10 kevésbé ismert német világörökség

2016. szeptember. Nagy fába vágom a fejszémet. Végigautózom szinte egész Németországon 10 kevésbé ismert német világörökség világörökség nyomában.

Németországban már számtalan alkalommal voltam, így láttam minden fontos, amolyan kötelező látnivalót. Van azonban 13 kevésbé ismert világörökség, amelyek eddig kimaradtak az útitervekből. Ezekből fogok most felkeresni tízet (a maradék háromból kettő helyszín több országon átnyúló világörökségekhez tartozik, és praktikusabb őket máshol megnézni, a harmadik, a Bayreuth operaház pedig jelenleg renoválás alatt van, úgyhogy abból most nem látnék semmit). A tíz “csodabogár” felkereséséhez gyakorlatilag át kell autóznom az egész országon, észak-dél irányban, és egy hetem lesz rá – úgyhogy nem fogok unatkozni:-)

Németországban egyébként összesen 41 (!) világörökség van, és ezzel az ötödik helyet foglalja el a világranglistán. Csak négy ország előzi meg a világörökségek számát tekintve: Olaszország, Kína, Spanyolország és Franciaország. Látnivaló tehát akad bőven. Sokan ismerik a kölni dómot, a berlini múzeumnegyedet, Weimart, a potsdami palotát, Wittenberg Luther-örökségét, hogy csak a legismertebb német UNESCO helyszíneket említsem. De nézzük, milyen csemegék akadnak még az elszánt világörökség-vadászoknak!

ger1

1. A hamburgi Speicherstadt és Kontorhaus negyedek

Hamburgot a kikötője tette fel a térképre, így nem meglepő, milyen kiemelt jelentősége van az itteni raktáraknak – melyek a 19. század legnagyobb raktáregyüttesét alkották. A kanálisokkal szabdalt raktárnegyed vörös téglás házai közül kiemelkedik szépségével a Chilehaus, a maga hajót formáló tetőszerkezetével. Ez a csak itt, északon élő építészeti irányzat, a “tégla impresszionizmus” legjelentősebb alkotása. A csodás raktárakban még pár éve is rengeteg kávét, kakaót, fűszereket tároltak, ma pedig várják, mi lesz vajon a további hasznosításuk…

Nagyon hangulatos a környéken sétálni, kis hidakon átkelve, minden kanyarban új épületeket felfedezve. Ha valakinek van bőségesen ideje, a legjobb hajóval fedezni fel ezt a kerületet!

ger2 ger3

(több fotó ITT)

És ha már errefelé jár az ember, a közelben kihagyhatatlan Hamburg legújabb büszkesége: az Elbphilharmonie épülete. A (szerintem) zseniális épület egy vadonatúj üvegpalota, ami egy régi, vörös téglás raktárépület tetején ül. Tervezői a svájci Herzog & de Meuron iroda, és várhatóan 2017 januárjában nyílik meg.

ger4

Szállástipp Hamburban: Kröger by Underdog Hotels (fiatalos, lendületes hotel, egyszerű szobákkal, de zseniális közös helységekkel)

ger5

2. Corvey, egykori bencés apátság

Az 1200 éves egykori bencés apátságnak különösen a könyvtára volt híres. Számos püspök került ki falai közül. Ez volt az egyik legjelentősebb Karoling-kori kolostor, és a mai napig Németország egyik legfontosabb vallási emléke. Minden nap 11 és 15 órakor vannak vezetett túrák (német nyelven), de nem kötelező ehhez csatlakozni, belépő megváltása után egyénileg is látogatható.

Ha valaki nem ért németül, én azt ajánlom, ne csatlakozzon a túrához, egyrészt akkor a saját tempójában haladhat a csodálatos termeken keresztül, másrészt elkerüli a tömeget.

ger6

ger7 ger8

(több fotó ITT)

Étteremtipp Höxterben: Strullenkrug (finom ebéd egy tüneményes felszolgálóhölggyel)

3. A kasseli Wilhelmshöhe hegyi park

Európa legnagyobb barokk parkjában vagyunk, amit mégis csak az UNESCO jelölés tett igazán népszerűvé – ma már a “vizes napokon”, amikor beindítják a park szökőkútjait és vízeséseit (azaz szerdán és vasárnap) napi 8.000 látogatója van, a korábbi 3.000 helyett.

A park hatalmas, 2.4 km2, ráadásul egy hegyoldalban alakították ki. Az égvilágon minden mesterséges, maga a domb is, plusz a patakmedrek, utak, vízesések. A legmagasabb pontján áll a Herkules szobor, lent pedig a Wilhelmshöhe kastély – a kettő közt pedig vadregényes sétautak. Csak a fenti kilátóba és a lenti kastélyba kell jegyet váltani, maga a park ingyenesen látogatható!

