupa minőségi áru, a müzlitől a kávéig, látszik, hogy gondosan válogatták őket. Egy picike terasza is van, télen fűthető.

Cafe Zsivago
Az ételkínálat nagyon szűk, de az atmoszféra kedves és sok kis privát zugba lehet elbújni.

Corvin Cafe
Kedves kis kávézó alig két asztallal, de jó időben hangulatos kerthelyiséggel macskaköves téren

Cafe Flore Matin
Nagyon barátságos, bájos kis kávézó helyes terasszal, franciás reggeli kínálattal

Édesmindegy
Ha hirtelen pasteis de nata után vágyakozol, itt megtalálod.

Süti elvitelre

Zazzi
Nincs ember a földön, aki ne szeretné a Zazzi sütijeit és a két Zazzis hölgyet, akiknek szerelmük a cukrászat. Én általában nem vagyok az ilyen típusú desszertek híve (jobban szeretem az abszolút hagyományos sütiket, mint a mákos pite és Rákóczi-túrós), de ezek nem túl édesek, és annyira érdekes ízeket kombinálnak össze. Kevés asztal van, és nem hosszú beszélgetésekre van kitalálva a hely, inkább elvitelre (de azért néhányan le tudnak ülni). Kedvenc: mákos-ribizlis.

Daubner
Ma már nem “sikkes”, de amióta az eszem tudom, nincs buli a Daubner tökmagos pogácsája nélkül. Itt évtizedek óta még hétköznap délelőtt is sorok állnak, amiért sokan elverik rajtuk a port (miért nem bővítenek, direkt csinálják, stb.), de én valahogy nem szoktam ezen bosszankodni, valahogy megnyugtat, hogy bizonyos dolgok állandóak az életben. Kedvenc: tökmagos pogi, szilvás papucs

Hol igyak egy jó kávét?

Ez mostanság nagyon forró téma, és komoly verseny van a toplisták közt – én nem állítanék fel egy újabbat, inkább felsorolom azokat a helyeket, ahol én az átlagnál jobb kávét találtam.

My Little Melbourne
Tamp&Pull
Fekete
Espresso Embassy
Madal
Barako
Mantra Specialty Coffee Minibar
Lumen
Cafe Memories
Stika
Blue Bird Roastery
Kahwa
Cafe Memories

Külön kiemelném az All Day Coffee-t, itt ugyanis a hibátlan kávé mellett zseniális sütemények vannak!

Hol a legkakaósabb a kakaós csiga?

Jacques Liszt – Misi a pék
Itt speciel a mákos rétes a kedvencem (amiben nincs hagyományos réteslap, van viszont rengeteg mák), de a kakaós csiga is olyan igazi tele kakaós, ami után ki kell mosakodni.

Butter Brothers
Remek pékség, finom péksüteményekkel, per pillanat ez vezeti a kakaós-csiga toplistám. Nyáron terasz is van.

Pékműhely
Nagyon finom kenyerek, csupa természetes alapanyagból.

Három Tarka Macska
Nem ez a legkakaósabb csiga, de talán a legfinomabb a tésztája. Óvakodjatok a vörösáfonyás baltik veknitől, mert úgy rászoktok, hogy az életbe nem jöttök le a szerről!:-)

Mlinar
Horvát pékséglánc több üzlettel, melyek közül a Corvin pláza melletti a legtágasabb, itt kellemes terasz is van, no és ennek a leghosszabb a nyitvatartása. Kedvenc: meggyes burek és hagymás nagykifli.

Panificio il Basilico
Itt pont a kakaós csiga nem ízlett, viszont finom volt minden más kóstolt péksütemény, és a kiszolgálás is nagyon kedves. Csak a croissantra ne szórnának porcukrot…

Kemence
Pestlőrinc végében egy kedves családi pékség, többek közt csodálatos mákos pitével. Sokféle kenyér, friss péksütemények, kimért aprósütik, természetesen ízfokozók és egyéb fölös adalékok nélkül.

Tél van, forró csokira vágyok

Noir Chocobar
Egy hosszú tél során végigittam a város talán öszes forrócsokiját és az itt talált “70%-os étcsokoládé eszencia” volt a legsűrűbb, legfinomabb. 850 forintért nem olcsó, különösen, hogy mindössze egy decis kiszerelésben érkezik, de minden cseppje kincs. A többi forró csoki kétdecis adag, és igen gazdag belőlük a kínálat – az alapja mindegyiknek 51 százalék kakaótartalmú csoki. Minden nap nyitva, de estére foglalás erősen ajánlott.

A nyúlon túl, azaz nem csak kaja, hanem közösségi hely

Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató
Eredetileg zöldségbolt, de nagyon jó kis programok szoktak itt lenni, például egzotikus kóstolók, amikor magunk készíthetjük a fogásokat.

Szimpla Kert
A legrégebbi, eredeti romkocsma, de én elsősorban a vasárnapi piacra szoktam kijönni, nem is annyira vásárolni, hanem a déli ebédfőzés miatt. Gasztrobloggereket szoktak felkérni, hogy egy-egy nagy fazékban készítsenek valami finomat, melynek bevétele jótékony célokat szolgál.

Nyitott Műhely
Elsősorban rendezvényhelyszín, de a konyhája is jó, és remek teaválaszték van.

Kedvenc helyek, melyeket nem tudtam begyömöszölni egyik kategóriába se

Hokedli
Nagyszerű főzelékek, egészségesen elkészítve egy icipici üzletben.

Molnár
Rendelésre készített, nagyon friss és finom kürtöskalács.

Retró Büfé
Éjjel-nappal lángos.

Habos Gofri
Sokféle finom gofri.

La Delizia
Minőségi kekszválaszték.

Fülemüle
Kedvenc sólet-lelőhely.

Szalonspicc
Nem vagyok borfogyasztó, így a borbárokat a borok alapján nem tudnám megítélni, de a Szalonspiccet nagyon szeretem a burgerek, macaronok, barbecue rendezvények és a hangulata miatt. Állandó színhelye a Gourmet Fesztivál after partyknak is:-)

Gdansk
Lengyel könyvek, vodka és herring

Építész pince
A város legromantikusabb kerthelyisége, csütörtök esténként élő jazz.