A parkon belüli kisbusz járatok csak a vizes napokon közlekednek, egyébként nagyon macerás (három buszjárat) eljutni a felső parkolóból az alsóba. Sportosabbak fent hagyhatják az autót, lesétálhatnak, majd vissza fel az autóhoz, vagy kezdhetik ugyanezt az alsó parkolóból. Látogatóközpont van mindkét helyen. Aki kevésbé érez magában erőt a meredek hegyoldalhoz, azt is csinálhatja, hogy fent leparkol, megnézi a Herkules-szobrot és kilátót, majd legurul autóval az alsó parkolóig, és onnan fedezi fel a kastélyt.

ger9 ger10

(több fotó ITT)

Hoteltipp a közelben: Fritz’es Goldener Stern

4.  Messel, fosszílialelőhely

Finoman szólva alacsonyan volt az adrenalinszintem, amikor Messel felé autóztam, ha erősebben fogalmaznék, ez szinte púp volt a hátamon. Már párszor pórul jártam ilyen régészeti lelőhelyekkel, ahol nincs semmi, csak egyszer találtak valami érdekeset a területen. De úgy voltam vele, se pénzben, se időben nem nagy kitérő, akkor már legyen komplett a világörökség lista, megállok egy kis időre, kirakom a pipát, aztán veszem a kalapom.

Na, mondanom sem kell, hogy ez volt az egyik legérdekesebb világörökség.

Az UNESCO által listázott helyszínek közt van sok több száz, vagy több ezer éves tétel, de ritkán fut bele az ember olyanba, aminek fel se fogja a korát. Itt egy régi tómederben 50 millió éves fosszíliák vannak, ráadásul rengeteg (eddig mintegy 40.000-et találtak) és elképesztően sokfélék. Magas számuk, kiváló állapotuk és változatosságuk miatt nem volt kérdés, hogy Messelt a világörökség részéve választják.

A két legérdekesebb lelet számomra a ló és a majom voltak (előbbiről replika, utóbbiról csak rajz van, a leletek ugyanis nem itt, hanem múzeumokban vannak). A ló azért lepett meg, mert mindössze 30-40 cm magas, ezek szerint akkoriban ilyen miniatűr lovacskák laktak a bolygónkon. A majom pedig Ida, a világ egyik leghíresebb főemlőslelete.

A helyszínen nem igazán lehet látni semmit, de érdemes egy túrához csatlakozni, mert akkor megelevenedik a történelem. Az egyórás séta során elmondják a lelőhely történetét és megmutatnak néhány lelelet, a kétóráson (csak április és október közt, péntektől vasárnapig naponta egyszer, 15-17 óra közt) akár az ásatást is ki lehet próbálni.

ger11

ger12

(több fotó ITT)

5. Lorsch apátság

Az egyik legapróbb világörökségi tétel, amely ugyanakkor I. Nagy Károly korszakának egyik legjelentősebb műemléke. A korai román stílusú bencés apátságot 764-ben alapították, és közel fél évszázadon keresztül állt fenn. A kora középkorban a Frank Birodalom egyik szellemi és kulturális központja volt. Pápák és uralkodók sorra kényeztette privilégiumokkal és földterületekkel, így hamarosan rendkívül gazdaggá és politikailag is erőssé vált. Ma már csak ez a kicsi, de csodálatos Torhalle (kapucsarnok) maradt fenn az egykor virágzó bencés apátságból, bár arról csak találgatások folynak, mi lehetett az eredeti funkciója – könyvtár, fogadóterem, vagy akár diadalkapu. Felső szinte csak vezetett túrával látogatható.

A városka főtere is bűbájos a fagerendás házakkal, úgyhogy akármilyen kicsi is a világörökség, megér egy látogatást!

ger13 ger14

6. Maulbronn apátság

Ez a hajdani ciszterci apátság az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori kolostor. A zárt fallal körülhatárolt területen ma a városháza, rendőrség, néhány igazgatási épület kapott helyet, de van patika, ajándékbolt és pár vendéglő is. Csak a templomba és annak kerengőjébe kell jegyet váltani, magára a térre bárki bemehet, ráadásul közvetlenül az apátság mellett nagy és ingyenes parkoló van.

ger15 ger16

(több fotó ITT)

7. Weissenhof

Nemrég lett a világörökség része Le Corbusier svájci-francia sztárépítész és várostervező építészi munkássága. Érdekesség, hogy az általa tervezett épületek elismerését korában kétszer is elutasította az UNESCO. Az idei nevezést megújított formában adták be, három kontinens hét országa fogott össze, és az indítványukban azt emelték ki, hogy Le Corbusier munkássága “a modernitás globalizálódásának tanújele”. Ezzel nyertek.

A Weissenhof házat Le Corbusier az 1927-es stuttgarti kiállításra tervezte, ahol lakóházak felhúzása volt a feladat 17 neves építésznek. A projekt koordinátora Mies van der Rohe volt. Bár munkásotthonok prototípusának hívták az épületeket, jóval drágábban alakították ki azokat, mint amit egy átlag munkás megengedhet magának.

Mindenesetre nem tudom, van-e még máshol lehetőség egy eredeti Le Corbusier lakóépületben körülnézni, úgyhogy én megtettem és imádtam minden porcikáját!

ger17 ger18

(több fotó ITT)

8. Reichenau kolostorszigete

A csodálatos Bodenseen a 724-ben alapított Benedek rendi kolostor került fel a világörökségi listára, ami a középkor egyik fontos szellemi központja volt. Az UNESCO jelöléshez ugyebár nem elég, ha valami szép és régi, kell, hogy valamiben egyedülálló, különleges legyen. Ez a kolostor a 10. és 11. századi kéziratok folytán vált világhírűvé, mivel ezek egyedülálló módon képviselik a korabeli kódexfestészetet.

Magukat az iratokat nem tudjuk itt megnézni, azok a badeni tartományi könyvtárban vannak, de három templomot igen.

Közülük a legérdekesebb, legszebb, a St. Georg nyaranta (május és szeptember közt) csak idegenvezetővel látogatható, naponta kétszer: 12.30 és 16 órakor (a képek védelmében nem akarják, hogy a csúcsidőszakokban folyamatosan nyitogassák a látogatók az ajtókat, mert a benti hűvös és a kinti forróság okozta pár nem tenne jót nekik).

A vezetésre nem kell előre jelentkezni, csak oda kell menni a túra kezdetére és leperkálni az idegenvezetőnek 2 eurót.

Kirándulástipp: a Bodensee körül nagyszerű kerékpáros útvonalat alakítottak ki, nagyon sokan bicajjal közlekednek errefelé. A szigetre is átvihető komppal a kerékpár, és ott a Konstanz állomástól 12 km a templom. A komp 10 percenként közlekedik.

ger19 ger20

(több fotó ITT)

9. Történelem előtti cölöpházak az Alpok közelében

A világörökséget gyűjtők közt időnként vita tárgya, mikor lehet kitenni a pipát a meglátogatott jelölés mellé, ha az több tételből áll. Vannak ugyanis olyan világörökségek, melyek több helyszínen vannak, mint például a tegnap említett Le Corbusier munkássága, három kontinens hét országában.

Az igazán keményvonalasok úgy gondolják, csak akkor teljesített a feladat, ha a világörökségi tétel  minden egyes elemét meglátogatták. Na, nekik igencsak felállhatott a hátukon a szőr, amikor meglátták ezt az UNESCO jelölést, ami 111 (!!!) régészeti leletből áll, ráadásul mind a tengerben van.

Hogy miről van szó? Több ezer éves településekről, melyek cölöpökre épültek itt az Alpok környékén. Eddig 937 ilyen település találtak, a fele Svájcban van, de látogatás szempontjából a legkirályabb a német Underuhldingenben. Itt ugyanis, a Bodensee partján rekonstruáltak egy települést, és bár totál mű az egész, nagyon sokat dolgoztak azon, hogy minél valósághűbb legyen.

Maguk a települések ugyanis nem maradtak fent (i.e. 5000 körül jelentek meg), csak a cölöpök a tengerfenéken, melyekből egyébként pár látható is a látogatóközpontban.

Egyébként elég okosak voltak már, akik itt éltek, pedig a híres ősi civilizációk még ki se alakultak. A cölöpös házak védelmet adtak, könnyen lehetett halhoz jutni, és kényelmesen kivehették a részüket a lakók a vízi utakon zajló kereskedelemből. Hogy miket adtak-vedtek akkoriban: üveggolyókat, kagylóhéjakat, borostyánt és kovakövet.

Nem hiába mondják az ingatlanosok, hogy a sikeres ház kulcsa a location, location, location!

ger21

(több fotó ITT)

10. Wies temploma

Egy pompás rokokó zarándoktemlom az Alpok lábánál, Bajorországban. Kívül semmi különös, de ha belép az ember, robbannak a színek, angyalkák, aranyozott díszek!

ger22 ger23

(több fotó ITT)

A 10 világörökség után “megjutalmaztam” magam még két pompás várral is – bekukkantottam a Neuschwanstein és Linderhof kastélyokba.

ger24 ger25

(több fotó ITT és ITT)

No és voltak csodálatos zöld mezők…

ger26

… meg fagyiszínekben pompázó házak (Füssen).

ger27

Nagyszerű utazás volt, és ismét bebizonyosodott, hogy nem csak a sokak által ismert látnivalókhoz érdemes elutazni – az eldugott kincsek talán még nagyobb élmény jelentenek!:-)